ISSN 2457 - 3973

Ce crede Dragoș Chitic despre alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Zilele viitoare se joacă soarta alegerilor în 2 tururi pentru funcția de primar. Miza majoră este, în contrapartidă, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Întrebat cum vede schimbarea, sau de fapt revenirea la sistemul electoral folosit mai bine de 20 de ani în România, primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic a avut o poziție clară.

Edilul susține alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, chiar dacă – susține el – procedura nu avantajează pe cei aflați în funcție.

“Este o decizie foarte corectă pe care o agreez chiar dacă sunt primar în funcţie,. Pentru că nu pot să fiu ipocrit şi să nu spun faptul că, pentru primarii în funcţie care mai candidează la un mandat, este un avantaj alegerea dintr-un singur tur. Totuşi nu pot să privesc lucrurile aşa, trebuie să le privesc în interesul comunităţilor. Alegerea în 2 tururi este o variantă mult mai corectă pentru că reflectă mult mai fidel voinţa electoratului din localităţile respective. Eu sper să fie aprobată această modificare legislativă şi să intre în vigoare începând cu alegerile locale din acest an”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

O altă măsură care ar putea fi adoptată în curând de Guvern ar fi revenirea la alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni.

Procedura este una simplă: alegătorii prezenți la urne votează lista de consilieri județeni ai unui partid iar pe baza rezultatelor scrutinului se constituie Consiliul Județean Neamț. Președintele și cei 2 vicepreședinți ai CJ sunt aleși din rândul consilierilor județeni.

Articolul anterior

Femeie ucisă într-o maşină cu numere de Neamţ! Crima a avut loc la Bacău!

Articolul următor

Unul din doi candidați nu trece de examenul auto în județul Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *