NewsAllert :

Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ vă invită la avanpremiera spectacolului „Nunta însângerată”

Vacanţe Muzicale #50 – Cellia Costea, Aura Twarowska şi Opera Naţională Română din Iaşi (sâmbătă, ora 21:00, Curtea Domnească)

Vacanţe Muzicale #50 – Concert VOLTAJ pe platoul de la Curtea Domnească (vineri, ora 21:00)

Concerte live Trei Parale, Lupii lui Calancea şi Valentin Uzun&Orchestra Tharmis! Poftiţi la Zilele Cetăţii Neamţ!

Întrerupere temporară furnizare apă în comuna Ţibucani

Întrerupere temporară furnizare apă pe strada Tineretului din oraşul Roznov

Întrerupere temporară furnizare apă pe străzile Cetăţii şi Ştefan cel Mare din comuna Vânători-Neamţ

Întrerupere temporară furnizare apă pe strada Progresului din Piatra-Neamţ

Vacanţe Muzicale #50 – „Poveste din Ecuador” cu Ansamblul „Musica Viva”, la Curtea Domnească (joi, ora 21:00)

Vacanţe Muzicale #50 – Recital Cameral în sala „Calistrat Hogaş” a CJ Neamţ (joi, ora 18:00)

Premieră! Şoferii şi controlorii SC Troleibuzul S.A., primii din România care au fost instruiţi să acorde prim-ajutor medical.

Vacanţe Muzicale #50 – Concert „Vivaldi&Piazzolla: Anotimpuri” cu Orchestra „Camerata Regală” (miercuri, ora 21:00, Curtea Domnească)

„Chemarea Cetăţii – istorie şi legende” este tema din acest an a Zilelor Cetăţii Neamţ (11 – 13 iulie 2025)”

Întrerupere temporară furnizare apă pe B-dul General Nicolae Dăscălescu din Piatra-Neamţ

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în comuna Grumăzeşti

13 iulie 2025

ISSN 2457 - 3973

Cursuri de prim-ajutor la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Copilului cu Dizabilități din Piatra Neamț

Ediția a doua a acțiunii comune a DGASPC Neamț și a Serviciului de Ambulanță Neamț „Fii erou – Salvează o viață“ s-a desfășurat joi, 4 august, la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Copilului cu Dizabilități din Piatra Neamț. Activitatea a debutat la ora 11.00 cu explicațiile medicului Dorice Albu, managerul Ambulanței, despre importanța acordării primului ajutor până la venirea echipajelor specializate. Ulterior a fost simulat un caz real: unei persoane i s-a făcut rău într-o piață aglomerată. Copiii au fost instruiți cum să sune la 112 cum să degajeze căile respiratorii, cum să verifice pulsul și respirația și cum să facă masaj cardiac. După demonstrația cadrelor medicale, copiii au făcut la rândul lor manevre de resuscitare pe manechine, cu toții fiind extrem de interesați și dornici să ajute. La finalul acțiunii, cei mici au fost invitați la o plimbare cu autosanitara, fiind simulată o intervenție urgentă. 1

”Copiii au fost fascinați  de întreg procesul de acordare a primului-ajutor, acest lucru cu siguranță rămându-le în memorie pentru mult timp. Astfel de  acțiuni au rolul nu doar de a-i învăța cum să reacționeze în caz de nevoie dar și de a-i responsabiliza pe copii față de importanța serviciilor de urgență, de a-i motiva să privească cu respect salvatorii. În plus, pot fi impulsionați să se informeze mai mult, să fie mai atenți la cei din jur și, de ce nu, chiar să își aleagă în viitor cariere în domeniul medical. Mulțumim Serviciului de Ambulanță Neamț pentru disponibilitatea de care au dat dovadă știut fiind că timpul lor este atât de prețios“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neramț.

Reprezentanții Ambulanței s-au declarat încântați de interesul celor mici și au fost impresionați de cât de receptivi au fost, mai ales că a fost vorba despre copii cu dizabilități. 2

”Ne bucură foarte mult interesul crescut pentru învățarea manevrelor de resuscitare și este foarte important ca aceste noțiuni să fie căpătate la vârste cât mai fragede pentru că astfel vom avea generații bine instruite și empatice. Copiii cu dizabilități ne-au surprins pentru că știu foarte multe lucruri despre urgențele medicale și au fost neașteptat de receptivi și de atenți. Acest lucru ne dă satisfacția că munca noastră nu este în zadar și oricând ne vom găsi timp pentru a-i învăța pe cei mici să devină salvatori“, a spus medicul Dorice Albu, managerul Ambulanței Neamț.

Acțiunea „Fii erou – Salvează o viață“ a fost inițiată în 2015, în urma unui parteneriat încheiat între DGASPC Neamț și Serviciul de Ambulanță, cu scopul derulării periodice în centrele rezidențiale pentru copii a unor cursuri de resuscitare și prim ajutor. Anul trecut au fost astfel de activități în centrele Elena Doamna și Ion Creangă din Piatra Neamț. 3

Articolul anterior

Mesajul copiilor profesorului jefuit de verighetă în Spitalul Județean Neamț după ce a decedat: ”Au furat de pe mâna care a mângâiat creștetul multor copii! Respiră același aer dar se hrănesc cu durerea și suferința altora”

Articolul următor

Viceprimarul Luminiţa Vîrlan: ”Din 1 septembrie voi vizita fiecare şcoală pentru a mă asigura că există condiţii pentru procesul instructiv-educativ”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *