ISSN 2457 - 3973

Chiței detonează „bomba” de la Spitalul Județean Neamț!

Într-o postare pe pagina lui de facebook, care poate fi interpretată ca un denunt/sesizare/semnal de alarmă, fostul administrator public al județului, Cătălin Chiței, detonează „bomba” din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Deocamdată facem publică integral și fără comentarii postarea lui Chitei, însă un aspect este totuși de subliniat: după ce l-a învins pe fostul director general, dr Codruț Munteanu, mafia din spital a reușit să scape și de Cătălin Chiței.
De ce? Citiți, cruciți-vă și rugați-vă sa nu ajungeti la spital, cel puțin nu la cel din Piatra-Neamț.
„Pentru că astăzi în plenul Consiliul Județean voi fi în mod oficial înlocuit din activitatea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț am decis să vă prezint câteva cifre. Diavolul stă în detalii, iar cifrele descriu cel mai bine situația din spital.
Mi-aș dori să lămurim pe cât posibil care este obiectul luptei continue care se dă în spital și sa definim în cifre feuda, respectiv presiunea pe componenta resurselor umane.
La începutul anului 2019 SJU a contractat un auditor independent tocmai pentru a avea o imagine extrem de clară asupra activității sale.
Auditorul a livrat, iar cifrele pentru anul 2018 sunt dezastruoase: SJU Piatra Neamț nu a intrat în incapacitate de plată datorită faptului că nu a dat voucherele de vacanță și a primit subvenție de la CJ Neamț în valoare de 7,9 milioane lei. Aceasta este realitatea cifrelor și transpune în grafice ceea ce bănuiam împreună cu managerul Codruț Munteanu.
După creșterea salariilor în sistemul medical, bugetul SJU a ajuns la aproximativ 50 milioane euro, din care aproximativ 76% se consumă pe salarii. 
Ponderea cheltuielilor salariale pe anul 2018 a fost peste media altor spitale, atât la nivel de spital, cât și la nivel de secții, iar la unele secții există dezechilibru între volumul de activitate și masa salarială.
Evident, am cerut precauție privind cheltuielile, ritmul de creștere a acestora trebuind să rămână sub ritmul de creștere a veniturilor. În acest sens, am cerut suspendarea concursurilor de angajare pentru personalul mediu în două ocazii și am cerut ROUNS o analiză individuală privind activitatea fiecăruia dintre angajați (încărcarea), scopul final fiind utilizarea mai eficientă a resurselor umane disponibile. Sistemul de control acces și monitorizare a prezenței avea rolul de a verifica și faptul că angajații sunt în spital pe toată perioada programului. Vă amintiți ce scandalizați au fost o parte din aceștia.
Solicitarea către RUONS s-a soldat cu un lung concediu medical pentru șefa serviciului. Rezultatele nu le cunoaștem nici acum.
Suspendările au fost permanent atacate dinspre CD și CA, dar și din secții. Unul dintre motive ar putea fi faptul că în Piatra Neamț există trei școli de asistenți ai căror absolvenți trebuie integrați în piața muncii.
La finalul lunii iulie a fost prezentarea preliminară a concluziilor auditului către șefii de secții. Motiv de panică, deoarece urmau o serie de măsuri obligatorii: redistribuirea numărului de paturi, recalibrare de personal mediu, anchete interne privind consumul de medicamente și materiale medicale.
Imediat, la mijlocul lunii august, în CA-ul spitalului a apărut Dan Vasile Constantin, venit oficial să salveze investițiile în infrastructura spitalului, el fiind unul dintre gestionarii care au generat blocajul, și toată dezbaterea referitoare la resursele umane s-a încheiat. Nici investițiile nu au fost salvate. Dar aici este o altă discuție.
La SJU organigramele sunt aprobate la nivelul maxim acceptat de lege. Ce înseamna acest lucru? Legea spune că de exemplu la un număr de 10 paturi poți avea un număr de maxim x medici, maxim y asistenți etc. Legea nu obligă la funcționarea cu nivelul maxim, ci doar trasează un nivel maxim pentru a preîntîmpina abuzuri. Fiecare dintre secții este obligată să își calibreze numărul personalului mediu în funcție de adresabilitate și activitate. Lucru care nu se întîmplă, angajările fiind realizate în funcție de nevoile și obligațiile șefului de secție și nu numai.
Așadar, deși nu doresc nimănui, atunci când veți ajunge pacienți ai SJU trebuie să înțelegeți de ce atitudinea personalului este nepotrivită, de ce unele asistente nu știu să monteze o branulă, de ce nimeni nu dorește transparentizarea angajărilor și concursuri corecte. Pacientul este ultimul în interesul multora.
Fapt amuzant: În anul 2018, cea mai performantă secție a SJU Piatra Neamt în ceea ce privește veniturile a fost ortopedia. În martie 2019, trei medici ai secţiei şi medicul ortoped din Policlinică au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, cu acuzarea de luare de mită în formă continuată. Asta este cea mai bună dovadă a puterii comisionului în feudă”.

Articolul anterior

ALERTĂ Se oprește apa în Piatra-Neamț, marți, 14 ianuarie

Articolul următor

Judecătorii Tribunalului Neamț și Judecătoriei Piatra-Neamț, solidari cu judecătorii polonezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.