ISSN 2457 - 3973

Salvamont Neamț avertizează: Temperaturile vor coborî la minus 27 grade Celsius!

Salvamont Neamț a trimis o alertă de vreme critică în zona montană, pentru toți cei care în week-end-ul 12 – 14 februarie vor dori să facă ascensiuni pe Ceahlău.
Potrivit avertizării, în zona înaltă la peste 1500 metri altitudine, temperaturile vor varia între -20 si -27 grade Celsius.
”La aceste temperaturi pericolul de a fi surprins in zone expuse vantului este extrem de mare chiar cu echipament adecvat turismului montan de iarna. La viteze ale vantului de 60 -70 km /h absolut normale si frecvente in zona Masivului Ceahlau si cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimtite de corpul uman indica o zona de risc mare”, spun cei de la Salvamont Neamț.
Potrivit salvatorilor, în zona montană există patru zone de risc estimat:
– Zona 1 cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsă între 10 sș 30 minute.
– Zona 2 cu risc mare de îngheț cuprinsă între 5 și 10 minute
– Zona 3 cu risc mare de îngheț cuprinsă între 2 și 5 minute
– Zona 4, foarte rar posibilă în România, cu risc maxim când congelarea țesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste condiții, operațiunile de salvare nu sunt posibile.
”Astfel, în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km/h, temperatura resimțită este de aproximativ -36 până -37 de grade (zona 2 de risc) iar la -27 grade, temperatura resimțită este de aproximativ -44 până la -51 grade (zona 3 de risc). În aceste condiții, cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizică excelentă. Protejați-vă fața cu mască de vânt și ochelari de protectie integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee, când temperaturile coboară brusc și viteza vântului crește. Nu scoateți manușile din mâini. Nu abordați trasee cu expunere în vânt”, au avertizat cei de la Salvamont Neamț.

Articolul anterior

Suspiciuni de crimă la Hangu! Bărbat dispărut de o lună, căutat în lac de pompieri! Luase pensia în ziua dispariției!

Articolul următor

Direcția Silvică Neamț – ANUNŢ privind organizarea licitaţiei/negocierii pentru vânzarea de lemn  fasonat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.