ISSN 2457 - 3973

Deputatul Cozmanciuc, anunţ despre preţul la energie electrică

Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut! Au fost adoptate măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale!
Pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:
o La energie electrică:
▪ Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, ceea ce înseamnă că prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
▪ Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, o familie care consumă 100 kwh / lună poate primi o compensație de până la 29 de lei pe fiecare lună din sezonul rece.
▪ Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).
▪ Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.
o La gaze naturale:
▪ Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
▪ Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
▪ Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.
Pentru firme:
· Pentru întreprinderile mici și mijlocii, se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%.
· În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 de de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.
Totodată, este în vigoare legea consumatorului vulnerabil, iar cetățenii pot solicita ajutor prin completarea unor formulare pe care le oferă primăriile. Termenul limită de completare a acestor formulare este 20 noiembrie.
Mugur Cozmanciuc – deputat PNL Neamţ

Articolul anterior

Dosar penal după elucubraţiile de pe facebook, că spitalul modular ATI Piatra-Neamţ este gol

Articolul următor

FOTO Carambol cu 3 autoturisme, marţi seara, pe strada Petru Rareş din Piatra-Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *