ISSN 2457 - 3973

Doi ani de la primul caz COVID-19 în Neamţ. Iată cum a evoluat situaţia în judeţ.

Sâmbătă, 12 martie 2022, s-au împlinit doi ani de la confirmarea primului caz de COVID-19 în județul Neamț.

De atunci, în judeţ au fost confirmate 43.283 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi 1.600 cazuri de reinfecţii.

Cea mai neagră perioadă din judeţ a fost 1 ianuarie – 12 martie 2022 (valul 5) când au fost aproape 12.000 cazuri oficiale de COVID-19, adică peste 27% din numărul total de infectări din judeţ.

Aproape 56% din cazurile de infectări s-au înregistrat la femei. De asemenea, 57% din numărul total de îmbolnăviri a fost la persoane din mediul urban.

Cele mai multe cazuri confirmate cu COVID-19 au fost înregistrate în municipiul Piatra-Neamţ, respectiv 15.553.

În municipiul Roman au fost înregistrate 5.659 de cazuri și 2.027 cazuri au fost înregistrate la Târgu-Neamț.

În mediul rural cele mai multe cazuri au fost confirmate în comunele Dumbrava Roșie (860) și Alexandru cel Bun (795), localităţi limitrofe municipiului Piatra-Neamţ.

Din păcate, în Neamţ s-au înregistrat, în ultimii doi ani, 1.590 decese din cauza COVID-19.

În anul 2021 au fost înregistrate 67,17% din decesele de COVID-19.

În perioada august-decembrie 2021 (valul 4) au fost înregistrate 42,64% din totalul deceselor de COVID-19 din județul Neamț.

Cele mai multe decese au fost raportate în municipiile Piatra-Neamț (443) și Roman (219).

Nici personalul medical nu a scăpat de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Sunt 1.980 persoane care își desfășoară activitatea în sistemul medical și social care s-au îmbolnăvit.

Dintre acestea 308 sunt medici și 1366 sunt asistenți. Au fost înregistrate 9 decese – 5 medici și 4 asistenți.

În rândul personalului medical au fost înregistrate 181 reinfectări.

Au fost depistate și anchetate 115 de focare COVID-19.

„Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend descrescător și a ajuns, astăzi, la 0,78 cazuri la 1.000 de locuitori. Toate UAT-urile au sub 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori 70% persoanele care au decedat de COVID-19 în ultimele 14 zile erau nevaccinate. În perioada 26 februarie – 12 martie 2022 au decedat 10 persoane, 9 bărbați și o femeie, cu vârste între 73 și 95 de ani, cu antecendente patologice – bolile cardio-vasculare și bolile metabolice fiind preponderente. Trei persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate. Procentul de pozitivare a testelor este de 4,1%”, a anunţat DSP Neamţ.

În prezent, 57 de persoane confirmate COVID-19. între care un copil, sunt internate în spitalele din județ.

În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 7 persoane.

DSP Neamţ recomandă:

• Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
• Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
• Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
• Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
• Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Traseul pacientului confirmat COVID-19 pozitiv rămâne același.

1. Persoanele confirmate cu infecţie SARS-CoV-2 care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au cel puţin 2 factori de risc se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

Factori de risc:
• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 şi 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
• insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate.

2. Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu de medicii de familie vor fi îndrumaţi de urgenţă, în vederea internării, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:
• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• astenie marcată;
• mialgii intense.

3. Vor fi direcţionate la spital, prin intermediul serviciului 112, pentru a fi internate următoarele categorii de pacienţi:
a) Pacienţii care prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2 sau care nu prezintă semne
de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu.
b) Pacienţii care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică). Excepţie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile
evolutive.
c) Pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu.

De la începutul Campaniei de vaccinare, în Neamţ au fost administrate 274.737 doze de vaccin, din care 90.262 doza a 2-a.

Din data de 28 septembrie 32.492 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale.

Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.

55 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani au fost vaccinați cu vaccinul pediatric împotriva COVID-19.

38 de copii au fost vaccinați cu schemă completă. Nu au fost raportate reacții adverse.

Conform Registrului Electronic de Vaccinări, 154.131 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 72.246 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

Locațiile de vaccinare din județul Neamț:

1. Piatra Neamţ: „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer.

2. Roman: „Colegiul Tehnic Miron Costin”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer.

3. Tirgu Neamt: „Sală sport – Club Sportiv”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson.

4. Savinesti: „Cămin Cultural”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson.

De asemenea, 106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-COVID.

În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer, vaccin pediatric și Johnson& Johnson. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă.

Persoanele vaccinate cu schema completă pot intra în posesia tichetelor de masă numai la centrul de vaccinare, cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate în care s-au vaccinat. Voucherele se pot ridica în termen de 6 luni de la data inoculării ultimei doze.

Articolul anterior

Trei victime după ce un şofer beat s-a răsturnat cu maşina pe DN15, în Neamţ

Articolul următor

Casă distrusă de incendiu la Săvineşti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.