Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ vă invită la avanpremiera spectacolului „Nunta însângerată”
În urmă cu două săptămâni au fost reluate cercetările arheologice într-un sit preistoric din localitatea Topolița, aflată în apropiere de Târgu Neamț, acolo unde anul trecut se demarau primele săpături pentru scoaterea la lumină a urmelor unui sat de acum 6500 de ani. Arheologii de la Complexul Muzeal Național Neamț au continuat și în acest an investigațiile în cadrul acestui sit pentru a descoperi noi vestigii ale culturii care a precedat civilizația Cucuteni.
Aflat în marginea localității, situl arheologic are o suprafață de aproape 3 ha, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidențiat existența în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.
Dacă anul trecut echipa de arheologi a reușit investigarea ruinelor unei construcții, anul acesta au fost studiate noi perimetre din cadrul așezării și a fost descoperită încă o locuință. Deși se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafață de aproximativ 16 mp, această locuință a avut un mod interesant de construcție, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată și incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca și în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simț artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii.
Alături de arheologi, la cercetări participă și un grup de tineri din zona Târgu Neamț, care au ales să își petreacă o parte din această vară muncind pe un șantier arheologic.
Dr. Vasile Diaconu, cel care coordonează săpăturile arheologice, susține că acest sit este cu adevărat valoros din punct de vedere științific pentru că a beneficiat de investigații geo-fizice care au arătat că în acest punct există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.
Este cunoscut faptul că civilizațiile Precucuteni și Cucuteni au lăsat în urma lor vestigii deosebite, iar multe dintre artefactele descoperite la Topolița confirmă acest lucru.
,,Chiar și într-un context mai dificil cum este cel actual, instituția noastră a găsit resursele necesare pentru finanțarea unei noi campanii de săpături arheologice. Pentru că anul trecut am obținut rezultate încurajatoare, am decis ca și în această vară să investigăm un anumit perimetru din această așezare preistorică, scopul nostru fiind acela de a dezveli urmele unei alte construcții. Cu sprijinul unor tineri harnici am reușit să punem în evidență resturile unei construcții realizată inițial dintr-o structură de lemn lipită cu lut, dar ulterior incendiată. Prezența a numeroase obiecte în perimetrul locuinței, printre care și multe statuete antropomorfe, confirmă abandonarea în grabă a acestei construcții preistorice”, a declarat dr. Vasile Diaconu, coordonatorul săpăturilor.