ISSN 2457 - 3973

PRODUSE ”ALIMENTARE” CARE NE OMOARĂ ÎNCET, DAR SIGUR!!! PATEURI, CRENVUȘTI, BRÂNZĂ TOPITĂ!

 

Cu titlul ”Bombe alimentare” am vorbit despre ”margarină”, ”cartofi prăjiți”, ”alimente junk food”, ”băuturi carbogazoase”, ”sucuri”… și lista în nici un caz nu se oprește aici.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că ”absolut toate produsele din magazine și supermarketuri, (teoretic – mai puțin cele eco), sunt pline de chimicale”.

Voi continua să amintesc mai jos, unele din cele mai toxice produse, pentru care se face în mass-media o publicitate agresivă, mai ales pe segmentul copiilor.

Întrucât suntem la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, voi începe cu unele preparate prezentate ca mâncăruri de post.

 

PATEURILE VEGETALE ȘI ”MEZELURILE” DE POST

Asociația națională pentru Protecția Consumatorului, a analizat 21 de produse de acest tip și a constatat că doar două pateuri de post nu au E-uri în compoziție. Toate celelalte pateuri, conțin între 3 și 12 E-uri !

Crenvurștii vegetali, pateurile și salamul de soia, sunt pline de chimicale, menite să suplinească lipsa materiei prime – carne, lapte și ouă, menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros și culoare cu alimentul pe care îl imită. Multe persoane se îngrașă în timpul postului, mâncând în exces pâine, paste, cartofi preparați divers, margarină, dulciuri de post (care conțin mai mult zahăr).

Pateurile și celelalte produse vegetale sunt sărace în proteine, sărace în fibre, fără calciu, bogate în cantități mari de sare, cu valori energetice/100gr. situate între 130 kcal și 270 kcal, dar bogate în grăsimi saturate, extrem de toxice pentru om.pate vegetal

Redau  o listă a componentelor pateurilor și produselor vegetale de post:

 • Apă;
 • Ulei vegetal hidrogenat (margarină), sau ulei vegetal nehidrogenat;
 • Proteină de soia;
 • Sare iodată;
 • Extract de condimente;
 • Muștar;
 • Arome;
 • Stabilizatori (Polifosfați E-452);
 • Emulgatori (săruri ale acizilor grași E-470, ș.a.);
 • Agenți de îngroșare (gumă guar E-412, caragenan E-407);
 • Amidon din grâu și porumb;
 • Sirop de glucoză;
 • Zaharuri;
 • Potențiator de aromă (glutamat monosodic E621);
 • Legume deshidratate;
 • Antioxidant (acid ascorbic E-300);
 • Acidifiant (acid citric E0-330);
 • Făină de roșcovă (E-410)
 • Coloranți (caramel E-150, roșu carmin E-120);
 • Extract de paprika:
 • Alergeni de tipul: gluten, țelină, muștar, soia;
 • La toate aceste otrăvuri, vă rugăm să adăugați toate reziduurile de pesticide, îngrășăminte, anti-dăunători și toate chimicalele cu care au fost tratate vegetalele și care se regăsesc în acestea, în cantități semnificative.

Consumatorii acestor produse sunt amenințați de foarte multe boli: fosfații împiedică fixarea calciului în oase, copii își încetează creșterea, cresc numărul persoanelor cu osteoporoză, cresc obezitatea, gumele pentru omogenizare nu pot fi digerate de tubul digestiv decât în 10 ani, apar gastrite, ulcere, și cea mai urâtă formă de cancer: cel colono-rectal.

Mâncăm anual aproximativ 7 (șapte) kilograme de E-uri !!!

PATEUL DE FICAT DIN CONSERVE

Rețetele clasice ale fabricilor de conserve de carne de la noi, nu includeau substanțe chimice cancerigene, exagerat de multă sare și aproape deloc ficat, cum se întâmplă în zilele noastre.

Pe vremuri, fabricile de conserve foloseau ficat ca ingredient principal, apoi grăsime de porc, carne, sare și alte condimente naturale.

Astăzi, majoritatea mărcilor cunoscute (sau mai puțin cunoscute) au un procent de 15-25 % ficat de porc – într-o conservă de ficat de porc ! Urmează în compoziție slănină, șorici, făină albă de grâu (!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată (după gust, fără specificarea cantității), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen), nitrit de sodiu (E-250) pe post de conservant (potențial cancerigen), E-uri pentru colorare din belșug, potențiatori de gust și mai multe tipuri de substanțe conservante deodată. Dacă doar 15% din cutie conține ficat, restul de 85% trebuie umplut cu ceva, ieftin și chimic !!!pateu

Salamurile, mezelurile, cârnații, crenvurștii, pateurile și în general toate preparatele din carne sunt un conglomerat de ingrediente nesănătoase. Carnea este folosită în cantități foarte mici, restul fiind tendoane, șorici, gelatină, plus mulți aditivi alimentari periculoși. Se evidențiază doi dintre ei, cei mai periculoși: nitritul de sodiu (E-250), cancerigen, și glutamatul monosodic (E-621), puternic neurotoxic, putând declanșa maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington.

În 10 kg de produs finit, găsim 1,5-2,5 kg ficat, apoi multă apă, slănină, șorici fin măcinat și restul de chimicale menite să ”lege” combinația de masă organică de origine animală.

A consuma acest pateu, este la fel de nesănătos ca și cum ai bea cola. Nu este recomandat diabeticilor,  dar nici restului consumatorilor, întrucât poate predispune la diabet.

CRENVURȘTI DIN PIEPT DE PUI (produs dietetic ?)

Conține 40% carne scoasă mecanic, 60% apă și slănină.crenvusti

10 kg de crenvurști conțin 4 kg de piept de pui. Carnea scoasă mecanic de pe oase este măcinată fin, împreună cu slănină, piele de pui, apoi totul se combină cu apă, condimente, amidon și soia. În final se colorează cu carmin și se formează crenvurștii, ambalați în membrane, care se fierb și se afumă înainte de a fi plasați în pungi de plastic, pentru vânzare.

Acești crenvurști sunt un pericol pentru sănătate, conținând grăsimi care ne pot îmbolnăvi de boli vasculare, cresc colesterolul, putând duce la obezitate și osteoporoză.

”Trăim într-un vid legislativ: nimeni nu verifică dacă un parizer conține piept de pui sau șorici. Pe oricine întrebi, DSV, OPC, DSP, toți spun că nu este de competența lor. Comercianții știu că nu se câștigă dacă pun în ele carne macră, așa că o combină cu resturi, șorici, slănină. Am ajuns să nu mai mănânc mezeluri pentru că am înțeles că mă intoxic”, afirmă Tiberiu Lelescu, șeful Direcției Agricole Timiș.

BRÂNZĂ TOPITĂ CAȘCAVAL

Ingrediente: brânză 30%, apă, cașcaval 23%, lapte praf degresat, amidon din cartof, unt, săruri de topire (E-452, E-339), corector de aciditate: carbonat de sodiu.branza topita

Este un produs obținut prin topirea și amestecarea ingredientelor la care se adaogă un polifosfat (E-452) care determină asimilarea lentă de calciu, magneziu și fier, ducând la atrofierea oaselor și depunerile de calciu, respectiv E-339, care emulsionează și protejează grăsimile față de râncezire și stabilizează culoarea. Are efect laxativ și poate tulbura echilibrul calciu/fosfor.

CAȘCAVAL FĂRĂ BRÂNZĂ

(Cașcaval feliat care nu conține brânză !)

 

Produsul este făcut pe bază de uleiuri vegetale și cazeină. Se mai numește și ”specialitate cu aromă de edam”.

Ingrediente: apă, uleiuri vegetale 28%, cazeină 10%, sare de mare, emulgatori: difosfați de sodiu și citrați de sodiu, aroma edam, conservant: acid ascorbic, gelifiant: caragenan, colorant: beta caroten.cascaval feliat

Produsul nu are nimic comun cu nici un fel de brânză. Conține cazeină, extrasă din laptele de vacă sau de oaie și un amestec apă, uleiuri vegetale, sare de mare, emulgatori conservant, gelifiant și colorant, mixate la nivel industrial și condimentate cu o suspectă ”aromă edam”, care nu are nici o legătură cu brânza Edam, un produs tipic olandez.  Este recomandat pentru sandwich-uri, salate și pizza.

Conservanții, emulgatorii și coloranții pe care îi conține complică efectele în timp asupra consumatorilor.

În materialul următor, voi continua enumerarea ”bombelor alimentare” pe care unii din noi le consumă zilnic.

”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși” !

 

 prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog

Articolul anterior

Minunea a ținut o lună! Munți de gunoaie între blocurile din Piatra-Neamț!

Articolul următor

Parcare „țărănistă” la Piatra-Neamț

9 Commentarii

 • vorbiti romanilor si de zahar , draga prof

  • Cu mare plăcere ! Am avut două emisiuni despre zahăr (otrava albă), dar voi scrie și un articol. Mulțumesc pentru interes și propunere !

 • Multumim frumos ptr tot ce ne ati informat sa stim cu totii copii si batrani; :”” ce ne asteapta si daca nu i prea tarziu

  • Niciodată nu este prea târziu să învățăm !!!

 • Frumoase și savante completări, dragă colega ! În limita timpului disponibil, ași fi onorat dacă fiecare material publicat, ar beneficia de comentariile Dumneavoastră !!! Vă doresc numai bine !

 • ACESTE E uri AU LIBER LA CONSUM DE LA MAI MARII STATULUI SI UE : CUM ROMANUL E AVAR DUPA BANI MULTI IN TIMP SCURT FOLOSESTE LA GREU SUBSTANTELE CANCERIGENE CARE TE OMOARA INCET DAR SIGUR, IN LOS DE CARNE , ORGANE , etc. EXTERMINARE IN MASA . AS DORI SA STIU CE MAI ESTE SANATOS DE MINCAT IN ACEASTA TARA .

  • Dragă Doamnă sau Domnule, SĂNĂTATEA FIECĂRUIA DINTRE NOI ESTE ÎN NATURĂ, ÎN GRĂDINĂ, ÎN ALIMENTELE NATURALE PE CARE LE PREPARĂM ÎN BUCĂTĂRIA PROPRIE, DIN PRODUSE CULTIVATE ȘI RECOLTATE DE NOI ! Nimic din ceea ce ni se prezintă pe rafturile magazinelor și supermarketurilor nu este comestibil ! Toate produsele conțin substanțe chimice (E-uri), fără nici o valoare nutritivă, cu avantaje numai pentru producători și distribuitori ! Nu trebuie să ne încredem în grija pe care o are statul sau alte organisme statale pentru sănătatea noastră ! ”Un consumator sănătos nu aduce beneficii statului”! Cine vrea să fie sănătos, trebuie să se informeze, să cunoască, să citească etichete… Este puțin mai dificil, dar nu imposibil !!!

 • Noi folosim integratori alimentari pentru nutritie celulara

  http://www.totsanatos.net/34-programe-nutritie

 • In topul alimentelor care ne pun sanatatea in pericol, branza topita ar putea ocupa acelasi loc cu margarina. Ea nu ar trebui consumata de copii si tineri. Potrivit nutritionistilor, in cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire – polifosfati si citrati – influenteaza metabolismul calciului si fosforului din oase, impiedicand fixarea calciului.
  Branza topita este procesata indelung cu saruri de topire „pentru a dispersa proteinele din branza si pentru a le omogeniza, facand-o elastica si tartinabila”.
  Ceea ce se stie prea putin este ca aceste substante contin citrati si fosfati, compusi doldora de sare, astfel ca cele mai multe sortimente ajung lejer la 3 grame de sare la o 100 de grame de produs. „In conditiile in care cantitatea zilnica maxima pentru un copil este de 3 grame, iar pentru un adult- 5 grame. Si nu mancam doar branza topita”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.
  Si calitatea laptelui din branza topita este indoielnica. „Sunt practic niste resturi de lapte topite prin procese industriale care nu mai respecta structura branzei normale”.
  O alta problema este cantitatea mare de grasimi „rele”, care ingroasa arterele. „E-uri din branza topita pot modifica enzime. Copiii sunt mai expusi, pentru ca le afecteaza metabolismul de crestere”.
  Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), in compozitia branzei topite se afla pana la 13 aditivi.
  ANPCPPS a studiat etichetele si a aflat cate E-uri contin aceste produse. Din cele 61 de produse comparate, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri. Astfel, gasim cinci produse care contin peste 10 E-uri si tot cinci produse care contin un numar minim de E-uri, respectiv doar doua”, au precizat reprezentantii organizatiei.
  E 250 este un conservant care distruge microflora probiotica a copiilor, putand duce la prabusirea imunitatii acestora si la un risc mare de infectii. In plus, acest nitrit care se gaseste si in mezeluri poate forma nitrozamine, care cresc riscul de cancer. E315 este un antioxidant artificial-ertihorbat de sodiu, care este si incomplet evaluat. E 450, E 451, E452 si E331 aduc sodiu la greu. E 330 este acid citric care este in fond inofensiv, dar care poate ataca dintii.
  Regele E-urilor a fost gasit in produsul Apetito Super Cremo Sunca (produs de Delaco),cu 13 E-uri, iar 12 E-uri au Apetito Super Cremo Mix (Delaco) și Vian cu sunca (Kaufland).
  Cei mai putini aditivi (doi) sunt in Branza topita cu sunca (Gordon Prod), Branza topita cu ciuperci si plante aromatice (Gordon Prod), Branza topita cu smantana (Gordon Prod), Delaco branza topita light si Branza topita Albalact.
  Efectele sarii in exces din branzeturile topite conduc de la boli de inima, la anumite forme de cancer. Iar fosfatii impiedica fixarea calciului in oase sau fac sa se depuna nefiziologic, ducand la formarea ciocurilor.

  „Cunoasterea ne face liberi si sanatosi ! „

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *