Pietrenii sunt invitați să întâmpine Noul An în Piața Ștefan cel Mare (program)
Vară, sezon estival, căldură, soare arzător, atmosferă încinsă, betoane supraîncălzite, asfalt topit, umbră insuficientă, sete intensă, sfâșietoare, acută, posibilități de supraviețuire minime…
Organismul copiilor, tinerilor, adulților, bătrânilor, se supraîncălzește, transpiră abundent, posibilitățile naturale de menținere a temperaturii corpului sunt depășite apărând o senzație de sete acută, fapt ce ne determină să căutăm posibilități externe de răcorire și ne ”obligă” să apelăm la orice ”lichid” pus la dispoziție de producători pentru depășirea situației cel puțin neplăcute prin care trecem…
Aproape toți recurgem la tot felul de lichide și băuturi ”răcoritoare” de la tarabe, chioșcuri, magazine, supermarketuri, fără să avem cunoștințe despre compoziția acestora, fără să citim puținele informații consemnate pe etichetele produselor, fără să înțelegem ceea ce citim (informații de cele mai multe ori sumare, ambigue, consemnate cu litere mici, ilizibile), fără să bănuim că aceste produse ne afectează țesuturile și organele noastre de multe ori ireversibil, fără să bănuim la ce ”cazne” supunem corpul, fără să bănuim urmările ”dezastrelor” pricinuite organismului, fără să intuim că efectele consumului pot apărea rapid, sau la distanță de consum (zile, luni, ani), distanțe care ne determină să eliminăm adevărata cauză a efectelor resimțite…
Ce observăm marea majoritate dintre noi ? Existența acestor băuturi (sucuri) pe toate tarabele, în soare, la chioșcuri, stivuite într-o magazie insalubră, pe rafturile magazinelor sau în raioanele specializate ale supermarketurilor, în ambalaje de tip ”pet-uri”, variind de la 200 mililitri la adevărate ”bidoane” de 2,5 – 3 litri și chiar mai mult, divers colorate, de la transparent la roz, roșu, galben, portocaliu, verde, albastru, violet, culori clare sau tulburi, cu sau fără reziduuri depuse…
Știm noi ce otrăvuri se ascund în aceste produse pe care copiii, tinerii, adulții și bătrânii le beau în fiecare zi ? Avem de unde ne documenta ? Facem acest lucru ? Dacă ne documentăm și aflăm informații defavorabile organismului uman, ce măsuri adoptăm ? Vă spun din experiență: nimeni nu ia nici o măsură, nici pentru consumul propriu, nici pentru consumul în familie, – despre măsuri privind consumul în colectivități nici nu poate fi vorba !
Ne gândim vreodată că aceste ”otrăvuri” din ”sucurile naturale” fac ravagii în organismul consumatorilor și în special al copiilor și tinerilor noștri ? Aceste băuturi din comerț, de toate felurile, culorile, cu gust bun, agreabil de cele mai multe ori, care nu potolesc setea, care te incită la un nou consum, sunt toxice… sunt sursă de ”boală”, ar trebui să ne îngrijoreze pe toți… ”Otrăvurile” din băuturile răcoritoare care dau ”gust” și dependență, care dau ”savoare” sucului, nu oferă organismului consumatorului ceva sănătos care să ne stingă setea fără pagube uriașe…
Cum judecăm, de cele mai multe ori ? Atâta timp cât sunt fabricate de către producători mai mici sau mai mari, interni sau externi, prezintă o autorizație pentru a fi plasate în consumul public, se distribuie prin unități mai mici sau mai mari – autorizate la rândul lor, nu ne pot face rău ! Sau nu ne pot face atât de mult rău, cum spun specialiștii !
Dacă am avea curiozitatea să citim și să reținem compoziția specificată pe etichete, chiar și un nespecialist ar constata că o serie de substanțe (denumite codificat E-uri) se găsesc în cele mai multe dintre ele… indiferent de culoare, gust, savoare, miros… Putem accepta că gustul, culoarea, savoarea, mirosul – specific fructelor menționate pe etichetă sunt obținute prin amestecul acestor substanțe sintetice – denumite E-uri ? Unele sunt specificate cu codul E: E-445, E-1450, E-466, E-412, E-122, E-123 etc., altele cu denumiri chimice: dioxid de carbon, zahăr, colorant caramel, acidifiant acid fosforic, arome naturale, arome identic naturale, cafeină, aspartam, acid citric, acetsulfam K, acid malic, aromă de lămâie, gumă guar, vitamine obținute sintetic și multe alte substanțe chimice. Multe din aceste substanțe chimice cunoscute drept E-uri, au fost interzise în state dezvoltate (SUA, Franța, Anglia, Germania etc.) dar le veți întâlni pe etichetele produselor comercializate la noi…
Specialiști din toată lumea, publică studii despre aceste substanțe și demonstrează că sunt la ”rădăcina” apariției unor boli, ca: migrene, cancer la creier și diverse alte forme de cancer, obezitate, diabet de tip II, boli cardiovasculare…
De departe, ”Aspartamul” este cel mai periculos aditiv chimic de pe piața alimentară. Peste 75% din reacțiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datorează aspartamului ! Într-un raport al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA din anul 1994, se evidențiază câteva din cele peste 90 de simptome datorate aspartamului: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire îngreunată, tahicardie, palpitații, pierderea memoriei, pierderea auzului, amețeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie, respirație îngreunată etc., chiar moarte. Aspartamul declanșează și agravează unele boli cronice, ca: tumori pe creier, scleroză multiplă, epilepsie, boala parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintală, fibromialgie, diabet etc.
Și specialiștii din România au început să publice ! Un studiu al ANPC (Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor) a realizat teste privind nivelul conținutului de coloranți, conservanți, E-uri și zaharuri din sucuri. Iată topul sucurilor cu cele mai multe E-uri:
- Adria Flori de Soc – 11 E-uri
- Frutti Fresh Grapefruit – 8 E-uri
- Carrefour suc de portocale – 8 E-uri
- Cico portocale – 7 E-uri
- Frutti Fresh pere – 7 E-uri
- Fritti Fresh Tutti Frutti – 7 E-uri și lista continuă…
Înainte să dați copiilor să bea o ”răcoritoare”, citiți, notați și memorați de pe etichete… care sunt aditivii din sucuri. Verificați cu listele publicate pe internet sau cu listele din cărțile de specialitate, ce reprezintă acești aditivi și care este impactul lor asupra stării de sănătate !
”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși” !
6 Commentarii
Mereu m-a preocupat alimentatia sanatoasa,stiam o parte din aceste lucruri,dar articolele dv ne ajuta sa intelegem si de ce nu sunt bune aceste sucuri.Explicatiile sunt logice,clare si folositi un limbaj pe intelesul tuturor.Continuati,sunt utile aceste sfaturi,iar eu nu pot decat sa va multumesc!
La vârsta mea, am la dispoziție tot timpul din lume !!! Mulțumesc mult, draga mea prietenă, pentru aprecieri și încurajări !
Foarte multe persoane beau cantitati mari de sucuri acidulate, fara sa se gandeasca la efectele asupra sanatatii. Multi chiar prefera sa consume astfel de bauturi, care contin cafeina, dimineata, in loc de cafea, pentru a se energiza.
Exista extrem de multe varietati de suc din care poti alege daca apa plata nu este nicicum o optiune pentru tine. Sucurile acidulate au nenumarate efecte nocive asupra sanatatii. Iata care sunt doar cateva dintre acestea :
Cancer pancreatic
Sucurile acidulate, si nu doar ele, sunt bogate in zahar, care creste cantitatea de insulina secretata de pancreas. Acesta poate incepe sa dezvolte celule canceroase. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Minnesota arata ca band in mod regulat cate 2 pahare pe zi iti dublezi riscul aparitiei cancerului pancreatic.
Ingrasare
Fructoza si glucoza in exces blocheaza leptina, care se ocupa cu transmiterea semnalului de satietate catre creier, astfel incat sa nu iti mai fie foame. In acest fel, vei manca mai mult decat in mod normal si te vei ingrasa.
Aciditate afecteaza rinichii si dintii
Aciditatea acestor tipuri de bauturi este de pH 2,5, asa ca poate sa afecteze sistemul digestiv. Acidul din bautura poate sa distruga si smaltul dintilor, care este de neinlocuit, dar poate duce si la aparitia pietrelor la rinichi si osteoporoza, din cauza ca organismul vrea sa suplineasca acel calciul erodat de acid si il aseaza acolo unde nu trebuie si nu este nevoie de el, facand mai mult rau.
La fel ca in cazul cancerului, cei care beau 2 sau mai multe pahare de sucuri acidulate pe zi isi cresc riscul de pietre la rinichi de doua ori.
Ficatul
Consumand acest tip de bauturi iti poti distruge ficatul la fel de mult ca in cazul in care ai consuma alcool. Practic, organul este ranit, vatamare care se mareste si in final se ajunge la ciroza.
Guta
Guta este de obicei cauzata de consumul de mancare grasa, dar si sucul acidulat pare sa aiba acelasi efect, din cauza cresterii nivelului de acid uric din corp.
Multumesc pentru completari Doamna Marilena Levarda ! Ar fi bine ca aceste postari sa fie citite de majoritatea dintre noi, sau macar de cei care au copii… Alegerea ne apartine !!!
Eu beau Energizant de la virsta de 29 ani si pina acuma in exces dincauza ca mie somn intruna și ma doare decit rotula de la picioru sting si am si varice la picioare oare o fi de la Energizante nu cred
Apreciez pozitiv sfaturile dumneavoastra, pentru care va multumesc.Ar fi foarte bine sa ne gandim inainte de a consuma ceva cumparat, ideal ar fi sa ne preparam singuri mancarea si bautura, in cazul nostru sucurile.In continuare, am o rugaminte : ne puteti spune parerea dumneavoastra despre produsul numit ERITRITOL? Este in regula sa-l consumam?