ISSN 2457 - 3973

Cititorii ne scriu: margarină vs. unt! Ce este mai toxic?

Margarina este plastic si daunatoare sanatatii?

Deunazi eram la piata si cumparam verdeturi, cand un vanzator pe care il cunosc de mai multa vreme, vazand in plasa mea o cutie de margarina, m-a intrebat:
“Mananci margarina?!”.
I-am raspuns: “Da… de ce?”
Ingrijorat peste masura, acesta imi sopteste, ca si cum mi-ar impartasi o mare taina: “Auleo… pai nu stii ca e plin de chimicale, ca margarina e ca si cum ai manca plastic?!”

N-am stat sa discut cu prietenul meu de la piata acest subiect, am zambit doar si am zis ca da, ei, asta e, mai mancam si plastic… Dar cand am vazut si pe net articole asemanatoare, am decis sa scriu o postare care sa clarifice acest mit urban, creat din raspandirea fara niciun temei stiintific a unor sabloane de gandire carora nu le cunosc originea, insa pe care oricine care are cat de cat responsabilitate, nu le-ar raspandi fara sa verifice intai daca informatia e reala.

In cazul margarinei asta e chiar foarte usor de facut si nu necesita cunostinte similare lansarii unei navete in spatiu! E suficient sa luam fiecare ingredient in parte si sa vedem daca” 1) – are ceva in comun cu plasticul, si 2) – daca s-a constatat ca este daunator sanatatii. Asadar, sa facem acest mic efort in cele ce urmeaza:

INGREDIENTE (am luat cele din margarina Rama clasic, fezi foto, dar ele sunt cam aceleasi pentru toate marcile mai cunoscute, si am cautat pentru fiecare in parte efectele asupra sanatatii si posibila asemanare cu plasticul. Documentarea a durat cam 20~30 de minute, iata rezultatele):
– apa – nu e plastic si nu e daunatoare sanatatii;
– uleiuri vegetale de rapita, floarea soarelui, in, palmier – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
– mono si digliceride ale acizilor grasi, lecitina de floarea soarelui – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
– sare – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
– sorbat de potasiu – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
– acid citric – nu e plastic si nu e daunator sanatatii;
– aroma naturala – nu e plastic si nu e daunatoare sanatatii;
– vitamina A so D – nu sunt plastic si nu sunt daunatoare sanatatii;
– caroten – nu e plastic si nu e daunator sanatatii.

Cand cine va afirma ca „Structura chimica a margarinei seamana foarte mult cu cea a plasticului” e de efect, dar in fapt are tot atata relevanta cat afirmatia ca „Structura chimica a macului seamana foarte mult cu cea a opiului”, de aceea orice corn cu mac e de fapt drog si in spate sta o conspiratie mondiala de indobitocire a rasei umane… etc.

Va invit asadar pe voi sa gasiti vreo identificare, macar de departe, a margarinei cu plasticul prin oricare din componentele acesteia, sau sa imi indicati prin comment la aceasta postare vreo sursa de pe internet sau din alta parte care sa fi documentat efecte daunatoare a acestor componente asupra sanatatii (desigur, consumate in cantitati normale, de cateva felii de paine pe zi unse cu margarina).

Evident ca prietenul meu din piata ma sfatuia sa consum, in schimb, unt din lapte… Nu vreau sa insist asupra tuturor substantelor care se gasesc in untul din magazine, ca poate omul, fiind de la tara, consuma doar unt de casa, nu? As vrea doar sa atrag atentia ca untul contine in forma concentrata proteina principala din lapte numita CAZEINA, care are urmatoarele efecte dovedite stiintific:
– cresterea instantanee a productiei de acid clorhidric din stomac, fapt care duce la reflux gastroesofagian, gastrita si in final la ULCER;
– scaderea ph-ului din sange (acidoza) pana la valoarea la care organismul declanseaza singura reactie de contracarare de care dispune, respectiv utilizarea pentru echilibrarea starii de acidoza din organism a calciului din propriile noastre oase, declansand direct si nemijlocit OSTEOPOROZA;
– fractiuni nedescompuse ale lantului proteinic al cazeinei, ajunse accidental in sange, declanseaza o reactie autoimuna a organismului nostru care se finalizeaza prin atacarea propriilor celule nervoase, boala necrutatoare si absolut oribila numita SCLEROZA IN PLACI;
– In afara de asta, laptele – deci implicit untul – este dovedit clinic ca se la originea unor sumedenii de boli cardiovasculare, a diverselor alergii, a astmului si a inflamatiilor cronice, culminand cu producerea diverselor maladii degenerative si a tumorilor maligne, in special a celor hepatice.

Cu toate ca margarina nu este plastic in niciuna din componentele ei si oricine poate verifica faptul ca acestea nu sunt daunatoare organismului uman (evident, consumate in proportii normale), va asigur ca as prefera sa mananc la orice ora plastic pe paine (daca ar exista asa ceva), decat sa ma expun riscurilor unei singure felii unse cu unt!
Si totusi, sa presupunem ca am reusi cumva sa mancam plastic; ce s-ar intampla?
In primul rand sa definim PLASTICUL
Masele plastice (plasticul, plural plasticele) sunt produse sintetice de natură organică, anorganică sau mixtă, plasticul clasic fabricandu-se pentru prima data prin polimerizarea unui gaz, clorura de vinil, si obtinerea astfel a policlorurii de vinil (PVC).
Exista si alte tipuri de plastic decat PVC, insa toate au in comun faptul ca desi nu sunt comestibile, ele nu contin substante care sa puna in pericol, in caz de inghitire accidentala, viata sau sanatatea individului (decat sub aspect mecanic, daca marimea bucatii inghitite produce ocluzii ale cailor respiratorii sau digestive, dar asta e alta discutie).
Cu alte cuvinte, daca cineva inghite o bucata de plastic, ea va iesi din noi cam in aceeasi forma cum a intrat, fara ca vreuna din componentele acestuia sa fie absorbite in organism…

Judecati singuri acum cat de „plastic” sau daunatoare sanatatii este margarina. Pofta buna!

Articolul anterior

Vineri se deschide Târgul de Mărţişor 2016. Evenimentul are loc la Pavilionul Expoziţional!

Articolul următor

Ionel Arsene: Guvernul ar trebui să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în satele din România

Un comentariu

  • eu nu mai mananc margarina din facultate, de cand o prietena de a mea, studenta la biochimie, a venit intr-o zi acasa scandalizata ca “oamenii cumpara cancer”, pentru ca era promotie la margarina la magazin si era o coada pana in strada. Acum ea si-a terminat studiile postdoctorale si lucreaza in cercetare pe cancer la un institut din marea britanie, iar eu prefer in continuare sa nu mananc margarina. Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *