ISSN 2457 - 3973

Iadul s-a dezlănțuit în Clubul Colectiv: zeci de morți, sute de răniți! Tragedia se poate repeta în orice club! Cronologia exploziilor cu victime din România!

În seara zlei de vineri, 30 octombrie, întreaga Românie a rămas șocată de tragedia în care 27 de tineri au murit, în urma unui incendiu produs la Clubul Colectiv din București, Efectele pirotehnice folosite la un concert rock au aprins materialele inflamabile din club ți incendiul s-a propagat rapid cu un fum extrem de dens. Cei aproape 400 de tineri aflați în club s-au călcat în picioare pentru a ieși pe singura ușă de acces. ”A scăpat cine a fost mai tare”, a povestit unul dintre cei care a reușit să iasă din club.

Dincolo de cauza care a produs incendiul și care va fi stabilită de procurori, trebuie să recunoaștem un lucru cât se poate de grav. O nenorocire similară se poate produce oricând, aproape în orice club din județ. În general, există o singură ușă de acces de mici dimensiuni, culoare mici pe care. într-o eventuală situație de urgență (incendiu, cutremur, etc) oamenii s-ar călca în picioare! Pe de altă parte, efectele pirotehnice sau, în alte cazuri, diverse efecte cu flăcări (pe bar în general) sunt de cele mai multe ori folosite în spații total improprii, închise, și de amatori! Și într-o clipă, se poate dezlănțui iadul.

În mod normal, în zilele ce urmează ar trebui să avem controale în toate cluburile din țară, cu amenzi, cu măsuri ce se impun. Dar aceeași situație este și la pensiunile turistice și scriam în urmă cu 3 zile un material în acest sens. În urma verificărilor făcute de cei de la ISU Neamț au fost constatate 241 de încălcări ale legislaţiei privind securitatea la incendiu, din care 140 au fost organizatorice, 24 legate de pregătire, 13 au fost de natură constructivă şi 64 tehnice. Încălcările legislaţiei au fost sancţionate cu 33 amenzi contravenţionale în cuantum de 86.500 lei şi 257 avertismente.

O situație similară este și la spitale unde, în cazul unui cutremur sau al unui incendiu, pacienții mor cu zile în saloane. Nu există căi de evacuare, nu există tărgi suficiente, nu există nimic.

Cam asta este situația reală a României și istoria recentă dovedește că autoritățile pot doar să gestioneze (cu greu) situații de acest fel și nicidecum să le prevină!

colectiv

Cronologia exploziilor cu victime din ultimii 20 ani

 

Deși acesta este cel mai grav astfel de incident din România din ultimii 20 de ani, în țara noastră au mai avut loc evenimente asemănătoare, soldate cu multiple victime.

În ziua de 24 mai 2004, la ora 5,50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți, dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști, precum și 13 răniți grav.

O altă tragedie de proporții a avut loc la 16 august 2010, în jurul orei 18,30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din Secția de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” din București. În urma incendiului izbucnit, șase bebeluși au decedat, iar alți cinci au suferit vătămări corporale grave.

La 15 noiembrie 2008, la mina Petrila și-au pierdut viața 12 mineri, ingineri și salvatori mineri, arși de vii în urma a două explozii de metan care s-au succedat la câteva ore diferență.

O altă catastrofă s-a înregistrat la 5 februarie 2011, când cinci angajați ai Exploatării Miniere Uricani și-au pierdut viața într-o explozie de metan ce a avut loc într-o galerie situată la o adâncime de 430 de metri, în subteranul minei.

La 6 aprilie 2014, trei dansatoare au murit și a patra a fost grav rănită într-un incendiu iscat la Constanța, într-un restaurant libanez din centrul orașului.

O altă explozie soldată cu victime multiple a avut loc la 14 septembrie 2007, într-un bloc de locuințe din Zalău, ca urmare a unei scurgeri de gaze. Doi oameni au murit și alți opt au fost grav răniți. O lună mai târziu, blocul a fost demolat.

Două explozii au avut loc în dimineața zilei de 19 februarie 2012, într-un club din Sighetu Marmației. Prima a rănit 7 persoane, iar cea de-a doua 10 persoane.

Publicația newsallert.ro este solidară cu familiile victimelor decedate și rănite în incendiul din Clubul Colectiv și face un apel la toți nemțenii să meargă la Centrul de Recoltare a Sângelui Neamț pentru a dona sânge!

Articolul anterior

Desant liberal în Neamţ! ”Guvernul PSD pregăteşte biruri noi!”

Articolul următor

Adrian Rugină – rockerul nemțean mort la Club Colectiv

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *