ISSN 2457 - 3973

A scăzut TVA la alimente! Mâncăm ieftin și mult iar occidentalii se vor muta în România…

 

Taxa pe valoare adăugată (TVA) a scăzut, ofical, de astăzi de la 24 la sută la 9 la sută la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică.

Măsura ar trebui să aducă alimente mai ieftine cu cel puțin 12,5 la sută sau pachete turistice mai rezonabile la preț, dar și câștiguri mai mari pentru retaileri pe fondul creșterii consumului.

Nimeni nu mai este însă atât de naiv să creadă că această măsură (pe care o salutăm) va aduce vreun plus în buzunarul nemțenilor. Pentru că, în spiritul neaoș românesc, prețurile produselor vizate de scăderea TVA au crescut cu pași mici înainte de a fi anunțată măsura, astfel că, odată aplicată reducerea taxei, acestea au prețuri la fel ca acum un an.

Vă aduceți aminte cu siguranță scăderea TVA la pâine dar la fel de bine vă aduceți aminte că prețurile nu au scăzut! Iar cei care totuși au redus prețurile cu 10 bani, au scăzut gramajul la pâine!!!

Cum memoria colectivă este scurtă, oamenii au uitat aceste aspecte dar au rămas cu ideea că a scăzut TVA.

Atoritățile estimează o diminuare a evaziunii fiscale în industria alimentară, cu cel puțin 30-40%, într-un anumit interval de timp, ceea ce ar putea fi cel mai important rezultat al scăderii TVA. Asta dacă ANAF și celelalte instituții implicate vor lua în calcul să îi controleze și pe marii importatori, exportatori si distribuitori de legume/fructe/produse agricole, si nu doar pe babele care vand lapte si ouă în piețe. Și dacă tot vorbim de piețe, poate cineva – vreo autoritate a statului – rezolvă cândva, cumva problema samsarilor, pentru care creșterea sau reducerea TVA e apă de ploaie

Estimările analiștilor arată că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele împreună cu măsura privind reducerea prețului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct și indirect asupra unei jumătăți din coșul de consum al unei familii obișnuite.Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aprecia că reducerea TVA la alimente, începând cu 1 iunie 2015, se poate traduce 100% în scăderea prețurilor dacă nu vor fi înțelegeri între comercianți și va exista transparență în privința prețurilor produselor vizate de decizie.

 

(G.A.)

Articolul anterior

Direcția Generală Anticorupție a împlinit 10 ani! Spre disperarea politicienilor!

Articolul următor

Cadavru găsit în barajul de la Săvinești – (UPDATE este vorba de un tânăr de 23 ani)

2 Commentarii

  • Orice minune tine 3 zile . Cu tva- ul la piine a fost la fel . Primele zile a fost bine dar apoi producatorii si-au adus aminte ca s-a scumpit griul , ca productia a scazut , ca …………… etc

    • Tipic românește!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular