ISSN 2457 - 3973

Promisiuni că pacienții nu vor mai așteapta cu orele la urgența Spitalului Județean! Tu crezi asta?

După ce nemțenii s-au plâns ani la rând de condițiile inumane și de orele lungi și dureroase în care așteaptă să fie văzuți de un medic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, situația s-ar putea îndrepta. Deocamdată este un proiect doar pe hârtie sugerat de președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban și acceptat de cel care manageriază unitatea sanitară de trei ani, doctorul Ioan Lazăr.

Situația de la UPU este arhicunoscută. Vin pacienți cu diverse urgențe și se face un triaj pe baza fișei medicale de pe Ambulanță sau a unui consult preliminar realizat în camera de primire. Funcție de aceste investigații preliminare se stabilește cine intră efectiv în zona de urgență a UPU sau dacă pacienții trebuie trimiși direct în anumite secții. Însă cum de fiecare dată apar urgențe mai mari se ajunge în situația ca unii pacienți aflați și ei în suferință să aștepte pe holuri, chiar și în picioare, câte 10 -12 ore până îi vede un medic.

Cadrele medicale de la urgență sunt de cele mai multe ori supra-aglomerate și obosite de gărzile dese și prost plătite. Dar și-au ales meseria, au depus un jurământ și mai mult decât atât au în mână viața unor oameni. De cealaltă parte, pacienții suferă, rudele devin iritate din cauza acestei situații și a faptului că stau în picioare lângă suferind, fără acces la toaletă și într-un aer apăsător.

Târziu, foarte târziu a venit cineva cu o soluție: extinderea zonei de Primiri Urgențe. Unde? Când? Cum? Cât costă? Deocamdată este la stadiul de idee dar președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban asigură că sunt fonduri pentru implementare. constantin iacoban

”În perioada următoare vrem să extindem Unitatea de Primiri Urgențe și să facem un cadru mai larg. Să fie 2 sectoare, din care unul pentru urgențe maxime. Pacienții cu suferințe mai mici stau cu orele dacă apar pacienți mai grav bolnavi. Mai apare și indolența sau oboseala unor angajați ai spitalului. În zona aceasta de triaj trebuie să creem un grad sporit de confort celor care ajung acolo din nefericire. Sunt zone foarte înguste ca spațiu. Am discutat această chestiune cu managerul spitalului. Vom găsit fonduri și avem și o promisiune de la Ministerul Sănătății să extindem UPU. Și însoțitorii pacienților trebuie să aibă acces la grupuri sanitare. Sunt lucruri normale și te întrebi de ce nu au fost făcute până acum”, a declarat Constantin Iacoban, președintele CJ Neamț.

De pe 29 iunie, o comisie a Ministerului Sănătății a început procesul de evaluare și acreditare a spitalului. Acest lucru se realizează doar cu analiza unor hârtii. Nimeni din comisia ministerială nu coboară la patul pacientului pentru că dacă s-ar întâmpla acest lucru, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ar deveni, probabil, cel mult spital orășenesc. Asta ar însemna în primul rând fonduri mai mici, deci, în final tot omul de rând ar avea de suferit. Așa că mai bine ne furăm singuri căciula, rămânem spital județean, și de urgență, și sperăm la mai bine.

Președintele CJ Neamț nu are dubii că acreditarea spitalului va fi obținută însă cu niște termene pentru îndreptarea unor lucuri.

Nu spunem că manageriatul dr Lazăr este bun sau prost, că nu s-au făcut și lucruri bune, doar că pacientul vine deja pregătit la spital. Pregătit cu mâncare, pregătit cu medicamente, pregătit cu bani! Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț e un fel de hotel în care te cazezi pe banii statului dar în care plătești restul serviciilor! Le plătești de 2 ori: odată către stat, prin impozitul pe salariu, și a doua oară direct de pe patul de spital!

Articolul anterior

Surprize pentru elevii și părinții Școlii ”Nicu Albu” Piatra Neamț: catalog on-line și camere de supraveghere!

Articolul următor

Nemțeanul care participă la nunta celui de-al treilea om din România!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *