ISSN 2457 - 3973

Sfântul Gheorghe NU va fi sărbătorit marți, 23 aprilie, ci săptămâna viitoare

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie însă Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca anul acesta să fie sărbătorit pe 29 aprilie.

Motivul acestei schimbări este în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, carte care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin pentru fiecare zi din an. La capitolul 45 este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare:  „dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în Lunea, Marțea, Miercurea sau Joia cea Mare, atunci cântăm toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”.

Totuși, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să nu fie săvârșită în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în a doua zi de Paști.

Așadar, luni, 29 aprilie – în cea de-a doua zi de Paşti – slujba Sfântului Gheorghe va fi unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 28 aprilie, în jurul orei 12.00, odată cu A doua Înviere, o slujbă specială care are ca punct central citirea Evangheliei în 12 limbi.

Articolul anterior

Mesajul arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul cu ocazia Floriilor

Articolul următor

Autoturism în flăcări în parcarea de la Carrefour Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *