ISSN 2457 - 3973

Anunț important făcut de liderul PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc! Guvernul a completat ordonanța privind învățământul profesional dual!

Guvernul condus de premierul Dacian Cioloș a completat ordonanța de urgență prin care se poate desfășura învățământul profesional dual, a anunțat, deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț și unul dintre suținătorii acestei forme de învățământ.

”Alături de colegii mei liberali am militat pentru necesitatea dezvoltării învățământului dual, în mod special în județul Neamț. Iar vocea noastră a fost auzită. Guvernul, condus de Dacian Cioloș, premierul susținut de PNL și după alegerile din decembrie, a completat printr-o OUG cadrul normativ privind organizarea și funcționarea învățământului profesional dual. Durata studiilor pentru învățământul profesional dual va fi de 3 ani și va permite accesul la o gamă variată de oportunități de formare profesională de calitate pentru absolvenții învățământului gimnazial. Absolvenții acestei forme de învățământ vor dobândi cunoștințe, deprinderi și competențe care le vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5 conform Cadrului național al calificărilor. În virtutea noilor modificări, au acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, și persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. În acest mod, aceste persoane pot obține o calificare profesională și se pot integra pe piața muncii”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Iată cele mai importante modificări 

Actul normativ aprobat de Executiv redefinește învățământul dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat și a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.

Durata studiilor pentru învățământul profesional dual va fi de 3 ani și va permite accesul la o gamă variată de oportunități de formare profesională de calitate pentru absolvenții învățământului gimnazial (pe care oferta locală, în special în localitățile mai mici nu le poate acoperi). Absolvenții acestei forme de învățământ vor dobândi cunoștințe, deprinderi și competențe care le vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5 conform Cadrului național al calificărilor.

Învățământul profesional dual poate fi organizat în unități de învățământ de stat, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/consorțiu de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială de pe raza căreia se află unitatea școlară, dar și în unități de învățământ particulare și confesionale, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulți operatori economici sau asociație/consorțiu de operatori economici și unitatea de învățământ.

În virtutea noilor modificări, au acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, și persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. În acest mod, aceste persoane pot obține o calificare profesională și se pot integra pe piața muncii.

Ordonanța de Urgență reglementează și modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport și facilităților privind cazarea și masa gratuite care se acordă elevilor care frecventează învățământul dual în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de oferta de educație și formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu. De asemenea, este prevăzută și posibilitatea de continuare a studiilor în învățământul liceal de către absolvenții învățământului profesional/învățământului dual.

Numărul de elevi estimat pentru intrarea în învățământul dual, pentru primul an 2017-2018 este de 3.000.

Proiectul de ordonanță a fost realizat în urma consultărilor cu reprezentanți ai instituțiilor din administrația centrală și Ministerele Economiei, Finanțelor Publice, Muncii, Dezvoltării Regionale, companiilor interesate în apariția învățământului dual, ambasadele Austriei, Germaniei, Spaniei, Olandei, Elveției, Camera de Comerț a României și camere de comerț bilaterale (româno-germană, româno-franceză), Coaliția pentru Dezvoltarea României, Cancelaria primului ministru. De asemenea, au fost derulate întâlniri la nivel regional la care au participat reprezentanții autorităților locale.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat o măsură prin care firmele să fie încurajate să se implice în mai buna pregătire profesională a tinerilor. Concret, vor fi acordate  facilități fiscale operatorilor economici interesați de programe de calificare profesională. Prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agenții economici cu pregătirea teoretică și/sau practică a elevilor și studenților și a altor categorii de persoane care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare într-un cadru instituționalizat.

sursa: GUVERNUL ROMÂNIEI

Articolul anterior

Prima întâlnire a Consiliului Consultativ Cultural ce funcționează pe lângă Consiliul Județean Neamț

Articolul următor

Marele anunț! Când se deschide Shopping City Piatra Neamț! Uite ce magazine vor funcționa în mall! (foto-galerie)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *