ISSN 2457 - 3973

Un alpinist a căzut de pe stânci în Cheile Șugăului

Un alpinist amator a căzut, duminică, de pe stâncile din Cheile Șugăului, în timp ce escalada un perete fără a fi asigurat corespunzător. Bărbatul a căzut și a suferit rănit multiple, sângerând la cap. Prietenul acestuia care a asistat la întreaga scenă a sunat la 112 și a solicitat sprijin medical.

”Este vorba de doi bărbați aflați în Cheile Șugăului, se pare pe un traseu nemarcat. Unul dintre aceștia a căzut dar susține că nu are nevoie de îngrijiri medicale. Prietenul său susține contrariul așa că la fața locului au plecat colegii de la ISU Neamț, un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, Jandarmii și Salvamontiștii”, a declarat, pentru newsallert.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, sublocotenentul Adrian Rotaru.

Încălzirea vremii a scos sute din case sute de iubitori ai muntelui care au pornit în excursii în zona Cheile Bicazului – Cheile Șugăului.

Cheile Șugăului este o arie naturală cu o suprafaţă de 90 hectare, este inclusă în aria Cheile Şugăului – Munticelu (sit Natura 2000) şi se află la limita vestică a judeţului Neamţ cu judeţul Harghita, în Munţii Hăşmaş la nord de cariera de calcar Bicaz-Chei, Râul Bicaz şi DN12C la km 34.

10% din suprafaţa rezervaţiei se suprapune Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş[5], la limita flancului nord-estic al acestuia.

Rezervaţia reprezintă o zonă montană ce asociază peisajului deosebit (sălbatic şi tipic unei zone montane de carst), biodiversitatea. Accesul este mai dificil, datorită dominanţei morfologice a abrupturilor calcaroase. Zona propriuzisă a cheilor (cursul inferior al pârâului Şugău, înainte de confluenţa cu râul Bicaz – cu o suprafaţă de circa 3 hectare este de forma de canion cu o lungime de 350 m, pe care se afla un şir de cascade.

În aria protejată sunt 17 izvoare. 

Pe plan local, apare o mare varietate de fenomene carstice (pereti verticali si surplombanţi, turnuri şi ace calcaroase, vârfuri stâncoase, lapiezuri, creste, şei carstice, grohotişuri, chei, marmite de eroziune, doline, peşteri, izvoare petrifiante cu depuneri de tuf calcaros şi travertin), asociate cu mai multe tipuri de habitate (păduri relictare pe substrat calcaros, versanţi stâncoşi cu vegetaţie chasmofitică şi fâneţe montane) ce adăpostesc o mare diversitate de floră şi faună specifică Orientalilor.

Articolul anterior

Noul Cod Rutier: amenzi de până la 9.600 lei și permis suspendat 2 ani!

Articolul următor

Educația si formarea conștiinței forestiere a copiilor, promovată de către Direcia Silvica Neamt

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *