Salvamontiștii au avut din nou un week-end aglomerat pe Ceahlău. Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț a declarat că doar sâmbătă au fost peste 700 de turiști în masiv.
Însă, din nefericire. au apărut și cazurile de urgență.
”Daca pana Duminica la ora 16.00 nu se inregistrase nici un eveniment neplacut, in jurul orei 17.10 am fost solicitati sa intervenim in zona Cascadei Duruitoarea-Viezuri pentru acordarea primului ajutor si transportul unei persoane de sex feminin din Piatra Neamt care a suferit o fractura de membru inferior drept. Transportul a fost destul de dificil, victima cantarind putin peste 100 kilograme, ceea ce forteaza atat limitele salvatorilor cat si a echipamentului de transport. Interventia facuta de personalul aflat in Baza Durau s-a incheiat in jurul orei 19.50 cand victima a fost preluata de SMURD. Baza Dochia a acordat asistenta in alte 3 cazuri ( o ruptura musculara si doua entorse ) care nu au necesitat asistenta medicala specializata. In jurul orei 22.00, Dispeceratul National Salvamont ne-a facut legatura cu un grup de 4 turisti din Galati care se ratacisera fiind surprinsi de lasarea intunericului si lipsa lanternei. Au fost localizati in zona confluentei paraelor Rupturi -Martin si condusi in statiunea Durau”, a declarat Raul Papalicef.
Șeful Serviciului Salvamont Neamț a adăugat că astfel de cazuri de ratacire sunt specifice sfarsitului de sezon si practic intregii perioade de toamna.
”Noaptea se lasa din ce in ce mai devreme si mai rapid (amurgul lung al zilelor de mai-iulie august dispare) iar in padure intunericul se instaleaza mai devreme cu aproximativ 30 de minute decat in locurile deschise. Turistii ar trebui sa tina cont de acest aspect si sa se retraga din munte mult mai devreme mai ales daca nu au echipamentele obligatorii corespunzatoare drumetiilor montane. Luminile (led) cu care sunt dotate telefoanele mobile nu pot tine loc de lanterne avand doua deficiente majore 1. au raza de emisie luminoasa foerte scurta ceea ce te impiedica sa vezi detaliile de orientare si 2. Timpul de utilizare in conditiile in care telefonul este proaspat incarcat undeva la 30-40 de minute. In final poti ramane noaptea in padure sau mai rau, in zona de abrupt stancos si fara lumina si fara posibilitatea de a comunica cu echipa de salvare”, a mai spus Raul Papalicef.
Salvamontiștii se așteaptă în continuare la un aflux de turiști în masiv date fiind condițiile meteorologice favorabile.
”Vremea a fost deosebit de frumoasa si o sa se mentina in aceiasi paramentri conform prognozelor si in urmatoarele zile chiar daca temperaturile maxime la nivelul cotei 1800 nu mai depasesc 16 grade iar minimele se vor indrepta noaptea spre 5 grade”, a spus Raul Papalicef.