• 12 august 2022

ISSN 2457 - 3973

Descinderi în Neamţ într-un mega-dosar de înşelăciune cu concedii medicale. Prejudiciul – 6 milioane lei!

Procurorii DIICOT Neamţ şi poliţiştii de Combatere a Criminalităţii Organizate din IPJ Neamţ au efectuat, miercuri, 16 percheziţii (13 domiciliare şi 3 la sediul unor instituţii publice, între care CAS Neamţ), într-un mega-dosar de înşelăciune.

Prejudiciul estimat este de 6 milioane de lei!

Din grupare fac parte reprezentanţii unor societăţi comerciale, medici specialişti şi medici de familie.

Aceştia au întocmit în fals concedii medicale după care au solicitat la CAS Neamţ încasarea banilor pentru concedii.

Iată comunicatul IPJ Neamţ remis în urma acţiunii de miercuri – 24 noiembrie 2021:

„În această dimineață, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, efectuează 16 percheziții domiciliare, dintre care 3 la sediile unor instituții, într-un dosar penal privind un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că, pe teritoriul României, s-ar fi constituit și ar fi activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri s-ar fi asociat, în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanților acestora și prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai unor societăți comerciale, pe care le-ar fi folosit în acest scop.

Angajarea acestor persoane s-ar fi făcut cu titlu fictiv, societățile fiind înființate exclusiv în scopul obținerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale.

Liderii acestui grup infracțional ar fi cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale, astfel încât ar fi folosit diverse metode, inclusiv persoane din sistemul medical sau persoane din familie, respectiv anturajul apropiat, pentru realizarea întregului mecanism, care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale.

Activitatea infracțională a grupului s-ar fi desfășurat sub mai multe modalități, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea, cu caracter fictiv, a unor persoane, la anumite societăți comerciale, pe alt palier obținerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintă anumite boli.

Pe palierul final, aceleași persoane s-ar fi adresat, concomitent, mai multor case județene de asigurări de sănătate, de unde ar fi beneficiat, simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 6 milioane de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, vor fi conduse, în vederea audierii, 12 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, al polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Neamț și Iași și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”. 

Articolul anterior

În vârstă de 100 ani, Maria Pantazi din Piatra-Neamţ şi-a făcut doza a treia de vaccin

Articolul următor

Colegiul Naţional „Petru Rareş” împlineşte 152 ani de existenţă. Iată calendarul manifestărilor.

Un comentariu

  • Niște nenororociți care nu se mai satură. Dacă nu ești din rețea și ești muritor de rând nu beneficiezi nici de compensări la medicamente, nici de rețete, de nimic. De consultații la domiciliu nu mai vorbesc. Pensionari cu pensii de mizerie, bolnavi cronici, ajung să se umilească pe la ușile medicilor de familie pentru rețete compensate. Ba că nu sunt fonduri, ba că nu le permite legea, ba că nu se repsectă nu știu ce proceduri. Păi de unde fonduri dacă rețelele specializate papă tot?
    Medici de familie, asistente de la cabinetele acestora, niște mici dumnezei care hotărăsc cine și când își cumpără zilele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.