ISSN 2457 - 3973

Punctul de vedere al Complexului Muzeal Naţional Neamţ cu privire la „opiniile personale exprimate de donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu”

În urma publicării unui comunicat de presă al avocatei Gianina Vera Poroşnicu, pe tema disputei asupra veridicităţii fotografiei cu Mihai Eminescu pe care a donat-o Casei Memoriale „Veronica Micle” din Târgu-Neamţ, conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ a remis un punct de vedere pe care îl publicăm integral, în cel de urmează:

„Referitor la opiniile personale exprimate în presă de către donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu Casei Memoriale ”Veronica Micle” din Târgu Neamț, în virtutea dreptului la o corectă informare a publicului, conducerea Complexului Muzeal Național Neamț emite următorul

PUNCT DE VEDERE

    Donatorul fotografiei lui Mihai Eminescu nu a fost tratat cu ”rea credință” de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț. Dimpotrivă, credem că orice donație are la bază buna credință a donatorului. Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț a acționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, neîngrădind accesul specialiștilor pentru a expertiza fotografia lui Mihai Eminescu donată instituției noastre. Prin urmare, afirmația donatorului, care semnalează în comunicatul de presă ”politizarea instituției”, este nefondată, întrucât nu se bazează pe un argument real și legal. Niciun membru al conducerii Complexului Muzeal Național Neamț nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.  

    În atribuțiile noastre nu se regasește obligația de a lua legătura cu Casa de Licitații Artmark, de la care provine fotografia, așa cum sugerează donatorul în comunicatul de presă. Îi reamintim donatorului că fotografia în cauză face obiectul donației, în baza unui contract, ale cărui prevederi, instituția noastră le-a respectat.

    Ne exprimăm regretul că această fotografie donată face obiectul unei cercetări penale, dar instituțiile abilitate ale statului sunt îndrituite să întreprindă demersurile necesare în cazul comiterii unei presupuse infracțiuni.

    Respectăm decizia donatorului de a ”revoca donația”, dar nu îi putem da curs, întrucât fotografia face obiectul unei cercetări penale. Ne exprimăm în continuare deschiderea pentru ca această fotografie să fie supusă unor alte expertize și ne exprimăm regretul pentru ”comentariile tendențioase” apărute în presă cu privire la competența experților. Ele nu ne aparțin și nu au fost însușite de conducerea Complexului Muzeal Național Neamț.

     Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț nu a adus nicio acuză și nu a proferat nicio injurie, sau defăimare la adresa donatorului.

 

Cu deosebită considerație,

Conducerea Complexului Muzeal Național Neamț”

Articolul anterior

Întrerupere temporară furnizare apă în zonele Huci, Moara Veche și Fundoaia din comuna Ruginoasa din Piatra-Neamţ

Articolul următor

Sistare furnizare apă în zona Colonie din comuna Săvineşti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular