ISSN 2457 - 3973

Zăpadă de 4 centimetri în judeţ! Codul portocaliu a fost extins!!!

Ninge în toată partea de nord-vest a judeţului Neamţ iar stratul de zăpadă a ajuns la 4 centimetri fără să fie viscolit, a declarat, pentru newsallert.ro, prefectul Vlad Ioan Angheluţă. Este vorba despre toate comunele din zona Tîrgu Neamţ spre Bicaz Chei, incluzând Vânători-Neamţ, Pipirig, Poiana Teiului, Hangu, Farcaşa, Borca, Taşca, Dămuc, Bicaz Ardeal.
Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă iar carosabilul este umed.
”Suntem în permanenţă în teren pentru a monitoriza fenomenele meteorologice. Echipajele de la Poliţia Rutieră şi Drumuri Naţionale acţionează în zona Bicaz Chei, unde există acele serpentine în pantă dar şi pe drumul naţional Petru Vodă, unde sunt aceleaşi caracteristici. De asemenea, am discutat cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a avea o situaţie a gradidelor şi a dializaţilor date fiind condiţiile meteorologice. De asemenea avem în vedere ca luni să se desfăşoare cursurile în toate unităţile de învăţământ. Toată lumea este în teren iar la primăriile din zona vizată se asigură permanenţa”, a declarat prefectul Vlad Ioan Angheluţă.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare Cod Portocaliu de intensificări ale vântului de peste 70…80 kilometri pe oră, viscolind temporar ninsoarea, valabilă în judeţul Suceava şi în zona de munte a judeţului Neamţ.

Codul Portocaliu pentru cele două județe este valabil în intervalul 11 octombrie ora 13 — 12 octombrie ora 10, iar în aceste zone stratul de zăpadă va depăși 10…15 cm.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 octombrie, ora 10 — 12 octombrie, ora 18, Codul Galben de ploi, vânt și ninsori se extinde în 36 de județe plus Municipiul București.

În intervalul menționat, va ploua și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 25…30 l/mp, iar în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul Moldovei și Dobrogea izolat 50 l/mp. În Carpații Orientali va ninge și se va depune strat de zăpadă, dar temporar vor fi și precipitații mixte și se va forma polei. Precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țării, dar și în nordul Moldovei și în estul Transilvaniei.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, mai ales în regiunile sudice, iar în sudul Banatului, estul Munteniei și Dobrogea, precum și la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h.

Procesul de răcire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece în toate regiunile, dar cu precădere în cele extracarpatice.

Având în vedere avertizarea meteo de cod portocaliu în perioada 11 octombrie, orele 10.00 și 12 octombrie, orele 10.00, pentru județul Neamț, polițiștii nemțeni recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie, să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să respecte următoarele reguli de conduită preventivă:

~ Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.
~ Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
~Autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu lopată, materiale şi lanţuri antiderapante.
~ Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.
~ Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
~ Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
~În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână.
Folosiţi cu precădere frâna de motor!
~ În zilele cu ninsori, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni.
Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

Articolul anterior

Astăzi, la Teatrul Tineretului: ”CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ȘI ÎN STELE”

Articolul următor

Ciupercile – între viață și moarte! (partea a II-a)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular