ISSN 2457 - 3973

Autoritățile plâng că pierd Cheile Bicazului dar nu au făcut nimic pentru această zonă turistică

Decizia luată ieri de Tribunalul Prahova prin care Cheile Bicazului trec în administrarea teritorială a județului Harghita a trezit la viață politicieni și oameni de administrație care mai de care. Brusc și instantaneu și-au adus aminte de această zonă pentru care nimeni nu a făcut nimic timp de aproape 30 de ani pentru a deveni atractivă din punct de vedere turistic.

S-au mulțumit doar cu ce a fost lăsat de la Dumnezeu, o zonă unică, de o frumusețe incredibilă și care – chiar și așa, lăsată ne-exploatată – atrage sute de mii de turiști anual.

În zonă sunt amenajate doar niște cașcarabete de prost gust în care se vând kitsch-uri. Chinezisme ieftine, bâte de baseball, cutii de table, covoare și ii făcute în Asia și steaguri ale … Republicii Moldova. Adică doar produse ”tradiționale”. Iar asta se întâmplă de ani și ani de zile, fără ca nimănui să îi pese. Nu mai punem faptul că 99 la sută dintre comercianți sunt cu sediul social al firmei tot în Harghita și plătesc taxele acolo și nu la Neamț. Ați văzut vreo moldoveanca de-a noastră acolo care să poată vinde plăcinte poale-n brâu? Sau care să poată vinde sarmale cu mămăligă? Ori poate vreun hârzob de păstrăv? Doritori ar fi, dar cine să îi sprijine?

Nimeni din autoritățile nemțene nu și-a dat măcar minimul interes să susțină vreun comerciant din județul Neamț să își deschidă o afacere acolo. Cum nimeni dintre autorități nu a mișcat un pai pentru a face o zonă cu bun gust acolo. Nu mai spunem de vreun proiect de iluminat noaptea zona sau de dezvoltarea turistică reală a Cheilor Bicazului! Nimic! (Da, știm replica celebră, ”nimic ești tu…”).

Modul cum s-a dezvoltat Lacu Roșu, cu zeci de pensiuni și hoteluri, poate ar trebui să ne dea de gândit. Cum la fel ar trebui să ne dea de gândit de ce ardelenii și maghiarii care vin în zonă nu trec niciodată mai departe de Cheile Bicazului.

Acum, când o instanță a decis (pe nedrept, considerăm noi) să mute granița județului Harghita în interiorul județului Neamț și pierdem Cheile Bicazului, plângem de mila noastră.

Oricât am vrea să înjurăm Consiliul Județean Harghita, instituția nu a făcut nimic altceva decât să încerce să își crească ”averea”. Și în primă fază, a reușit! Fapte, nu vorbe!

 

Read Previous

Expoziţie dedicată acţiunilor şi obligaţiunilor la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ

Read Next

Copaci căzuți pe drumurile din Neamț din cauza furtunii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *