ISSN 2457 - 3973

Construcții preistorice vechi de 6500 de ani descoperite la Topolița – județul Neamț

În urmă cu două săptămâni au fost reluate cercetările arheologice sistematice în situl arheologic de la Topolița, din apropiere de Târgu Neamț, acolo unde, în 2019, se făceau primele săpături într-o așezare veche de aproape 6500 de ani. Campania din acest an a reprezentat un nou succes al echipei de cercetare a Complexului Muzeal Național Neamț deoarece a fost scoasă la lumină încă o construcție preistorică, foarte bine conservată și de dimensiuni mari.

Arheologii de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț și-au concentrat atenția asupra unei zone despre care aveau informații că ascunde ruinele unei construcții a culturii Precucuteni, iar noile săpăturile au confirmat acest lucru. Astfel, printr-o muncă minuțioasă, au fost scoase la lumină resturile unei posibile locuințe, cu o suprafață de aproximativ 40 mp. Conform specialiștilor care fac cercetările, construcția este mai deosebită, nu doar prin dimensiunile sale, dar mai ales prin gradul de conservare, care se prezintă ca o masă relativ compactă de lut ars.

De un deosebit interes sunt mărturiile arheologice descoperite în zona locuinței precucuteniene. Cercetătorii au recuperat numeroase materiale ceramice, vase întregibile, unelte de piatră, dar și reprezentări umane modelate din lut. Acestea din urmă sunt reprezentări ale divinităților de acum aproape șapte milenii, constituind un element aparte al civilizației Precucuteni.

La cercetări participă mai mulți tineri din zona Târgu Neamț, dar pe șantier au fost prezenți și câțiva studenți de la facultățile de istorie ale Universității din București și de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

,,Suntem la a treia campanie arheologică pe situl de la Topolița și am avut bucuria să găsim și în acest an lucruri interesante. Am descoperit cea mai mare construcție de până acum și care este foarte bine conservată. O analiză atentă a resturilor acestei locuințe ne-a oferit o serie de indicii extrem de importante în legătură cu modul de edificare. Pe bucățile de lut ars pot fi observate cu ușurință amprentele bârnelor de lemn pe care a fost aplicat învelișul de argilă. Un aspect pe care aș vrea să îl subliniez este legat de prezența pe șantierul nostru a mai multor studenți de la facultățile de istorie din București și Suceava, care au ales să facă practică arheologică pe situl de la Topolița. Am dori ca în anii următori să atragem și mai mulți studenți aici, pentru ca ei să aibă posibilitatea să activeze pe cât mai multe situri arheologice și să cunoască implicit realități istorice diferite” a declarat dr.Vasile Diaconu, responsabilul științific al săpăturilor de la Topolița.

 

 

Articolul anterior

Opoziţia acuză: „Primarul Carabelea şi maşina de vot PNL-USR-PRO România interpretează legea după bunul plac!”

Articolul următor

Ionel Arsene (președinte CJ Neamț): Operațiuni de armare a plăcii de suprabetonare la podul de la Luțca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *