ISSN 2457 - 3973

Raportul de activitate pe 2021 al deputatului Laurenţiu Dan Leoreanu (PNL Neamţ)

Deputatul Laurențiu Dan Leoreanu,

mereu în slujba nemțenilor și a Partidului Național Liberal

RAPORT DE ACTIVITATE

Anul 2021

Încă din 2008 mi-am pus viața și activitatea în slujba locuitorilor din Roman, având onoarea să fiu ales primar al romașcanilor de trei ori la rând. În 2016 am decis să fac pasul în politica națională, pentru a mă lupta cât mai bine pentru interesele și nevoile tuturor nemțenilor. Partidul Național Liberal mi-a oferit șansa de a mă susține pentru o funcție de deputat și, în același an, am devenit președinte  PNL Roman. Am fost reales deputat PNL de Neamț la alegerile din 2020 și am îndeplinit funcțiile de vicelider al grupului PNL, chestor al Camerei Deputaților și de vicepreședinte al Camerei Deputaților până în septembrie 2021.

Mă cunoașteți, știți că ușa mea vă este mereu deschisă, că nu ratez niciun telefon, mereu vă ascult sfaturile, sugestiile și pun în aplicare rugămințile! Opinia mea fermă este aceea că trebuie să fiu mereu la dispoziția oamenilor care m-au votat. Acesta a fost și crezul meu în 2021, dovedit de raportul de activitate pe anul care tocmai s-a încheiat.

 

ACTIVITATEA PARLAMENTARĂ

În cifre, activitatea parlamentară din acest an poate fi rezumată la:

  • 902 luări de cuvânt în 41 de ședinte
  • 12 declarații politice depuse în scris
  • 43 luări de cuvânt în Biroul Permanent, în 23 de ședinte
  • 34 de propuneri legislative inițiate, dintre care 4 promulgate legi
  • 2 întrebări și interpelări

Subliniez câteva momente mai importante din acest an în Parlament:

La inițiativa mea, primari nemțeni au fost invitați la Parlamentul României, iar alături de ei, de senatorul Eugen Țapu și prefectul George Lazăr, am participat la o serie de întâlniri de lucru la Compania Națională de Investiții, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Fondurilor Europene, abordând problematica investițiilor prin programele C.N.I, P.N.D.L., P.N.R.R., P.O.R.

Am continuat în mod constant întâlnirile de lucru alături de primari din județul Neamț, la Parlamentul României, Compania Națională de Investiții, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul de Interne. De data aceasta, au fost prezenți primarii comunelor Bahna, Moldoveni, Secuieni, Ion Creangă, Trifești, Dragomirești, Ștefan cel Mare, dar și primarul orașului  Roznov.

Am avut noi serii de întâlniri, cu reprezentanți ai instituțiilor decidente, legate de Parlament și Executiv, alături de primarii localităților: Ceahlău, Damuc, Fărcașa, Pangărați, Bicazul Ardelean, Dumbrava Roșie și Grințies.

Împreună cu mai mulți colegi din PNL, am fost inițiator al unui proiect de lege care își propune să rezolve o problemă delicată a transportatorilor români. Este vorba despre amnistierea sumelor impuse la diurnele transportatorilor și muncitorilor detașați în străinătate.

Alături de colegii mei din Camera Deputaților, am adoptat legea care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2022, instituțiilor publice și organelor de specialitate din administrația publică centrală să solicite persoanelor fizice sau juridice – în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public – copii după avize sau alte documente care au fost emise de entități ale statului.

În octombrie, la Camera Deputaților, for decizional, am găsit și votat cele mai bune soluții pentru facturile la electricitate și gaze: plafonare, compensare, amânare!

În noiembrie, în ciuda crizei politice, parlamentarii PNL au continuat să facă lucruri bune pentru români. Am votat împreună cu colegii mei din Parlament reducerea TVA pentru lemnele de foc. Astfel, acesta a fost redus la 5% de la 19% – o îmbunătățire substanțială care va însemna un preț mai mic pentru românii care folosesc acest combustibil pentru încălzire.

În decembrie, după aproape 2 ani de demersuri, legea inițiată de mine și care prevede interzicerea amplasării mijloacelor de publicitate sau reclamă și a construcțiilor, în curbe, intersecții, etc., a fost promulgată de Președintele Iohannis. Pentru Municipiul Roman, această lege este importantă pentru că putem definitiva proiectul „Poarta Nord”, cu amplasarea statuii domnitorului Alexandru cel Bun în sensul giratoriu.

ACTIVITATEA POLITICĂ

La 1 februarie 2021, cu susținerea PNL, colegii parlamentari m-au revalidat în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. A fost o mare onoare și responsabilitate și sper că m-am ridicat la nivelul așteptărilor tuturor. În această calitate, am condus, de mai multe ori, lucrările Camerei Deputaților.

ACTIVITATEA ÎN TERITORIU

24 ianuarie

În fiecare an, pe 24 ianuarie vorbim despre istorie, valori și unitate. Am sărbătorit  „Mica unire”, pas atât de important în definirea noastră istorică, prilej de bucurie, dar şi de responsabilizare a prezentului şi viitorului pe care îl desenăm împreună!

Luna martie a fost o lună plină din punct de vedere al contactelor din teritoriu – cu primarii, consilierii şi cetăţenii din zona Roman Metropolitan – un program încărcat în care am avut discuţii legate de nevoile directe ale comunelor din această zonă, atingând probleme de ordin social, economic sau administrativ.

A fost un adevărat maraton, având întâlniri în comunele Bahna, Moldoveni, Secuieni, Gadinti, Poienari, Pancesti, Bozieni, Oniceni, Botesti, Faurei, Margineni, Secuieni, Romani, Costisa, Candesti, Podoleni, Dochia, Ruginoasa, Icusesti, Bargaoani, Dragomiresti, Stefan cel Mare, Girov, Savinesti, Piatra Soimului, Roznov, Rediu, Valea Ursului, Ion Creanga, Dulcesti, Sagna, Doljesti, Bira, Stanita, Boghicea, Sabaoani, Trifesti, Horia, Gheraiesti și Valeni.

24 martie

În urma demersurilor făcute, atât în Camera Deputaților din postura de vicepreședinte, cât și pe lângă Guvernul României, am reușit să avem un act normativ publicat în Monitorul Oficial al României, cu privire la aprobarea investiției majore pentru municipiul Roman, de consolidare, reabilitare și modernizare a „Asezământului Spitalicesc Precista” (Spitalul Vechi).

20 mai

La invitația domnului primar Leonard Achiriloaei, am avut onoarea de a participa la un eveniment foarte drag mie – Gala Excelenței în Educație – moment de apreciere pentru profesorii și elevii romașcani care s-au remarcat în acest ultim an plin de încercări.

8 iunie

La începutul lunii iunie, cu aproape 40 de colegi din administrația locală nemțeană și cu primari și viceprimari din Neamț, am fost într-un schimb de experiență și studiere a unor exemple de bună practică atât în Alba Iulia, Blaj, dar și în comuna Ciugud, localități campioane la atras fonduri nerambursabile, la investiții și dezvoltare.

9 iunie

Așa cum am promis, în iunie au început lucrările de reparații provizorii la trecerea la nivel cu calea ferată de la ieșirea spre Iași, lucrări ce se vor încheia pe 22 iunie. Această soluție de consolidare a zonei va duce la scăderea disconfortului la traversarea căii ferate.

21 iunie

Tot sectorul din E85 de pe teritoriul județului Neamț va fi reabilitat! Voi urmări mereu, ca și până acum, oportunitățile de dezvoltare și de investiții pentru județul pe care îl reprezint și voi susține cu toată energia interesele nemțenilor!

23 august

Am participat la slujba religioasă de la biserica din Tămășeni, alături de primar Ștefan Lucaci și viceprimar Antonică Ștefan. Slujba a fost reprezentată de Sfânta Liturghie, dar și de oferirea darului Sfântului Mir unui număr de 132 de tineri din zonă, în special din Tămășeni, dar și din Roman sau veniți în vacanță din străinătate.

3 septembrie

S-a semnat finanțarea la Ministerul Dezvoltării a Centrului Multicultural „Unirea”, un proiect care vizează reabilitarea fostului cinematograf, precum și a zonelor de acces, un obiectiv dorit de foarte mulți romașcani și pe care ne-am concentrat atenția de foarte mult timp. Aproximativ 15 milioane de lei se vor investi în reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii fostului cinematograf „Unirea”, dar și în sistematizarea zonei, proiectul urmând a fi finalizat în anul 2023, cu facilități și dotări moderne, așa cum romașcanii merită!

13 septembrie

Am participat la festivitățile de deschidere ale anului școlar de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Școala Gimanzială „Alexandru Ioan Cuza” și la Liceul Teoleogic „Episcop Melchisedec”, într-un adevărat maraton, încercând să transmit gândul meu bun, direct, tuturor celor care au participat la aceste evenimente.

23 noiembrie

După o competiție strânsă cu alte țări din sud-estul Europei, dar și cu alte orașe din România, după multiple și dificile negocieri, putem vorbi despre deschiderea unei noi unități de producție la Roman, cu capital german, cu tehnologie de ultimă oră, realizată de compania AMF Bruns, companie cu peste 60 de ani de experiență și recunoscută la nivel internațional în producția de sisteme de transport (benzi transportoare, rampe auto, sisteme de ridicare pentru persoanele cu dizabilități, etc).

22 decembrie

La fel ca în fiecare an, sub lumina sărbătorilor, am încercat să aducem o sclipire de bucurie în viața celor mai puțin norocoși, cu mici cadouri menite să le facă această perioadă un pic mai frumoasă.

ACTIVITATE MEDIA

Am fost prezent în mass-media națională si locală, atât la posturi de știri, dar și prin declarații și comunicate de presă. Astfel, am participat la emisiuni la România TV, Digi 24, Realitatea Plus, Antena 3, B1Tv, unde am discutat despre problemele românilor în general, dar și ale nemțenilor, în particular, în peste 7500 de minute de dezbateri televizate.

Articolul anterior

Caz şocant în Neamţ! Un bărbat şi-a bătut şi agresat sexual fiica de 8 ani!

Articolul următor

Iată proiectul bugetului municipiului Piatra-Neamţ pe 2022! Cele mai mari investiţii din istoria oraşului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *