ISSN 2457 - 3973

PSD Piatra-Neamţ cere în Consiliul Local modificarea a două prevederi aberante care privesc funcţionarea teraselor

PSD Piatra-Neamţ cere Consiliului Local, prin preşedinta Florentina Moise, modificarea a două prevederi care privesc funcţionarea teraselor.
Este vorba de proiectul de hotărâre nr. 15 din şedinţa din 27 ianuarie, referitor la aprobarea REGULAMENTULUI privind modalitatea de obținere a avizelor/acordurilor/autorizațiilor de deschidere a exercițiului comercial.
„În ceea ce privește Regulamentul privind modalitățile de obținere a avizelor, acordului sau autorizării execițiului comercial ne dorim eliminarea din conținutul material al prevederilor cele care compar în cap. III, art. 20, pct. l, și în cap IV, art. 28, pct. 30, pentru următoarele considerente:
Astfel, în cap. III, art 20, punctul l face referire la posibilitatea creării prin execițiu comercial după ora 22 a unui disconfort fonic reclamat de către vecinii din preajma locației. Prevederea este de departe inutilă întrucît acest aspect este luat în calcul la demararea acestui tip de activitate economică și presupune aprobări și un exercițiu de avizare a priori. Dacă acestă prevedere s-ar menține, există un risc relativ de a încuraja șicanele împotriva unui agent economic de bună credință venite din partea concurenței sau a unor rău-voitori. În ceea ce privește următoarea situație limitativ descrisă în text, aceea de ”a nu exista sancțiuni administrative aplicate în zona localului”, se ridică următoarele obiecții: textul nu este clar și nu descrie sau nu enumeră situații precise, pasibile de o corectă interpretare. Nu avem o descriere conformă a ceea ce s-ar numi ”zona localului”, câtă suprafață în jur se circumscrie definiției. Pot fi imaginate la nesfîrșit situații accidentale sau provocate care s-ar potrivi acestei vagi formulări. Ca atare, nu este necesar ca în corpusculul regulamentului să figureze aceste prevederi. Pot fi înlăturate fără a se aduce atingere scopului actului administrativ.
În cap. IV, art 28, pct. 30 se face mențiunea în clar a intezicerii activității agenților de alimentație publică la terase sezoniere după ora 22, indiferent de regimul juridic al terenului, public sau privat. Să luam totuși în calcul și regulile bunului simț. Seara și noaptea, numărul oamenilor prezenți la terase se reduce considerabil. Toți am fost condiționați de restrîngeri de drepturi încă de acum doi ani. Realitatea, media, exemplele externe ne dau o certitudine că lumea revine pe un curs al normalității din care va trebui foarte curând să excludem orice fel de constrîngere. Mai mult, luăm această decizie acum, când deja ziua a început să crească și foarte curînd la ora 22 va fi încă lumină. Nu putem abuza de niște criterii absurde care nu au tangență cu viața reală a oamenilor.
Dacă punem problema interdicției în mod absolut, oamenii vor găsi posibilități de a se retrage în spații intime, interioare, discrete, departe de tentacula regulamentului. Astfel, riscul pandemic este mult mai mare. O lejeritate permisivă pe care noi o pretindem de la textul reglementat dă și posibilitate oamenilor de a-și satisface nevoile de socializare atît de firești.
Pentru cele arătate mai sus, solicităm imperativ înlăturarea textelor cuprinse în cap. III, art 20, punctul l și cap. IV, art 28, pct. 3o din Regulament. Ca o completare, să ne bazăm și pe considerente de ordin moral care ar fi corolar al susținerilor noastre, acelea care ne dau posibilitatea de a încuraja o latură a activității economice și nu de a o constrînge major și prohibitiv”, se arată în documentul depus la Consiliul Local Piatra-Neamţ şi semnat de consilierii locali ai PSD Piatra-Neamţ.

Articolul anterior

Doi hoţi din Piatra-Neamţ au dat mai multe spargeri în Girov

Articolul următor

O stradă din Piatra-Neamţ poartă de azi numele regretatei actriţe Draga Olteanu Matei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.