ISSN 2457 - 3973

Ansamblul Floralia deschide stagiunea artistică 2017 cu un ”Concert de cântece din lume”

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – Extensia Piatra-Neamț deschid Stagiunea artistică 2017 – 2018 cu un CONCERT DE CÂNTECE DE LUME din colecția folclorică a lui Anton Pann.
Protagonist va fi Ansamblul vocal-instrumental „FLORALIA“ al Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași, dirijor Irina Zamfira Dănilă.
Evenimentul va avea loc miercuri, 18 octombrie 2017, de la ora 18:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț,
Intrarea se face pe bază de invitație.
Relații la sediul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.

Ansamblul “Floralia” al specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a fost înfiinţat în anul 2007, inițial sub forma unui cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi dascăl ieşean de muzică psaltică şi reputat bizantinolog. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin concerte susţinute la Chişinău – Republica Moldova (Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”) şi la Iaşi (la Filarmonica „Moldova” – în Aula Bibliotecii Centrale a Universității„Mihai Eminescu”.

Corul este îndrumat şi dirijat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine și Folclor muzicale de la Departamentul de Studii Muzicale Teoretice al Facultății menționate.

Ansamblul are un potenţial artistic ridicat, fiind alcătuit din profesori de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi din studenţi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi care urmează, în principal, Specializarea „Muzică religioasă”, dar şi alte specializări.

Dirijorul şi membrii ansamblului au o pasiune comună: dragostea pentru muzica autentică românească, eclesiastică de tradiţie bizantină, dar şi laică, de origine folclorică.

Obiectivul principal al formaţiei Floralia este de a promova muzica veche românească și balcanică, de mare autenticitate, cu valoare de patrimoniu național și universal, în ţară şi în afara ei. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, am introdus în concertele noastre şi muzica tradiţională grecească, sîrbească și bulgărească.

Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului lumesc notat de Anton Pann și a celui folcloric autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul.

 

Articolul anterior

Prefectul Panaite cere măsuri urgente după incidentul de la Tașca! Un om a fost atacat de urs! La Vaduri, un alt urs a dat iama într-o gospodărie!

Articolul următor

DGASPC Neamț: 494 de cazuri de abuz asupra copiilor în primele 9 luni din 2017

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *