NewsAllert :

Un şofer beat şi-a „parcat” autoturismul într-un magazin din municipiul Roman

Daniel Vasilică Harpa (preşedinte PSD Neamţ): „Există o linie roşie – pământul şi agricultura noastră!”

George Lazăr (preşedinte PNL Neamţ): „Aproape 9 milioane lei pentru modernizări şi asfaltări de străzi la Dumbrava Roşie!”

Şoferul care a accidentat mortal un pieton în Neamţ şi apoi a fugit, a fost reţinut de poliţişti

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr: „Piatra Neamţ – oraş turistic, nu doar vis, ci un proiect care va deveni realitate!”

Pieton accidentat mortal în Neamţ! Şoferul a fugit dar a fost prins la Suceava!

Primăria Piatra-Neamţ elimină separatoarelor de trafic de pe B-dul 9 Mai – Strada Dimitrie Leonida

Opoziția, boicot la ședința CL Piatra-Neamț! Primarul Carabelea: „Au încercat să falimenteze orașul!”

O mamă şi fiul ei de 3 ani, spulberaţi pe o trecere de pietoni din Neamţ

Accident cu victimă în Piatra-Neamţ

Compania Nord-Arin din Pângăraţi, vizitată de ministrul Mediului şi echipa PNL Neamţ condusă de George Lazăr

O casă din Neamţ a fost distrusă în urma unui incendiu izbucnit de la o lumânare

Campania PSD Neamţ – „De Crăciun, Împreună!” – a ajuns la Pângăraţi

Consilierul judeţean Silviu-Bogdan Ardeleanu (PNL Neamţ): Dacă aţi avut un nod în gât văzând şcoala din Ciugud, fiţi bucuroşi că …”

Deputatul PNL Tudor Polak anunţă o nouă investiţie, de 13 milioane lei, în comuna Ştefan cel Mare – judeţul Neamţ

  • 10 decembrie 2023

ISSN 2457 - 3973

77 de copii au fost abandonați în Neamț anul trecut

Datele centralizate de  Biroul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor aflați în situații de risc din cadrul DGASPC Neamț arată că în 2015 au fost 77 de cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare din județ și din țară sau care proveneau din familii aflate în dificultate (cu mulți copii, cu situații economice precare, mame tinere, etc.). Dintre cei 77 de copii părăsiți, 55 proveneau din mediul rural iar 22 din urban.

În 2014 au fost părăsiți 90 de copii, dintre care 65 erau din rural iar restul din urban.

57 dintre minorii luați în evidență anul trecut de Biroul de prevenire au fost părăsiți în spitale iar restul proveneau din familii cu situații dificile. Dintre cei 57 de copii abandonați în spitale, cei mai mulți au fost la Spitalul Județean Neamț, fiind 28 de cazuri. La Spitalul Roman au fost părăsiți 16 copii iar la Spitalul Tîrgu Neamț – 7. Au mai fost 3 copii părăsiți în spitale din Iași iar alți 3 la spitale din București. În toate aceste cazuri, mamele proveneau din județul Neamț. Unul dintre minorii abandonați în Capitală s-a născut în cadrul Spitalului Penitenciar Rahova, unde mama executa o pedeapsă privativă de libertate.

6 dintre cazurile copiilor parăsiți în spitale încă sunt în lucru, specialiștii făcând demersuri pentru integrarea copiilor în familii. Între timp, minorii sunt spitalizați în secțiile de Pediatrie. Din cei 77 de copii abandonați anul trecut, 31 au fost integrați în familiile biologice/extinse ca urmare a consilierii sociale și  psihologice efectuate de către specialiștii DGASPC Neamț, restul fiind dați în grija asistenților maternali profesioniști

În 2015 Biroul de prevenire din cadrul DGASPC a fost sesizat de spitalele Piatra Neamț și Roman despre 146 de cazuri de mame minore (în 2014 au fost 110 cazuri) în scopul prevenirii abandonului copiilor. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că toate sunt responsabile și își asumă rolul parental, ocupându-se corespunzător de creșterea și educarea copiilor, cu sprijinul  familiei. „Este îmbucurător faptul că s-a redus ușor numărul copiilor abandonați în maternități, însă este clar că mai sunt multe de făcut pentru a nu mai avea astfel de sitații. Se impune o implicare mai mare a autorităților de la nivelul comunităților locale și a ONG-urilor pentru găsirea unor soluții de a fi înființate servicii care să sprijine gravidele și mamele cu risc social și pentru monitorizarea atentă a copiilor părăsiți și care au fost reintegrați în familii“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Articolul anterior

„Bucurie” de la Apaserv pentru sute de pietreni din Precista!

Articolul următor

Vrei să fii ghid turistic la Primăria Piatra Neamț? Vezi aici condițiile de angajare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *