Obștea Mănăstirii ”Sf Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Petru-Vodă se pregătește pentru un moment important și emoționant ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Sâmbătă, 13 iunie 2020, va fi oficiată slujba de pomenire a 7 ani de la trecerea în veșnicie a părintelui Iusin Pârvu, arhimandrit și întemeietor al mănăstirii.
Vor participa și maicile de la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, de asemenea întemeiată de părintele Iustin, și locul unde și-a petrecut ultimii ani din viața pământeană.
Un al doilea parastas va avea loc și pe 16 iunie, zi care marchează exact cei 7 ani de când părintele Iusin s-a mutat la Domnul.
Obștea mănăstirească a stabilit ca și sâmbătă, pe 13 iunie, să aibă loc un parastas pentru a permite cât mai mult credincioși să participe, având în vedere că este week-end.
Potrivit unor surse din interiorul mănăstirii, sicriul cu trupul părintelui Iustin nu va fi dezgropat, potrivit tradiției dezgropăciunii la 7 ani. Acest lucru nu ar fi fost permis de conducerea ierarhic superioară a mănăstirii (Mitropolie și/sau Patriarhie).
Asta chiar dacă în urmă cu câteva luni a fost lansată o petiție prin care un grup de credincioși cerea dezgroparea trupului părintelui Iustin pentru a se dovedi că a fost un sfânt.
”Cât a fost în viață, părintele devenise un far călăuzitor pentru miile și zecile de mii de credincioși care i-au trecut pragul chiliei; un îndrumător duhovnicesc care sfătuia, spovedea, se ruga sau dădea binecuvântări până la 17 ore pe zi; un stâlp al Ortodoxiei și al românismului de care se loveau valurile agresive ale ecumenismului și secularizării contemporane. Multe au fost minunile pe care le-a împlinit Dumnezeu prin Părintele Iustin cât a trăit printre noi, dar multe sunt și cele care se fac la mormântul Sfinției sale și nu numai, acum când trăiește în Cer. Având în vedere toate acestea, precum și tradițiile vechi de sute de ani, cu precădere din zona Moldovei, dar și din Țara Românească, rudele, ucenicii și credincioșii care îl iubesc și cinstesc pe vrednicul de pomenire Arhimandrit Iustin Pârvu, SOLICITĂM DESHUMAREA celui ce ne-a fost îndrumător și exemplu de viețuire ortodoxă, cu ocazia oficierii slujbei de pomenire de 7 ani! Solicităm să se scoată la lumină trupul Părintelui Iustin, iar în cazul în care se va dovedi că are sfinte moaște (trup întreg sau oseminte cu caracteristici specifice sfinților), cerem să li se acorde cinstea cuvenită, să fie așezate într-o raclă, într-un baldachin special amenajat și expuse spre închinare”, se arată în petinția on-line.
În argumentarea solicitării lor, semnatarii petiției spun că unei rude apropiate (un nepot) i s-a arătat părintele Iustin, spunându-i: „la 6 ani și jumătate să mă scoateți afară”.
”Alți credincioși l-au visat stând în afara mormântului și spunându-le să vină la el când au nevoie de ajutor. În ceea ce privește tradițiile invocate mai sus, aducem în sprijinul celor afirmate lucrarea „Înmormântarea la români: studiu etnografic” de pr. Simion Florea Marian publicată prima dată în 1892, care descrie în amănunt cum se face dezgroparea și îngrijirea osemintelor celor răposați de 3, 5 sau 7 ani. La acestea se adaugă tradiția bisericească de deshumare și îngrijire a rămășițelor trupești sau a trupului întreg al celor dovediți a fi dăruiți de Dumnezeu cu sfințenie”, se mai precizează în petiție.
La o conferință pe ema martirilor din închisorilor comuniste, desfășurată pe 21 martie 2019 la Iași, din icoana părintelui Iustin Pârvu, adusă de la Mănăstirea ”Petru-Vodă”, a început să izvorască mir.
”În momentul când a început acatistul, eram acolo în față, era icoana curată. Dintr-o data, au izvorât două șiroaie mari de mir. Curgea atât de mult, încât a curs și pe jos. Și toată lumea era acolo să vadă și să ia mir”, a relatat un martor ocular. (foto mai jos)
Trupul Sfântului Moldovei, așa cum este cunoscut părintele Iustin, a fost înmormântat lângă biserica de călugări de la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.
Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”. Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: ‘E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia’.
De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la “reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită “Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.
Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii. De asemenea, de sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit, în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.
4 Commentarii
Bunul Dumnezeu să îl așeze în grădina Să.Eu l-am cunoscut personal la Mănăstirea Bistrița, în ani comunismului împreună cu părintele Ioaniche Bălan……..Mari și slăviți duhovnici.
Un mare Sfint. Părinte Iustin mijlocește pentru tara noastră și sa ne lumineze Bunul Dumnezeu mintea și gindurile tuturor celor care ne conduc
,,Mâinile,daca se roagă
Vine lanțul si le leagă
Limbă,da a vrea sa spuie,
Uite-o țintuită-n cuie!
Și răscoală,dacă muge
Uite chei,uite belciuge!”
Radu Gyr,Cântec de jale
Am cunoscut și stat de vorba cu acest mare duhovnic. Am un băiat tuns în monahism la aceasta mânăstire, apoi preotit. A ținut mult laacel călugăr, dar și dl nemaipomenit de mult l-a venerat. Cu mare regret nu știu din ce rațiuni nu îl dezgroapă asa cum spune la carte. Bunul Dumnezeu sa îl așeze în rindul sfinților asa cum a fost în timpul petrecut pe pamint.