ISSN 2457 - 3973

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, prioritate a mandatului președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene! Ce s-a făcut în 4 luni!

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a participat, miercuri, la o ședință a colegiului director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a medicilor și asistenților șefi de secție.

În cadrul ședinței s-a discutat despre proiectul managerial a lui Liviu Negelschi dar și despre implicarea Consiliului Județean pentru susținerea unității sanitare așa cum era proiectul politic prezentat de Ionel Arsene în campan de la alegerile locale, în calitatea sa de președinte al PSD Neamț.

Cele mai importante măsuri pe care le-a luat președintele Ionel Arsene au avut deja primele efecte: alocația de hrană zilnică a crescut cu 66 la sută, spitalul a primit sau este în curs să primească finanțarea necesară lucrărilor de reabilitare la secțiile Pediatrie, blocurile operatorii, ATI Sterilizare, Psihiatrie, Boli Infectioase și Boli interne. Va fi modernizată și Unitatea de Primiri Urgențe, vor fi înființate heliporturi la Piatra Neamț, Roman și Tîrgu Neamț, la Policlinică va fi implementat un program de programări on-line și la telefon. Datoriile spitalului au scăzut, alocațiile pentru medicamente au crescut iar pacienții nu mai sunt nevoiți să își cumpere ei medicația.

”Până în luna aprilie a fost management autoritar, apoi din aprilie până în august a fost un management care a mers în voia sorţii iar din august încercăm, având în vedere că lucrăm cu oameni deosebiţi care ştiu ce au de făcut, să avem un management participativ. Ne-am focalizat pe un plan de raţionalizare a spitalului care a avut ca principală menire îmbunătăţirea performanţei spitalului în domeniul sanitar şi să reducem deficitul bugetar la 6 luni, să ranforsăm cheltuielile cu medicamentele şi hrana care ajunseseră la un nivel alarmant de scăzut. În acest management participativ am făcut acest plan şi ne-am propus la sfârşitul lunii decembrie să fie gata mai multe puncte şi să fie urmat de un plan operaţional 2-3 ani şi un plan strategic pe următorii 3-5 ani. Preşedintele Consiliului Județean Neamţ, domnul Ionel Arsene, are grijă în relaţia cu spitalului. Împreună reuşim să aplicăm tot ceea ce este necesar ca în cel mai scurt timp, spitalul să devină un etalon între spitalele din România. Primul lucru pe care l-a făcut preşedintele Consiliului Județean a fost să deblocheze posturile de cadre medicale”, a declarat managerul Liviu Negelschi.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a declarat că a luat parte la o întâlnire cu medicii şi asistenţii şefi de secţie pentru a fi identificate nevoile pe fiecare secţie.

”Vrem să avem un act medical de înaltă ţinută și prioritatea mea ca preşedinte al Consiliului Județean Neamţ pentru următorii 4 ani va fi sănătatea alături de infrastructură şi serviciile sociale. Cred că putem face din spitalul de la Piatra Neamț un etalon între unităţile medicale din România. Vom găsi şi resurse pentru modernizarea fiecărei secţii”, a precizat Ionel Arsene.

Acesta a adus aminte și de discuția pe care a avut-o cu Raed Arafat, secretar de stat în Ministeru Afacerilor Interne, pentru alocarea de fonduri pentru modernizarea Unității de Primiri Urgențe dar și pentru înființarea a 3 heliporturi la Piatra Neamț, Roman și Tîrgu Neamț.

”Am început discuţii cu ministrul Raed Arafat ca să alocăm fonduri de la minister pentru modernizarea Unității de Primiri Urgențe și au fost deja alocate fonduri de la minister și de la Consiliul Județean pentru studiile de fezabilitate. Vom face o vizită la Spitalul din Suceava, etalon în Moldova, ca să vizităm secţia de Primiri Urgențe şi să luăm de acolo un exemplu de bună practică. Îmi doresc ca fiecare secţie din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamţ să intre într-o analiză şi un program de investiţii. De asemenea, am propus să înfiinţăm Asociaţia pentru Spitalul Piatra Neamţ în care membrii fondatori să fie Consiliul Județean, Spitalul şi Primăria Piatra Neamț. Vrem să încercăm să atragem bani de la diferiţi sponsori care vor să ajute sputalul. Sunt multe de făcut la spital dar este prioritatea mea dar se vor rezolva împreună cu domnul Liviu Negelschi, cu medicii şi asistenţii cărora le mulţumesc pentru ceea ce fac. Eu sunt foarte mulţumit de felul în care îşi desfăşoară activitatea”, a mai președintele Consiliului Județean Neamț.conferinta-spital

În ceea ce privește donațiile, Liviu Negelschi a precizat că în urma discuțiilor purtate de Ionel Arsene cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, Protopopiatul Piatra Neamț intenționează să doteze compartimentul de îngrijiri paleative.

Pe de altă parte, Consiliul Județean a demarat procedurile de construire a 2 blocuri de locuinţe pentru medicii spitalului.

”Vrem să atragem medici din alte judeţe. Sper ca anul viitor să construim aceste 2 blocuri. Încercăm să găsim soluţii de finanţare, dacă nu vor fi guvernamentale, vom construi cu fondurile Consiliului Județean. Este de datoria noastră să încercăm să aducem medici în judeţ oferindu-le condiţii locative şi de muncă foarte bune”, a spus Ionel Arsene.

De altfel, Liviu Negelschi a declarat că au fost identificate 4 aspecte care influențează decizia unui medic rezident de a se angaja la un spital și că cel puțin 3 sunt atractive la spitalul din Piatra Neamț.

 

 

Spitalul este pe un trend pozitiv de activitate și performanță dar se confruntă cu următoarele probleme de competența președintelui Consiliului Județean:

  1. În anul 2015 finantarea pentru functionare primita de la CJ a fost de 7.350.000 lei, în anul 2016 s-au primit 5.800.000 lei. Presedintele CJ a fost rugat sa finantezez spitalul cu diferenta cel putin pana la concurenta anului 2015. Sumele vor fi folosite pentru utilitati, majorarea alocatiei de hrana a pacientilor, unele prestari de servicii pentru functionalitatea imobiliara a spitalului.
  1. Consiliul Județean a aprobat scoaterea la concurs a posturilor solicitate de spital urmand ca de la Consiliul Județean să fie asigurată finanțarea pentru 2017.
  1. Personalul mediu sanitar nu a beneficiat de majorarile salariale acordate in anul 2016 medicilor. Consiliul Județean, prin președinte, va sprijini spitalul in acordarea sporurilor permise de actele normative in vigoare neacordate pana in prezent din motive financiare. Aceasta va motiva personalul mediu si se asteapta o reflectare a acestei motivari in calitatea actului medical. Totodata CJ va sprijini demersurile legislative/normative pentru eliminarea discriminarilor in acordarea acestor sporuri de exemplu la reumatologie. Presedintele CJ va sprijini constant Spitalul in demersurile de maximizare a veniturilor sale in raporturile cu Casa Judeteana de Sanatate, cu Casa Nationala de Sanatate si cu Ministerul Sanatatii.
  2. Continuarea politicii de dezvoltare investitionala la Spital: Pediatria si blocurile operatorii, ATI Sterilizare. Initierea investitionala pentru Psihiatrie, Boli Infectioase, renovari in Spitalul Vechi-Pavilionul de boli interne.

 

Articolul anterior

Tupeu de candidat! Se pozează la Spitalul din Bicaz pe care partidul său l-a închis!

Articolul următor

Alina Gorghiu vine în Neamț și participă la lansarea candidaților PNL Neamț pentru alegerile parlamentare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *