Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ vă invită la avanpremiera spectacolului „Nunta însângerată”
Prefectul George Lazăr a luat, luni, decizia corectă (deși ușor tardivă, dar în termen) de a-l demite pe Lucian Micu din funcția de primar al municipiului Roman.
Decizia a avut la bază hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care respinge recursul formulat de Lucian Micu împotriva decizie Agenției Naționale de Integritate (care constatase incompatibilitatea).
Lucian Micu a fost în mandatul 2012 – 2016 și consilier local (viceprimar) și membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Roman (finanțat de Consiliul Local), fapt interzis de lege.
Aflat în cele 6 luni oferite de lege în care să semneze destituirea, prefectul George Lazăr a făcut-o în luna a patra, așteptând clarificări din partea tuturor instituțiilor abilitate, inclusiv Autoritatea Electorală Permanentă.
Așadar, prefectul a semnat, luni, 3 august 2020, decizia privind încetarea înainte de termen a mandatului de ales local (prima) a lui Lucian Micu.
Lucian Micu a avut o reacție ciudată, pe pagina de facebook, și a anunțat că va candida, chiar și așa, pentru un nou mandat de primar al municipiului Roman.
”Am aflat din presă că romașcanul George Lazăr, în calitatea sa de prefect, a emis ordinul de încetare a mandatului meu de primar al municipiului Roman. Aștept și hârtia oficială, așa cum este firesc. Decizia sa nu schimbă cu nimic planurile mele. Voi candida, pentru că am muncit în acești trei ani pentru Roman și vreau să continui să-mi duc proiectele la bun final. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în acest prim mandat și sunt sigur că voi ști să-i țin aproape pe cei care merită și în următorul. PS: voi continua ca, de pe această pagină, să vă țin la curent cu activitatea mea și a echipei care construiește pentru Roman”, a scris Lucian Micu, evident cu adresabilitate către ”romașcanul” George Lazăr.
Ce nu știe (fostul primar) Lucian Micu este că, potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007, la articolul 26 este stipulat faptul la articolul 2 că:
2) Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.
Așadar, Lucian Micu nu va putea candida pentru încă un mandat de primar cel puțin în următorii 3 ani, începând cu data de 3 august 2020!