NewsAllert :

George Lazăr (preşedinte PNL Neamţ): „Aproape 9 milioane lei pentru modernizări şi asfaltări de străzi la Dumbrava Roşie!”

Şoferul care a accidentat mortal un pieton în Neamţ şi apoi a fugit, a fost reţinut de poliţişti

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr: „Piatra Neamţ – oraş turistic, nu doar vis, ci un proiect care va deveni realitate!”

Pieton accidentat mortal în Neamţ! Şoferul a fugit dar a fost prins la Suceava!

Primăria Piatra-Neamţ elimină separatoarelor de trafic de pe B-dul 9 Mai – Strada Dimitrie Leonida

Opoziția, boicot la ședința CL Piatra-Neamț! Primarul Carabelea: „Au încercat să falimenteze orașul!”

O mamă şi fiul ei de 3 ani, spulberaţi pe o trecere de pietoni din Neamţ

Accident cu victimă în Piatra-Neamţ

Compania Nord-Arin din Pângăraţi, vizitată de ministrul Mediului şi echipa PNL Neamţ condusă de George Lazăr

O casă din Neamţ a fost distrusă în urma unui incendiu izbucnit de la o lumânare

Campania PSD Neamţ – „De Crăciun, Împreună!” – a ajuns la Pângăraţi

Consilierul judeţean Silviu-Bogdan Ardeleanu (PNL Neamţ): Dacă aţi avut un nod în gât văzând şcoala din Ciugud, fiţi bucuroşi că …”

Deputatul PNL Tudor Polak anunţă o nouă investiţie, de 13 milioane lei, în comuna Ştefan cel Mare – judeţul Neamţ

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă în România! Iată care sunt simptomele bolii.

Suspiciuni de crimă în Neamţ! Un bărbat şi-a ucis vecinul!

  • 10 decembrie 2023

ISSN 2457 - 3973

Avocatul Poporului: Copiii cu dizabilități din Neamț sunt bine îngrijiți

Copiii cu dizabilități grave instituționalizați în Complexul de Servicii Romanița din Roman sunt bine îngrijiți și beneficiază de toate condițiile și antenția necesară. Aceasta a fost concluzia echipei de control trimisă de Instituția Avocatul Poporului în Neamț, cu scopul de a verifica modul în care sunt îngrijiți copiii cu handicap. Verificarea inopinată a avut loc la mijlocul lunii septembrie iar din echipa de control au făcut parte un reprezentant al Domeniului privind Prevenirea Torturii în locurile de detenție, un medic, un psiholog și un reprezentant al Asociației Pro-Democrația. Aceștia au vizitat Complexul Romanița din subordinea DGASPC Neamț iar pe data de 20 octombrie au trimis raportul cu constatările făcute. Potrivit acestui raport, „fiecare beneficiar avea pat propriu și un spațiu necesar asigurării unui trai în condiții bune și conform normelor legale (6 mp/copil). Cele două bucătării erau curate, bine dotate și, potrivit medicului echipei, se încadrau în standardele privind procurarea, depozitarea și prepararea hranei“.

Echipa de control a pus mare accent și pe interacțiunea personalului cu copiii iar concluziile au fost îmbucurătoare. „Conform părerii medicului echipei, interacțiunea copiilor cu personalul de îngrijire era cordială. Potrivit opiniei psihologului, în relația dintre asistente/infirmiere și copii se observă un stil de atașament sănătos, securizant iar personalul dădea dovadă de multă răbdare. Copiii manifestau emoții pozitive la interacțiunea cu personalul, neprezentînd semne de tristețe, deprimare sau anxietate“, se mai arată în raportul de control. Reprezentanții Avocatului Poporului au recomandat DGASPC Neamț să efectueze demersuri la autoritățile ierarhic superioare pentru instalarea unui lift și pentru achiziționarea unei ambulanțe proprii.

În Complexul de Servicii Romanița Roman sunt îngrijiți 40 de copii din județ, cu vîrste cuprinse între 5 luni și 10 și care suferă de dizabilități neuro-psiho-motorii, 5 fiind cu handicap accentuat iar restul cu handicap grav. De asemenea, există și un centru maternal iar la momentul controlului erau cazate acolo două mame minore cu bebelușii lor.

„În ultimii ani s-au făcut progrese uriașe în domeniul îngrijirii copiilor cu dizabilități instituționalizați, făcîndu-se investiții foarte mari atît în dotări cît mai ales în resursele umane. Știam că în centrele din județ beneficiarii au parte de servicii de îngrijire de calitate dar este o mare satisfacție să vedem acest lucru certificat și de Avocatul Poporului, instituție imparțială ce are ca scop prevenirea oricăror forme de abuz. Constatările echipei de control ne bucură dar ne motivează ca în continuare să facem tot ceea ce este posibil pentru a crește calitatea vieții acestor copii cu grave probleme de sănătate“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț

Articolul anterior

Ciupercile și plantele halucinogene

Articolul următor

Album documentar Aurel Băeșu

2 Commentarii

  • Din Roman, nu din Neamț.

    • La centrul din Roman sunt copiii cu dizabilitati din tot judetul Neamt!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *