ISSN 2457 - 3973

Vernisaj la Târgu Neamţ: „Armament și accesorii militare din cele două Războaie Mondiale, în colecțiile CMN Neamț”

Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț a fost gazda vernisajului proiectului expozițional „Armament și accesorii militare din cele două războaie mondiale în colecțiile Complexului Muzeal Național Neamț”.

Evenimentul din data de 29 iunie a. c. aduce în atenția publicului vizitator exponate din colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, al Muzeului de Istorie Roman, al Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, dar și din colecția personală a domnului Constantin Horghidan.

„Având în vedere că obiectivul acestei expoziții a fost de a valorifica patrimoniul instituțiilor muzeale din județul Neamț, specific celor două conflagrații mondiale, am încercat să aducem în atenția publicului vizitator piese de armament, unele din ele spectaculoase chiar dacă tipologia lor nu este una foarte variată. Aș aminti aici baionetele pentru pușca franceză Berthier/Lebel, două săbii de cavalerie, revolvere, pistoale sau un stilet de ofițer ce prezintă o lamă interesantă, cu decor floral, incizat și monograma regelui Carol al II-lea.”, de-a declarat curatorul expoziției, muzeograf Renata-Gabriela Buzău. Accesoriile militare sunt bine reprezentate în cadrul celui mai nou proiect expozițional târg-nemțean, motiv pentru care „vizitatorii vor mai putea admira două uniforme militare din timpul Marelui Război, căști militare românești, model Adrian, una din ele cu monograma regelui Ferdinand, dar și străine, o mască de gaze, benzi cartușiere, grenade, obuze sau plăcuțe de identificare a soldaților, atribuite celui de-al Doilea Război Mondial”, a precizat responsabilul expoziției.

Totodată, cei interesați vor putea vedea expuse pentru prima dată brichete, specifice artei tranșeelor, realizate de soldați pe front, în puținul timp liber pe care aceștia îl aveau între confruntările militare. Nu în ultimul rând, dimensiunea umană a războiului este evidențiată prin fotografii de epocă ale militarilor, dar și prin textele de memorialistică ce surprind experiențele personale trăite de participanții la războaie, dar și armamentul folosit.

Printre cei care au participat la deschiderea noii expoziții, s-au numărat directorul adjunct științific Mihaela Cristina Verzea, ca reprezentant al Complexului Muzeal Național Neamț, plutonier adjutant principal Vasile Vânău, șeful Cercului Militar Piatra-Neamț, drd. Elena Preda, Inspector Școlar al Județului Neamț, Disciplina Istorie, colecționarul Constantin Horghidan și doctorandul Mihai Tudosă, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Expoziția va putea fi vizitată de cei pasionați de istoria celor două războaie mondiale în perioada 29 iunie – 29 august, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Articolul anterior

UPDATE Apar primele probleme din cauza furtunii! Potop în mai multe localităţi din Neamţ!

Articolul următor

Creşte bilanţul pagubelor Codului Roşu în Neamţ. Iată situaţia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *