Pietrenii sunt invitați să întâmpine Noul An în Piața Ștefan cel Mare (program)
Biruri noi dar programe de mediu deloc din partea actualului Guvernul PSD. Cel puţin aşa susţin liberalii din cadrul comisiei de mediu, ape şi silvicultură a PNL, reuniţi, vineri, la Piatra Neamţ. Co-preşedinţii acestei comisii sunt doi foşti miniştri: Lucia Varga şi Sulfina Barbu. Totodată, actualul lider al PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc a fost secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister şi a propus mai multe proiecte în domeniu care au fost uitate, spun liberalii, în sertare.
”Cât am fost ministru şi Mugur Cozmanciuc a fost secretar de stat am prezentat public un pachet de acte normative de care avea nevoie silvicultura. Mugur Cozmannciuc a iniţiat dezbateri pe strategia naţională în domeniul forestier. Din păcate, acea strategie zace în sertar iar România nu ştie ce face în următorii 10 ani pe acest domeniu. Am lăsat în faze dezbatere şi avizare hotărâri de guvern pentru acordarea compensaţiilor proprietarilor de păduri care au terenuri în parcuri naturale şi în zonele de strictă protecţie. A fost aprobată de guvern dar nici acum nu a fost publicată şi de aceea cerem ministrului să publice de urgenţă hotărârea pentru a putea fi implementată de anul viitor şi să dăm dreptul proprietarilor de păduri aceste drepturi. Este mai rău ca o naţionalizare. De asemenea, este întârziată hotărârea de guvern privind vânzarea şi exploatarea masei lemnoase. A fost aprobat codul silvic, nu sub forma pe care o dorea PNL, dar din păcate ministerul nu a aprobat hotărârea de guvern privind vânzarea masei lemnoase, cu consecinţe grave pentru economia românească”, a declarat deputatul Lucia Varga, co-preşedintele comisiei de mediu, ape şi silvicultură a PNL.
Fostul ministru a precizat că lipsa hotărârii de guvern privind licitaţia de toamnă blochează predictibilitatea firmelor în domeniu.
Pe de altă parte, Lucia Varga şi-a exprimat încrederea că parlamentarii vor aproba săptămâna viitoare legea de modifcare a siguranţei naţionale, care cuprinde un capitol privind tăierea suprafeţelor mai mari de un hectar de pădure.
Deputatul Sulfina Barbu, co-preşedintă a aceleiaşi comisii a acuzat guvernul de proasta gestionare a fondurilor europene pe capitolul de mediu. Totodată, fostul ministru al Mediului a precizat că legea privind fondul de mediu iniţiată de PSD prevede apariţia unei taxe noi.
”Gradul de absorbţie este de 55 la sută pe capitolul de mediu, un grad extrem de scăzut. Mai putem adăuga actualei guvernări şi birocratizarea şi politizarea instituţiilor de mediu, neimplementarea şi netranspunerea obiectivelor de mediu europene, lipsa măsurilor de prevenire şi adaptare la fenomene meteo extreme. Actuala guvernare are în dezbatere legea privind fondul pentru mediu şi se laudă că scade taxele, dar prin această lege vine cu taxe noi pentru cetăţeni şi agenţii economici. Vorbim de 20 lei pe kilogramul de deşeuri din echipamente electrocasnice. Adică atât în timbrul verde care este în fiecare produs de pe raft cât şi la agentul economic care produce sau importă se va regăsi acestă taxă pe care o vom plăti şi noi şi agenţii economici. Pentru un frigider de 50 kilograme, de 1.000 lei, se adaugă o taxă de circa 300 lei. Politicile pe care le promovează actuala guvernare sunt pentru a scumpi deşi banii nu se duc pe proiecte de mediu, Doar 10 la sută se întorc în proiecte de mediu. Unde sunt restul de bani? Se împart electoral pe ordonanţe de ministru. Facem apel să nu se introducă taxe şi biruri noi pe spinarea cetăţenilor României pentru a avea bani în 2016 pe pomeni electorale”, a declarat deputatul Sulfina Barbu.
”Ceea ce face PNL este un model de cum se construieşte un program de guvernare şi politicile publice în fiecare domeniu. Venim la firul ierbii în fiecare judeţ dacă este posibil. Judeţul Neamţ are peste 45 la sută pădure şi nu întâmplător a fost ales. România la sfârşitul acestui an va pierde prin dezangajare automată între 7 şi 9 miliarde de euro. Cel puţin 2 miliarde vor fi din POS pe mediu. Dacă am fi avut cu aceşti bani autostrada celebră”, a declarat senatorul Eugen Ţapu Nazare, preşedintele PNL Piatra Neamţ şi preşedintele comisiei econimice din Senat.
”Am adus aici decidenţi politici, oamneni care vor face parte din viitoarea guvernare şi avem ocazia de a spune care sunt dorinţele noastre. Este un început pentru a deschide calea unui master plan pentru Moldova, această zonă fiind cea mai săracă financiar”, a spus primarul Alexandru Drăgan, co-preşedinte PNL Neamţ.
”Suntem interesaţi de acest capitol extrem de important şi în viitoarea guvernare vom acorda o atenţie deosebită mediului, apelor şi silviculturii. De aceea avem aceste dezbateri regionale iar pentru zona Moldovei sunt onorat şi mă bucur că se desfăşoară la Piatra Neamţ”, a spus deputatul Mugur Cozmanciuc, co-preşedintele PNL Neamţ.