ISSN 2457 - 3973

Scandalos! Puiul de zimbru de la Târgu Neamţ, botezat cu nume …. unguresc.

Decizie controversată a conducerii Parcului Natural „Vânători Neamţ” care a ales să „boteze” puiul de zimbru fătat în captivitate cu un nume … unguresc.

Sute de oameni au participat la concursul organizat de administraţia parcului şi au trimis propuneri de nume care să înceapă cu particula „RO”. Evident că cele mai multe propuneri au fost cu nume neaoşe.

Însă, dintre toate propunerile, numele ales a fost – în mod ciudat – unul unguresc:

„Concursul nostru a ajuns la final. Peste 500 de persoane și-au exprimat opțiunea privitor la ce nume să poarte zimbrișorul, primindu-se cca 300 de nume diferite. Fericitul câștigător este doamna Hegy Zsuzsanna, iar vițelul se va numi Roleny (de la boleny = zimbru în limba maghiară)”, a precizat conducerea Parcului Natural „Vânători Neamţ”.

Nu credem că decizia a fost influenţată de faptul că acest concurs este finanţat de MOL România – subsidiară a companiei ungureşti MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt).

Oamenii au comentat revoltaţi această alegere, pe pagina de facebook a Parcului Natural „Vânători Neamţ” .

„Ne-ati cam indus in eroare cu „ro”-ul din față. Am crezut ca se caută un nume românesc. Ati ales însă un…hibrid maghiaro-român. Discutabilă alegere!”, a scris Raluca Corodeanu.

„De ce în maghiara? Numele ,,românesc” nu suna mai bine la ureche.?, a spus Diana Salomon.

„De ce nu romanesc?????? Parcul dvs se afla in Romania, nu in Ungaria!!! Ce legatura are Roleny cu Boleny??? 😡 Dezamagire totala!!! Iar Ro vine de la ROMANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!„, a postat Carmen Mariella.

Românesc nu era bun????????, a subliniat Elena Drumea.

Ce bine!!! Grozav!!!! Un zimbru, simbol al Moldovei, nascut la Neamt…..extraordinar!!!👎, a comentat sarcastic Irina Florentina Ungureanu.

„Nici zimbrii nu pot sa mai primească nume românești?”, s-a întrebat retoric Cornelia Pânzaru.

Puteați sa-i puneți numele (H)orty! Sa conțină ro de la România și ați ales nume maghiar. Bravos!„, a comentat Dragoş Dediu.

Iar comentariile se ţin lanţ, doar câteva dintre acestea fiind pro-deciziei luată de conducerea parcului.

Mai reţinem un singur comentariu, ca şi concluzie, postat de George Dolhascanu: Mă gandesc dacă frații noștri maghiari ar face la fel. 🤔„.

Articolul anterior

Un urs a panicat în miez de noapte locuitorii unei comune din Neamţ

Articolul următor

Deputatul Mara Calista, mesaj de Ziua Internaţională a Tinerilor

2 Commentarii

  • Trecând peste faptul că filonul efectivelor este de sorginte poloneză nu putem accepta că numele exemplarelor românești să aibă vreo legătură pe filieră ungureasca atâta vreme cât zimbrii nu au prolifera în arta lul bozgorilor din motive de lipsă condițiilor de habitate.
    Rămâneți cu hălcile voastre de carne puse sub șea, cu giumbușucrile făcute din șeaua cailor și cu limba voastră care seamănă cu strănutul sau „tușitul” în oala de noapte!
    Viszontlátásra!

  • Eu am propus numele Rouă…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.