ISSN 2457 - 3973

PSD Piatra-Neamț a făcut plângere penală împotriva primarului Carabelea

Organizația PSD Piatra-Neamț, prin consilierii locali, a depus o plâgere penală împotriva primarului Andrei Carabelea.

Social-democrații susțin că primarul a încălcat legea cu bună știință, în ședința din 21 decembrie 2020, atunci când a fost o joacă de alba-neagra cu demisia lui Liviu Harbuz (PRO România) din CL Piatra-Neamț. Demisia a fost revocată la începutul ședinței de Harbuz (după ce fusese depusă la registratura Primăriei cu număr de înregistrare) și astfel s-a putut ajunge la proiectul de hotărâre privind alegerea unui viceprimar.

Majoritatea (de atunci) PNL-USRPLUS-PMP-PRO România a mers șnur iar Alin Lehăduș (PRO România) a fost ales viceprimar.

Social-democrații susțin că totul s-a desfășurat cu încălcarea legii pentru că Liviu Harbuz nu mai avea drept de vot odată ce înregistrase propria demisie înaintea ședinței de CL Piatra-Neamț.

”Faptele petrecute încalcă dispozițiile legale și îmbracă forma unor fapte penale, conform art. 297 și 298 Cod Penal. Pe 15.12.2020, primarul a emis dispoziția de convocare a ședinței ordinare a CL Piatra-Neamț. Prin proiectul 51 se constata încetarea de drept, prin demisie, a mandatului consilierului local Harbuz Liviu și să declare vacant acest loc. Din punctul nostru de vedere, data încetării de drept a mandatului este data depunerii demisiei, în cazul nostru 21.12.2020. După începerea ședinței și derularea parțială a ordinii de zi, respectiv până la punctul 6, domnul Harbuz s-a prezentat la ședință și a inițiat președintelui așa-zise clarificări privind demisia dumnealui. În urma acestor clarificări, primarul a retras de pe ordinea de zi proiectul 51 și a permis domnului Harbuz să rămână în sală și să participe la procesul de votare a următoarelor 44 de proiecte. Considerăm că măsura primarului de retragere a proiectului 51 a fost total abuzivă și ilegală din mai multe considerente pe care le-am sesizat atât prefectului de Neamț cât și prin plângerea penală pe care am făcut-o. Domnul Harbuz nu a venit cu retragerea demisiei ci doar cu modificări care nu sunt legale și întemeiate. Demisia operează unilateral fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator”, a explicat consilierul local Florentina Moise, președinta PSD Piatra-Neamț.

Social-democrații mai spun că un alt abuz a fost comis atunci când consilierul PSD Eduard Minuț și-a anunțat demisia chiar în timpul ședinței. Iar demisia trimisă de acesta la Registratura Primăriei nu a fost înregistrată pe motiv că angajata respectivă …. nu are registrul la ea.

Prin demisia lui Minuț se încerca blocarea alegerii viceprimarului (proiect la care legea spune că trebuie să fie validate toate mandatele de consilier). Ori conducerea PSD Piatra-Neamț susține că neînregistrarea demisiei lui Minuț a avut rolul de a putea fi ales viceprimarul.

”Deoarece proiectul 51 (demisia lui Liviu Harbuz – n.r.) a fost retras de pe ordinea de zi abuziv și ilegal, luând în calcul convocarea ședinței extraordinare, domnul consilier PSD Eduard Minuț și-a prezentat demisia, prin comunicare on-line, în ședință, fiind în izolare acasă, suspect de COVID. Secretarul municipiului a considerat că această demisie nu este valabilă și trebuie depusă la Registratură. La Registratura nu a fost înregistrată pe motiv că angajata respectivă nu are registrul la ea. Însă, dacă în conformitate cu Ordonanța 190/2020 poți depune jurământul on-line, în calitate de consilier local, poți vota bugetul și alte proiecte, ne întrebăm cu toții de ce demisia domnului Minuț nu a fost luată în considerare, trimițându-l pe acesta la Registratura primăriei?”, a adăugat Florentina Moise.

Președinta PSD Piatra-Neamț a prezentat și dovezi potrivit cărora demisia lui Liviu Harbuz a fost depusă la Registratură anterior înregistrării proiectului privind alegerea viceprimarului. Deci demisia – în opinia PSD Piatra-Neamț – era deja operabilă!

”Proiectul de hotărâre pentru desemnarea viceprimarilor are numărul 35.847 din 21.12..2020, anterior demisiei inițiale a lui Liviu Harbuz care are numărul 35.884 din 21.12.2020. Rezultă că în mod voit și manipulator, primarul și secretarul municipiului au încălcat orice normă de bună credință și corectitudine în exercitarea atribuțiilor lor, cu încălcarea prevederilor legale. De aici o serie de abuzuri cu privire la desfășurarea ședinței Consiliului Local ordinare și a celei de îndată”, a spus președinta social-democraților pietreni, Florentina Moise.

Grupul consilierilor PSD Piatra-Neamț a semnat, miercuri, și o plângerea prealabilă către Consiliul Local și Primăria Piatra-Neamț prin care se solicită revocarea hotărârilor CL Piatra-Neamț din ziua de 21.12.2021, inclusiv cea de alegere a viceprimarului Alin Lehăduș (PRO România). Această plângere prealabilă va fi urmată și de una la Tribunalul de Contencios-Administrativ.

Aceste plângeri sunt independente de cea făcută pe latura penală, aflată acum pe masa procurorului de caz.

Senatorul PSD Neamț Răzvan Cuc a transmis un mesaj viceprimarului Alin Lehăuș (PRO România) – cel care acum semnează documente ce s-ar putea dovedi nule, dacă alegerea sa a fost ilegală: ”Sfatul meu pentru domnul viceprimar este următorul, pentru că este tânăr și și-a dorit această funcție: să nu cadă în mreaja funcției, să fie foarte-foarte atent la ce semnează. Să nu cadă țap ispășitor. În locul lui aș fi foarte rezervat”.

Articolul anterior

Accident mortal pe E85, în zona Castelului de apă (miercuri, 13 ianuarie)

Articolul următor

Prefectul-avocat George Lazăr a câștigat Cheile Bicazului DEFINITIV pentru județul Neamț

2 Commentarii

  • […] a explicat consilierul local Florentina Moise, președintele PSD Piatra-Neamț, citată de newsallert.ro (vestea.net face parte din categoria de media neagreată de PSD Neamț/Piatra Neamț, deci nu am […]

  • […] Chiar şi aşa, şedinţa s-a ţinut, motivat de faptul că Harbuz a revenit asupra deciziei de a demisiona. Însă, un consilier local de la PSD Piatra-Neamţ şi-a prezentat demisia în timpul şedinţei de CL, înainte de a doua şedinţă convocată de îndată, pentru alegerea viceprimarului. Aşadar, un motiv în plus pentru ca a doua şedinţă să nu se ţină. Dar s-a ţinut, Alin Lehăduş a fost ales viceprimar, iar PSD Piatra-Neamţ a depus sesizări atât în instanţa de contencios-administrativ cât şi la Parchet şi Prefectură. Despre acest aspect am scris în ianuarie un material aici […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular