• 19 octombrie 2020

ISSN 2457 - 3973

Dispute politice în legislativul județului pe tema terenului unde ar urma să fie construit noul Spital Județean

Un nou subiect încinge spiritele în legislativul județean, între PSD și PNL, ”mărul discordiei” fiind de această dată terenul pe care ar urma să fie construit noul Spital Județean Neamț.

În timp ce PSD acuză prin vocea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, că liberalii s-au abținut de la vot și proiectul nu a trecut, PNL a explicat, prin vocea liderului de grup al consilierilor, Florin Hopșa, că documentul de peste 600 pagini le-a fost pus la dispoziție doar înaintea ședinței.

Dincolo de disputa politică este tot mai clar faptul că județul Neamț are nevoie de un spital nou care să facă față provocărilor medicale actuale.

Mai jos puteți urmări cele două puncte de vedere pe tema proiectului care nu a trecut în ședința CJ Neamț, dar care poate fi repus pe ordinea de zi în orice moment, chiar și într-o ședință extraordinară a legislativului.

COMUNICAT DE PRESĂ CJ NEAMȚ

Consilierii județeni PNL s-au opus construirii unui nou spital județean

* Consiliul Județean Neamț a găsit teren disponibil pentru noua construcție, pe teritoriul comunei Gârcina
* în ședința de Consiliu Județean de joi, 8 octombrie, trecerea suprafeței de 48.000 de metri pătrați din proprietatea comunei Gârcina în proprietatea județului ar fi trebuit votată cu două treimi din numărul total de consilieri, ceea ce nu s-a întâmplat
* terenul este același pe care CJ l-a mai luat o dată în proprietate, când legislativul județean era condus de un președinte PDL, dar proiectul nu s-a materializat

Demersurile conducerii Consiliului Județean Neamț de a asigura terenul pe care se va construi viitorul Spital Județean de Urgență Piatra Neamț au fost blocate de către consilierii județeni PNL, în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc joi, 8 octombrie 2020.

Terenul necesar a fost identificat pe teritoriul administrativ al comunei Gârcina, la limita cu municipiul Piatra Neamț, pe Tarlaua „Marian-Vulpea“, fiind vorba despre 48.000 de metri pătrați.

Conform legislației în vigoare, pentru trecerea terenului din proprietatea comunei Gârcina în proprietatea Consiliului Județean Neamț, era nevoie de susținerea a două treimi dintre consilierii județeni, ceea ce nu s-a înregistrat la numărătoarea voturilor. „Nemțenii nu vor avea un spital nou din cauza liberalilor! Una dintre cele mai ticăloase atitudini ale consilierilor județeni PNL față de nemțeni a fost manifestată în ședința de pe 8 octombrie, când au refuzat să voteze pentru realizarea unui nou spital de urgență. Tot ce ar fi trebuit ei să facă era să voteze pentru trecerea unui teren situat la ieșirea din oraș, din proprietatea comunei Gârcina, în cea a județului Neamț, teren pe care ar urma să fie construit viitorul spital județean de urgență. Culmea, aceeași suprafață a mai fost luată în proprietatea județului într-un mandat când Consiliul Județean era condus de un președinte PDL. Atunci au fost de acord cu transferul, dar nu au fost în stare să realizeze proiectul. Astăzi, pedeliștii deveniți liberali nu mai vor transferul de proprietate, ca să nu fac eu spitalul pentru nemțeni! Este revoltător ce au făcut la această ședință! Avem alocați bani pentru noul proiect datorită susținerii de care am beneficiat din partea Guvernării PSD, care ne-a dat 20 milioane de lei, și nu avem teren pe care să îl construim. Și-au arătat încă o dată adevărata față și au dovedit din nou că știu doar să închidă spitale, nu să le și construiască și deschidă! La fel de cinici se dovedesc și în cazul spitalului de la Leșcani, pe care refuză să îl deschidă pentru că țin la orgoliile politice și nu le pasă de copii, părinți, bunici aflați în suferință!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, la finalul ședinței.

Spitalul Județean de Urgență prezintă un grad avansat de uzură fizică și morală și pentru că anual se înregistrează cheltuieli foarte mari pentru intervențiile strict necesare, plus aspectele ce țin de circuitele interioare necorespunzătoare, care nu pot fi soluționate în cadrul unei clădiri vechi, se impune realizarea unui nou spital, care să preia activitatea actualei unități medicale. Inițial s-a avut în vedere ca noua construcție să se realizeze în vecinătatea actualului spital, dar prin elaborarea unor studii preliminarii, din cauza amplorii lucrării care s-ar realiza, ar fi îngreunată semnificativ funcționarea normală a celorlalte pavilioane și ar fi dificilă integrarea noii construcții în circuitele sanitare ce trebuie asigurate în toată zona. Având în vedere aceste aspecte, s-a convenit ca obiectivul să fie executat pe un alt amplasament și a fost identificat terenul de la limita orașului, la Gârcina.
În urma demersurilor dintre Consiliul Județean Neamț și Primăria Gârcina, s-a ajuns la faza transmiterii suprafeței către județ. Condiția impusă legislativului nemțean este ca până la data de 31.12.2023, lucrările de construire să înceapă, în caz contrar urmând ca terenul să revină în domeniul public al comunei Gârcina.

Președintele Ionel Arsene a precizat că speră ca proiectul noului spital să depășească impasul actual, având în vedere că este esențial ca în județ să se construiască un nou spital, în care nemțenii să poată fi tratați în cele mai bune condiții.

 

COMUNICAT DE PRESĂ PNL NEAMȚ

FLORIN HOPȘA, LIDER GRUP CONSILIERI JUDEȚENI PNL NEAMȚ

Ionel Arsene oferă încă o dovadă a modului jignitor în care înțelege să gestioneze orice situație de criză. Modul în care au fost tratați pacienții cu coronavirus de la Spitalul Județean Neamț a făcut deja înconjurul țării, iar Neamț a ajuns un exemplu negativ despre modul în care NU se face un act medical. Toate ițele managementului defectuos de la Spitalul Județean duc către Ionel Arsene, care a numit 3 din 5 membri ai Consiliului de Administrație al spitalului și pe managerul unității. Nu l-a deranjat situația oamenilor suferinzi ținuți ore în șir în curtea spitalului, ci faptul că i se poate afecta propria-i imagine.
Din acest motiv, el încearcă să devieze atenția publică de la faptul că Spitalul Județean a ajuns o știre națională la capitolul “așa nu”. Astfel, el pozează acum în… salvatorul situației, sfidând inteligența nemțenilor, care cunosc bine situația Spitalului Județean. Din cauza combinațiilor lui dubioase, spitalul nu este nici astăzi funcțional în parametrii lumii civilizate, ci a rămas undeva înapoi în timp, fiind o relicvă a unor vremuri de tristă amintire.
Aceeași bătaie de joc a avut-o și la adresa consilierilor județeni. A ținut actele sub cheie, iar cu puțin timp înainte de începerea ședinței a pus la dispoziția aleșilor un document de… 626 de pagini! O lectură imposibil de consultat cu seriozitatea unor aleși responsabili.
Astfel de metode feudale de a conduce nu fac decât să blocheze județul. La proba practică, Ionel Arsene strică orice lucru pe care pune mâna și stoarce de bani orice buget pentru care semnează. Când șmecheriile lui sunt expuse – ca orice baron local mincinos și manipulator – apelează la tot soiul de artificii mediatice pentru a-și ascunde incompetența și modul fraudulos în care se folosește de funcția publică pe care o deține.
(sursa foto: arhiva newsallert.ro)

Articolul anterior

Eugen Țapu-Nazare (senator PNL Neamț): ”Un miliard de euro pentru extinderea rețelelor de gaze naturale”

Articolul următor

La racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva sunt primiți doar ieșenii. Structurile M.A.I. – filtre la intrarea în Iași.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *