ISSN 2457 - 3973

Deputatul Iulian Bulai: „USR cere APCE să sesizeze Comisia de la Veneția pe OUG-ul privind comasarea alegerilor!”

Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), i-a adresat o scrisoare președintelui APCE, Theodoros Rousopoulos, în care îi solicită sesizarea Comisiei de la Veneția pe modificările aduse legislației electorale de către Guvernul PSD-PNL, prin ordonanță de urgență adoptată cu doar trei luni înainte de data alegerilor.

Coaliția PSD-PNL vrea să-și conserve puterea cu potlogării, nu s-o câștige prin luptă electorală dreaptă. Constituția e de plastilină pentru ei și-o îndoaie ca să creeze acest Frankenstein, cu primari în funcție încă jumătate de an, dar fără putere, doar să semneze de salarii, cu primari aleși care așteaptă pe la uși și consilieri care nu mai știu dacă sunt pe mandatul vechi sau pe mandatul nou. Votul îi încurcă, deci le fură oamenilor drepturile electorale cu manevre pe înregistrarea reședinței, iar partide cu europarlamentari aleși sunt scoase din secțiile de vot, să nu iasă cumva din urne cine nu trebuie. Românii au construit democrația timp de 30 de ani și ea trebuie apărată de alba-neagra unor politicieni care se tem de popor și care vor să înlocuiască legitimitatea unor alegeri corecte cu aranjamente pe din dos pe funcții și sinecuri. Îi mulțumesc președintelui Theodoros Rousopoulos pentru deschidere și pentru atenția pe care o va acorda acestui subiect atât de important pentru români”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

În scrisoarea adresată președintelui APCE, USR atrage atenția că ordonanța de urgență pentru comasarea alegerilor a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei luni înainte de data organizării alegerilor. În plus, Executivul a ales varianta ordonanței de urgență în ciuda faptului că legislația electorală nu poată fi modificată în acest fel dacă presupune restricționarea unor drepturi electorale. Or, OUG 21/2024 exact asta face, încălcând numeroase prevederi constituționale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

OUG 21/2024 privează de dreptul de a vota pe tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între data devansată a alegerilor și cea inițială. Totodată, prin reducerea perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reședinței chiar înainte de alegeri, ordonanța limitează semnificativ dreptul de vot al multor tineri, lucrători și persoane, care se bazau pe legislația existentă.

USR atrage atenția președintelui APCE și asupra eliminării arbitrare din birourile secțiilor de votare a PMP, partid care a obținut mandate în Parlamentul European la precedentele alegeri europarlamentare.

USR va face, în continuare, toate demersurile posibile pentru a se asigura că românii au parte în 2024 de un proces electoral corect și transparent, care să răspundă celor mai înalte standarde de democrație și respect pentru drepturile electorale și constituționale.

Articolul anterior

Stadiul şi programul lucrărilor pe coridorul de mobilitate Traian – Decebal din Piatra-Neamţ (11 – 15 martie)

Articolul următor

Rezultat deosebit pentru echipa de robotică de la C.N. „Petru Rareş” Piatra-Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular