ISSN 2457 - 3973

Laparoscopul de la Ginecologia Spitalului Judeţean Neamţ a fost ţinut dosit 5 ani!

Relatam pe 1 martie, în exclusivitate, despre situaţia halucinantă de la ginecologia Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, unde laparoscopul achiziţionat în urmă cu 5 ani nu era folosit. Motivul interdicţiei luată de dr. Georgeta Vintea, şefa secţiei, era că dacă ea nu are competenţe să opereze cu ajutorul laparoscopului, nimeni nu poate opera indiferent câte competenţe are.

Iată că preşedintele CJ Neamţ, Emilia Arcan s-a implicat în această problemă şi după o lună de zile s-a realizat prima operaţie cu laparoscopul cumpărat printr-un program finanţat de Banca Mondială.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Consiliului Judeţean pe această temă. Aşteptăm totodată cel puţin scuze publice din partea doctoriţei Vintea pentru faptul că sute de femei au suferit chinurile unei operaţii clasice sau ales calea altor spitale pentru intervenţii laparoscopice, deşi în Spitalul Judeţean Neamţ exista un astfel de aparat nou nouţ dar şi 4 medici care aveau competenţe să facă astfel de operaţii!

COMUNICAT DE PRESĂ

Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, a reușit, în urma unei discuții ferme cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a Consiliului de Administrație, să determine punerea în funcțiune un aparat laparoscop, cu care s-a realizat deja prima intervenție la o pacientă. Aparatul a ajuns la Piatra Neamț în anul 2011, print-un proiect privind dotările unității sanitare, finanțat de Banca Mondială, dar după desigilarea făcută în momentul predării lui către SJU, nu a fost pus în funcțiune. „Vorbim despre lipsa aparaturii, a specialiștilor, despre nevoia de dotări, dar stăm cu toate la dispoziție și nu ne folosim de ele la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Știam de existența laparoscopului pe Secția Obstetrică Ginecologie, care stătea nefolosit pentru că șefa de secție nu ar avea competențe să lucreze pe el și nu lăsa nici pe alții să îl utilizeze! La una dintre cele mai recente ședințe ale Consiliului de Administrație al SJU, la care am participat, am dat termen limită ca până la sfârșitul lunii martie aparatul să fie pus în folosință și asta s-a întâmplat, chiar dacă nu era de față și doctorița Georgeta Vintea, în calitate de șef de secție. Bucuria mi-a fost întregită când am auzit că s-a făcut și prima intervenție, unei paciente din județ. Evit să folosesc cuvintele potrivite ca să descriu situația cu acest aparat ținut sub folie protectoare, dar depășim limitele uneori, din cauza orgoliilor personale manifestate de către unii șefi de secție, sub protecția conducătorilor unității! Atâtea femei din Neamț au plecat în alte județe pentru a suferi o intervenție mai puțin dureroasă și după care refacerea fizică este mult mai scurtă! Noi aveam aparatul pe secție, dar îl ștergeam de praf, în condițiile în care patru medici – Tudor Săvălăstru, Valeria Vișan, Cosmin Rugină și Alina Denciu – au competențe pentru a lucra pe el! În calitatea pe care o am, consider că este grozav că femeile care din nefericire au nevoie de o astfel de intervenție măcar au posibilitatea de a se trata la ele în județ. Și mă bucur și pentru doctorii care au la îndemână aparatura necesară ca să își desfășoare activitatea! Așa, specialiștii au satisfacția muncii lor, pentru că nu degeaba au învățat, s-au pregătit atâția ani și pot lucra asemeni colegilor lor din țările dezvoltate ale Europei! Le mulțumesc celor care au preluat dorința mea și au pus-o în practică. Și sunt sigură că vor apărea multe mulțumiri și din partea pacientelor“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

Trusa laparoscopie a ajuns la Spitalul Județean în octombrie 2011, grație unui proiect în care s-a asigurat finanțarea de la Banca Mondială. Din 2013, unii dintre medicii Secției OG a SJU Piatra Neamț au obținut competențe în a lucra cu respectiva aparatură, dar din motive mai mult sau mai puțin subiective, nu au avut acces până zilele trecute.

 

Articolul anterior

Despre poluarea solului și poluarea fonică

Articolul următor

Bătaie mare pe posturile de agent de poliţie scoase la concurs în Neamţ! Doi pe loc după prima zi!

Un comentariu

  • Pai n-ar fi mai bine sa plece acasa doamna asta sefa de sectie? Scuzele nu folosesc la nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *