NewsAllert :

George Lazăr (preşedinte PNL Neamţ): „Aproape 9 milioane lei pentru modernizări şi asfaltări de străzi la Dumbrava Roşie!”

Şoferul care a accidentat mortal un pieton în Neamţ şi apoi a fugit, a fost reţinut de poliţişti

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr: „Piatra Neamţ – oraş turistic, nu doar vis, ci un proiect care va deveni realitate!”

Pieton accidentat mortal în Neamţ! Şoferul a fugit dar a fost prins la Suceava!

Primăria Piatra-Neamţ elimină separatoarelor de trafic de pe B-dul 9 Mai – Strada Dimitrie Leonida

Opoziția, boicot la ședința CL Piatra-Neamț! Primarul Carabelea: „Au încercat să falimenteze orașul!”

O mamă şi fiul ei de 3 ani, spulberaţi pe o trecere de pietoni din Neamţ

Accident cu victimă în Piatra-Neamţ

Compania Nord-Arin din Pângăraţi, vizitată de ministrul Mediului şi echipa PNL Neamţ condusă de George Lazăr

O casă din Neamţ a fost distrusă în urma unui incendiu izbucnit de la o lumânare

Campania PSD Neamţ – „De Crăciun, Împreună!” – a ajuns la Pângăraţi

Consilierul judeţean Silviu-Bogdan Ardeleanu (PNL Neamţ): Dacă aţi avut un nod în gât văzând şcoala din Ciugud, fiţi bucuroşi că …”

Deputatul PNL Tudor Polak anunţă o nouă investiţie, de 13 milioane lei, în comuna Ştefan cel Mare – judeţul Neamţ

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă în România! Iată care sunt simptomele bolii.

Suspiciuni de crimă în Neamţ! Un bărbat şi-a ucis vecinul!

  • 10 decembrie 2023

ISSN 2457 - 3973

Seceta scumpește mâncarea în Neamț! Deficit de 60 litri de apă pe metru pătrat!

Vin vremuri grele pentru nemțeni. Seceta a afectat iremediabil culturile agricole iar pământul este crăpat de seceta prelungită. Precipitaţiile cumulate pe luna mai, în județul Neamţ, au fost în medie de 20 litri pe metru pătrat faţă de media multianuală a lunii mai de 80 litri pe metru pătrat, înregistrându-se un deficit de 60 litri pe metru pătrat.

”Precipitaţiile cumulate pe luna iunie până la această dată au fost de 20,7 l/mp faţă de 96,6 l/mp media multianuală a lunii iunie pentru zona de Est a judeţului şi 47,2 l/mp faţă de 109,4 l/mp media multianuală a lunii iunie pentru zona de Vest a judeţului. Deficitul de precipitaţii s-a menţinut şi în luna iunie, în limitele lunii mai, chiar mai accentuat până în prezent” a declarat Ion Păvăleanu, directorul Apelor Române – Neamț, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

“În urma inventarierii culturilor afectate de secetă putem declara faptul că în ceea ce privește culturile de toamnă acestea vor avea o producție foarte slabă dar și de proastă calitate, iar în cazul în care, în următoarea perioadă, nu va ploua, culturile de primăvară vor avea aceeași soartă. Sistemele de irigații nu sunt funcționale iar fără irigații nu se mai poate face o agricultură controlată. Anul 2015 se anunță a fi cel mai slab an, în ceea ce privește producția agricolă, de după anul 1989. Un mare dezavantaj este acela că riscurile extreme nu se asigură, respectiv  seceta și înghețul” a spus Maricel Tălmăcel, directorul Direcției Agricole Neamţ.

Comunele Bălţăteşti, Boghicea, Brusturi şi Dragomirești sunt cele mai afectate de fenomenul de secetă deoarece, din numărul total de fântâni, peste 98 la sută nu asigură debitul necesar pentru populaţie. Comunele în care numărul de fântâni cu nivelul de apă scăzut este mai mare de 50 la sută din total sunt Ceahlău, Grumăzeşti, Hangu, Pânceşti, Poienari, Rediu, Secuieni.

Prefectul județului a supus spre aprobare Hotărârea și Planul de măsuri  și a solicitat totodată directorului Companiei Apa Serv  un inventar exact al hidranților funcționali pentru a preîntâmpina situațiile de urgență în care intervenția operativă poate fi îngreunată.

 

 

Articolul anterior

Tragedie la Zănești: un copil s-a înecat în Bistrița! Este al treilea caz în județ în ultima săptămână! (ştire actualizată)

Articolul următor

Margarina – bombă alimentară?! Plastic întins pe … pâine!

Un comentariu

  • da, atata stiti !! una, doua, hai sa scumpim alimentele din orice motiv! nu ati investi bani ptr. sisteme de irigat! tot ati stricat ceea ce a facut Niculae Ceausescu!!!!! nemercilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *