ISSN 2457 - 3973

Sfidare maghiara în inima României! Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Situație fără precedent în România după ce primarul maghiar al orașului Sfântu Gheorghe a refuzat categoric să arboreze drapelul României pe clădirea primăriei. Acest incident este încă un mare semnal de alarmă pentru autoritățile centrale dar și pentru instituțiile statului cu atribuții în domeniul siguranței naționale. Unul dintre simbolurile statale – drapelul – a fost ignorat într-un gest de dispreț față de țara care le-a dat minorităților drepturi mai multe decât românilor!

 

Singurul demnitar de rang înalt care a luat imediat atitudine față de gestul maghiarilor care conduc un oraș românesc a fost vicepremierul pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, președintele UNPR.  În rest, tăcere!gabriel oprea

“Uniunea Națională pentru Progresul României solicită primarului și viceprimarului din localitatea Sfântu Gheorghe să demisioneze imediat din funcții, în urma refuzului de a arbora drapelul național pe clădirea primăriei. Acțiunea veteranilor Armatei Române, în cadrul căreia aceștia au dorit să arboreze drapelul național pe clădirea primăriei din Sfântu Gheorghe, se desfășoară în contextul declarării anului 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, decizia fiind adoptată prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015. Refuzul de a da curs unei cereri legitime și firești venite din partea veteranilor români, arată că primarul și viceprimarul din Sfântu Gheorghe, nu au căderea de a mai ocupa vreo funcție în statul român. Este inacceptabil faptul ca cetățeni români, chiar dacă sunt de etnie maghiară, să refuze arborarea drapelului național și să ignore ostentativ prevederile Constituției precum și pe veteranii României. UNPR consideră că astfel de gesturi provocatoare au că singur scop încurajarea unor acțiuni îndreptate împotriva intereselor României. Din acest motiv, solicităm instituțiilor statului să ia măsuri de urgență pentru a nu permite generalizarea unor astfel de atitudini ce pun în pericol însăși statalitatea României, așa cum este definită în primul articol al Constituției țării. România nu poate rămâne indiferentă nici la declarațiile ofensatoare venite din partea unor reprezentanți ai Ungariei, menite să afecteze relațiile interetnice, nici la activismul iredentist al unor organizații și asociații ce activează pe teritoriul național și cu atât mai puțin la gesturile ilegale, imorale și instigatoare ale unor aleși locali, care au jurat să respecte Constituția României și care, în ultimă instanță, sunt plătiți din banii tuturor cetățenilor României. Atacul la adresa simbolurilor naționale este un atac la adresa statului. Din acest motiv, cerem tuturor partidelor să-și asume o poziție publică față de incidentul de la Sfântu Gheorghe și să solicite demisia tuturor celor responsabili pentru această gravă și inacceptabilă conduită în raport cu simbolurile naționale”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, președintele UNPR.

La Sfântu Gheorghe s-au sărbătorit marți 71 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupație fascisto-hortystă, aniversarea fiind marcată printr-o ceremonie militară și religioasă în fața Primăriei municipiului, pe turla căreia ostașii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertății.

Deschiderea festivității a fost marcată de sosirea ‘Ștafetei veteranilor’, constituită din militari din grupul Invictus România, din reprezentanți ai Unității Militare 01048 Sfântu Gheorghe, ai instituțiilor publice aparținând MAI, MApN și voluntari, care a fost primită cu onoruri militare.

Drapelul național al României, pe care alergătorii l-au purtat cu ei de la București la Sfântu Gheorghe, a fost înmânat veteranului de război Mircea Crăciun, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, pentru a fi arborat pe turla Primăriei. Arborarea drapelului nu a fost posibilă, conducerea Primăriei invocând că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu s-au finalizat.

Primăria din Sfântul Gheorghe este condusă de:

Primar: Antal Árpád András
Viceprimar: Sztakics Éva Judit
Viceprimar: Bálint Jozsef
Secretar: Kulcsár Tünde-Ildikó
Director Executiv: Veres Ildikó

 

Publicăm în cele ce urmează poezia ”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane” scrisă de poetul Radu Gyr (înmormântat în cimitirul Mănăstirii Petru-Vodă, județul Neamț)

 

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Articolul anterior

  Senatorul Țapu, viitorul ministru al Economiei?

  Articolul următor

  Pană de curent în cartierul Precista! A doua oară! Mulțumim, E-ON!!!

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Cel mai popular