NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

28 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Cozmanciuc îl somează pe Arsene: ”Nu mai răspândiți știri false!”

Președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, îi transmite președintelui PSD Neamț Ionel Arsene să renunțe la metode imorale de a face campanie electorală și să nu mai răspândească în spațiul public informații false, cu scopul de a-i speria pe cetățeni.

Mă văd nevoit să revin cu apelul ferm către cei de la PSD: NU mai încercați să îi manipulați pe cetățeni! Președintele PSD Neamț Ionel Arsene a postat pe pagina de Facebook o informație falsă, despre presupuse intenții ale Guvernului PNL cu scopul de a-i speria pe cetățeni! NU SUNT ADEVĂRATE. Ministrul Sănătății Victor Costache a anunțat oficial că nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desființare a centrelor de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora. Îi avertizez din nou pe cei de la PSD: încetați cu aceste acțiuni imorale, prin care încercați să îi manipulați pe cetățeni. Nemțenii merită respect, nu să fie considerați o masă amorfă, fără discernământ. Stimați cetățeni nu vă lăsați ”păcăliți”! Duminică ieșiți la vot și arătați că vreți o Românie Normală”, a declarat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.

Pentru corecta informare redăm mai jos și informarea privind centrele de permanență transmisă de Ministerul Sănătății.

Punct de vedere, privind informațiile apărute în spațiul public, privind intenția desființării  centrelor de permanență.

În acest moment, pe agenda ministrului Sănătății, Victor Costache, nu există niciun demers, niciun document sau ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență.

Informațiile apărute în spațiul public fac referire la Ordonanța de Guvern nr. 61, promovată  în anul 2018 de guvernul Dancilă și care modifică condițiile de înfiintare și desființare a centrelor de permanență. Documentul apărut în mass-media a fost elaborat în data de 6 noiembrie, fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății și reprezintă viziunea fostului ministru Sorina Pintea, privind comasarea și reorganizarea centrelor de permanență.

Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsura care vizează desființarea unor unități medicale în general, sau centre de permanență în particular.

Ministerul Sănătății condamnă ferm astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare apărute în spațiul public și le consideră diversiuni ale unor partide din opoziție, care vor să speculeze electoral pe această temă. Atragem atentia că pacienții din sistemul medical românesc nu trebuie să devină victime ale unui război politic, iar declarații de acest tip pot avea efecte nefaste asupra populației.

Mai jos, facem un scurt istoric al acestei teme, care acum, spre final de campanie electorală, se vrea a fi o bombă electorală.

 

Legislatia aplicabilă:

– Legea 263/2003 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanență, lege care reglementeaza modalitatea de asigurare a continuităţii asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă la nivelul colectivităţilor locale arondate,  criteriile de stabilire și atribuțiile factorilor implicați (medici de familie, consilii locale, directiile de sănătate publică, casele judetene de asigurări de sănătate, MS).

– Prin Ordinul MS/MAI nr. 697/112 din anul 2011 au fost aprobate Normele cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, ordin modificat și completat prin: Ordinul 1137/2011, Ordinul 147/2011, Ordinul nr. 1641/2013, Ordinul 354/2013, Ordinul 2424/2013, Ordinul 753/2013, Ordinul 7310/2017, Ordinul 1484/2018.

 

Situația până în momentul de față:

Ca urmare a evaluării centrelor de permanență realizate în anul 2018 și a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanța de Urgență nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă și noțiunea de DESFIINȚARE a centrelor de permanență (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică).

În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătății condus de Sorina Pintea a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înființare, respectiv desființare a centrelor de permanență, în vederea punerii în aplicare a ordonanței.

În perioada, septembrie 2018 – septembrie 2019, a avut loc procesul de elaborare și consultare cu comisiile de specialitate și directiile de sănătate publică județene, în vederea modificării cadrului legislativ.

Având în vedere faptul că deciziile de înființare a centrelor de permanență sunt emise de către direcțiile de sănătate publică, la solicitarea consiliilor locale sau a medicilor de familie cu acordul caselor judetene de asigurări de sănătate, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, prin adresa nr. 56269/14.10.2019, a solicitat atât DSP cât și Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, iar prin răspunsurile primite, DSP a solicitat și emiterea criteriilor de desființare a centrelor de permanență.

În vederea realizării unei analize privind impactul modificărilor propuse, Directia Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a revenit la adresa 56269/14.10.2019, în data de 06.11.2019 fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății, solicitând din partea DSP-urilor harta privind distribuția centrelor (inclusiv în localitațile urbane care au organizate mai mult de un centru de permanență), populația arondată centrului, numărul de persoane care s-au prezentat la centrul de permanență și serviciile acordate.

Menționăm încă o dată că ministrul Sănătății, Victor Costache, nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desființare a centrelor de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora.

Articolul anterior

Acțiuni de prevenire ale violenței în școli

Articolul următor

C.N.”Petru Rareș” aniversează 150 ani de existență. Iată programul manifestărilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular