ISSN 2457 - 3973

SINDROMUL DE ABSTINENŢĂ la alcool, hipnotice şi tranchilizante

Toxicomania, indiferent de tipul de substanţă (drog) cu care se dezvoltă intoxicaţia, toleranţa şi dependenţa, este un proces complex de adaptare a organismului la condiţiile neobişnuite pe care le creează administrarea abuzivă şi îndelungată a substanţelor psihoactive toxicomanogene.

Sindromul de abstinenţă survine în momentul în care dozele sunt reduse sau stopate şi când s-au epuizat rezervele energetice ale organismului.

Elementul esenţial al abstinenţei datorate unui abuz prelungit al unei substanţe din categoria drogurilor, îl constituie apariţia unor modificări de comportament specifice fiecărui drog, cu consecinţe fiziologice şi psihice. Sindromul specific fiecărui drog cauzează deteriorare semnificativă clinic în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcţionare importante. Simptomele nu se datorează unei condiţii medicale generale ţi nu sunt explicate printr-o tulburare mentală. Abstinenţa este asociată de regulă, dar nu totdeauna, cu dependenţa de o substanţă din categoria drogurilor.

Indivizii cu abstinenţă au dorinţa ardentă de readministrare a substanţei (drogului) spre a-şi ameliora simptomele.

Abstinenţa este evidentă pentru următoarele grupe de substanţe:

 • alcool
 • amfetamine
 • cocaină
 • nicotină
 • opiacee
 • sedative
 • hipnotice sau anxiolitice

Semnele şi simptomele abstinenţei variază în funcţie de substanţa utilizată (simptomele fiind opusul celor observate în intoxicaţia cu aceeaşi substanţă), în funcţie de doză, de durata de abuz, precum şi de alţi factori cum ar fi prezenţa sau absenţa unor maladii (boli).

Particularităţile clinice ale sindromului de abstinenţă sunt condiţionate de tipul de substanţă (drog), de reactivitatea particulară a fiecărui organism în funcţie de doză (cantitate de drog), de durata de consum a substanţei şi de nivelul de intoxicare al organismului consumatorului de drog.

După intensitatea manifestărilor clinice, sindromul de abstinenţă are o formă uşoară (în cazul nicotinei), medie (în cazul canabisului) şi gravă (în cazul alcoolismului, morfinismului, barbiturismului).

Considerând forma gravă a sindromului de abstinenţă îmbrăcată de consumul de alcool, barbiturice, benzodiazepine şi alte hipnotice, sedative şi tranchilizante, cercetătorii au observat similitudini în apariţia şi manifestarea semnelor şi simptomelor specifice acestor substanţe. Voi încerca să prezint mai jos, unele particularităţi clinice ale sindromului de abstinenţă la alcool, barbiturice şi benzodiazepine, publicate de J.Duncan în anul 1988. Printr-o comparaţie atentă, vom observa că semnele şi simptomele aproape că se suprapun, fapt ce va îngreuna stabilirea unui diagnostic corect de către specialişti. Există o mare legătură între aceste droguri (alcool, barbiturice şi benzodiazepine) gândindu-ne numai la următorul aspect: oare ştim câţi alcoolici încearcă să-şi corecteze tulburările de somn recurgând la hipnotice de tipul barbituricelor şi benzodiazepinelor ? oare ştim câţi alcoolici recurg la sedative şi tranchilizante pentru a-şi ameliora stările de agitaţie ?

 

Particularităţi clinice ale abstinenţei la ALCOOL:

– anxietate

– agitaţie

– nelinişte

– depresie

– slăbiciune

– prurit

– confuzie

– hiperreflexivitate

– insomnie

– anorexie

– greţuri

– vărsături

– transpiraţie

– tremor

– ameţeală

– cefalee

– logoree

– dureri musculare

– febră

 • tulburări de percepţie:

– vizuale

– auditive

– tactile

 • halucinaţii:

– vizuale

– auditive

– tahicardie

– palpitaţii

– nistagmus

– crize (epileptice)

 

Particularităţi clinice ale abstinenţei la BARBITURICE:

– anxietate

– agitaţie

– nelinişte

– slăbiciune

– dezorientare

– confuzie

– hiperreflexivitate

– insomnie

– anorexie

– greţuri

– vărsături

– transpiraţie

– tremor

– ameţeală

– cefalee

– logoree

– dureri musculare

– febră

 • tulburări de percepţie:

– vizuale

– hiperacuzive

– olfactive

– gustative

 • halucinaţii:

– vizuale

– auditive

– crize (epileptice)

 

Particularităţi clinice ale abstinenţei la BENZODIAZEPINE:

– anxietate

– agitaţie

– nelinişte

– depresie

– slăbiciune

– tulburarea memoriei

– depersonalizare

– derealizare

– insomnie

– anorexie

– greţuri

– vărsături

– transpiraţie

– tremor

– ameţeală

– cefalee

– logoree

– dureri musculare

– amorţeli

– parestezii

– fotofobie

 • tulburări de percepţie:

– hiperacuzie

– tactile

– constatative

 • halucinaţii:

– vizuale

– auditive

– paranoia

– incoordonare

– simptome pseudogripale

– crize (epileptice).

Este extrem de important să conştientizăm şi să admitem faptul că cea mai extinsă toxicomanie, alături de alcool în România, în prezent, este şi se profilează a fi şi mai intensivă şi extensivă, toxicomania la substanţele hipnotice, sedative şi tranchilizante (anxiolitice).

Cauzele care generează acest tip de toxicomanie sunt multiple şi pot fi catalogate ca motivaţii de ordin obiectiv şi motivaţii de natură subiectivă.

Motivaţiile de ordin obiectiv ţin de dificultăţile social-economice pe care le implică perioada de tranziţie, cu toate privaţiunile pe care le generează şi la care este supusă întreaga populaţie, în special cei ce şi-au pierdut locurile de muncă sau cei ale căror resurse materiale sunt sub nivelul optimal de viaţă. Refugiul pentru multe persoane în toxicomania alcoolică, barbituric-hipnotică, în dependenţa de sedative şi anxiolitice, este indus de condiţiile dificile de viaţă care generează stările de stress ce perturbă mecanismele de adaptare şi acomodare a personalităţii, alimentează sentimentele de nesiguranţă, anxietate şi depresie. Acest fenomen se petrece nu numai la noi în ţară ci şi în alte ţări: „în Franţa, consumul de anxiolitice de către  şomeri depăşeşte cu 57% consumul mediu de psihotrope”.

La noi în ţară, acest consum ar putea fi mai mare decât în Franţa, având în vedere diferenţa care există între nivelul de asigurare socială din cele două ţări.

Refugiul în dependenţa toxicomanică indiferent de motivaţiile subiective şi de tipul de personalitate, realizează un cerc vicios cu caracter critic care duce la degradarea calitativă a personalităţii cu perturbarea relaţiilor familiale, şcolare, profesionale şi sociale.

Din punct de vedere subiectiv, se produc metamorfoze sufleteşti diferite ca intensitate şi ritm de desfăşurare, cu conţinuturi contradictorii şi exprimări comportamentale care scapă de sub controlul raţional, putând ajunge până la scurtcircuitări mintale, în care caz pot apare acte de autoagresivitate şi heteroagresivitate de o violenţă ieşită din limitele normalului.

Prevenirea fenomenelor toxicomanice nu ţine numai de domeniul activităţilor medicale ci şi de acţiunea conjugată a întregii comunităţi.Dumitru-Nastasa-150x150

prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog

”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși !”

Articolul anterior

A căzut cortina peste a VI-a ediție a Festivalului Național pentru Copii și Tineri ”Cântec de Stea” (foto)

Articolul următor

Catalogul monumentelor istorice din județul Neamț prinde contur

3 Commentarii

 • pentru informatii pv. grupurile de sprijin din Bucuresti puteti suna 0720.755876 Marian (mk)
  Fa-ti abstinenta senina !

 • Va rog din tot sufletul sa-mi dati un ajutor de a scapa de tentinta de a abuza de consumul de alcool.
  Va cer acest sprijin deoarece mi-am pierdut mama ,cea care care mi-a dat viata si care a decedat la doar 47 de an,sora la 34 de ani,sotia la 41 de ani cu care am putut avea un copil.
  Din pacate am cazut in patima alcoolului din fericire daca pot spune asa doar cu intermintente.
  In prezent am o consiliere psihologica care ma adus cu cu picioarele pe pamant,si i-mi doresc din tot sufletul sa fie asa !!

  • Pentru domnul care semnează Jean Michel jarre: Ați făcut un pas mare acceptând o consiliere psihologică. În ciuda deselor recăderi, dacă dumneavoastră vreți cu adevărat să depășiți această perioadă, șansele se apropie de 100%. Putem discuta mai multe în particular, contactându-mă pe FB sau prin E-mail: [email protected].

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular