ISSN 2457 - 3973

Proiect USR, adoptat: Certificat pe perioadă nedeterminată pentru persoanele cu handicap ireversibil.

Persoanele cu handicap ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare nu vor mai fi nevoite să meargă periodic în fața comisiilor de evaluare pentru a primi certificatele. Comisiile de evaluare vor fi obligate să stabilească un termen permanent de valabilitate pentru certificatele eliberate acestora și oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri. Proiectul USR, inițiat de deputatul Radu Panait și al cărui coinițiator este deputatul Iulian Bulai, a fost adoptat de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsura să intre în vigoare.

„Ieri, Camera Deputaților a votat fără nicio abținere proiectul USR care face dreptate pentru persoane cu handicap irversibil și care, prea mulți ani, au fost puse să stea la cozi ale umilinței pentru a reînnoi certificatul de handicap. Este un proiect care va simplifica procesul și va ajuta românii aflați într-o situație de handicap, dar și pe membrii comisiilor, care vor analiza periodic doar dosarele celor care se află într-o situație de incapacitate temporară”, a afirmat deputatul Iulian Bulai.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spune că, pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare „va stabili” un termen permanent de valabilitate a certificatului.

Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică au relevat că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna și în mod unitar, înregistrându-se situații absurde în care persoane cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie.

Proiectul USR clarifică legislația, stabilind obligația comisiei de a elibera certificate cu termen permanent de valabilitate. În caz de nerespectare a dispozițiilor legale, sancțiunea va fi amendă cuprinsă între 30.000 lei și 100.000 lei.

Articolul anterior

Întrerupere temporară furnizare apă pe strada Principală din sat Grumăzeşti – comuna Grumăzești

Articolul următor

Apă cu presiune redusă şi risc de sistare temporară în Roman

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular