ISSN 2457 - 3973

Un nou „uriaş” fabricat la Comes Săvineşti! 240 tone, 21 metri lungime şi 2,5 metri diametru!

COMES S.A. a reuşit, după un an şi jumătate de efort colectiv, să finalizeze un nou „uriaş” în halele de la Săvineşti.
Este vorba de un schimbător de căldura (Heat Exchanger) parte a unei instalaţii moderne de hidrocarburi ce aparţine unei rafinării prestigioase din Uniunea Europeană.
Echipamentul are greutatea de 240 tone, lungimea de 21 metri, diametrul exterior de 2.5 metri şi a fost fabricat de COMES în 18 luni în halele din Săvineşti, cu peste 220 angajaţi.
„Proiectul a fost unul solicitant, având în vedere gabaritul produsului şi complexitatea elementelor tehnologice interioare – un fascicul tubular format din 7,140 ţevi, având greutatea de 95 tone. Materialele de construcţie sunt parte din oţel carbon, parte din oţel aliat cu 5% crom. Schimbătorul de căldura este transportat rutier, în condiţii speciale, către Portul Naval Constanţa. La destinaţie, va fi montat într-o instalaţie de producţie de benzină Euro 6, cu cifra octanică ridicată”, au anunţat reprezentanţii COMES.
Potrivit sursei citate, în 2022, piaţa schimbătoarelor de căldură a fost evaluată la peste 17 biliarde dolsari şi se preconizează că va depăşi 29 biliarde dolari până în 2030.
Această piaţă va continua să fie condusă de cererea din partea industriei de petrol şi gaze, de accentul tot mai mare pe îmbunătăţirea standardelor de eficienţă şi de creşterea industrială în ţările în curs de dezvoltare.
În vara anului trecut, la COMES a fost finalizată o coloană de 150 tone, 50 metri lungime, 4.7 metri diametru, la care au participat peste 200 de angajaţi.

Articolul anterior

Ministerul Sănătăţii a aprobat proiectul CJ Neamţ! Vom avea un nou Spital Judeţean de Urgenţă, cu fonduri de PNRR!

Articolul următor

Deputatul Ciprian Şerban (PSD Neamţ): Promisiunile facute nemțenilor se concretizează! Judeţul va avea un spital de urgenţă nou!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *