ISSN 2457 - 3973

Un pietrean înșela din Penitenciarul Iași prin medota ”Accidentul”!

Polițiștii Postului de  Poliție Săbăoani și ai Secției de Poliției Rurală nr.3, după luni de muncă informativ-operativă, au reușit să documenteze activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin metoda Accidentul.

Astfel, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț, încarcerat în Penitenciarul Iași și o tânără de 22 de ani, din Cluj sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, respectiv complicitate la înșelăciune.

În fapt, în ziua de 29.04.2015, persoana vătămată, o femeie de 65 ani, din Săbăoani a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat în ca fiind consulul României în Anglia şi care a indus-o în eroare că fiul acesteia a accidentat un copil de 9 an.  Sub motivul că se află împreună atât cu fiul cât şi cu avocatul acestuia, i-a solicitat suma de 2000 de euro în vederea uşurării situaţiei juridice a fiului responsabil de producerea evenimentul rutier şi a convins-o să depună, printr-un serviciu de transfer rapid, suma de 3800 de euro în două conturi diferite .

Totodată bărbatul ar fi determinat persoana vătămată să achiziţioneze patru cartele PrePay în a câte 25 de euro, arătând că în lipsa acestora nu va putea fi contactată pentru a o ţine la curent de evoluţia evenimentului în care fiul său a fost implicat.

În urma colaborării cu polițiștii din județele Cluj, Oradea și Covasna, au fost identificate persoanele în contul cărora au fost transmise sumele de bani, cercetările fiind extinse și față de doi bărbați, unul de 20 de ani, din Covasna și celălalt de 26 de ani din Oradea. S-a stabilit faptul că, aceștia la rândul lor transferau banii în contul tinerei de 22 de ani din județul Cluj.

Cercetările în cauză sunt continuate de polițiștii nemțeni pentru tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați și, implicit pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii nemțeni reiau recomandările și solicită cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon cât şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

A se avea în vedere următoarele aspecte:

  • În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;
  • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare);
  • În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani;
  • Dacă sunteţi contactaţi de un “binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
  • Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
  • Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.); Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini;
  • Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

Articolul anterior

Ultima ședință de CJ Neamț, cu șampanie, pupături dar și amenințări cu opoziția! (foto-galerie)

Articolul următor

Primarul Dragoș Chitic și cei 23 consilieri locali și-au primit mandatele. Uite cum arată aleșii tăi! (foto-galerie)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *