ISSN 2457 - 3973

Dovada politizării marșului de sâmbătă pentru ”salvarea culturii”! Liviu Timuș îl acuză pe primarul Dragoș Chitic de încălcarea legii!

Într-un ultim comunicat din postura de manager al Teatrului Tineretului, Liviu Timuș a prezentat o situație care lămurește exact interesele politice ale protestului ce ar urma să se desfășoare, sâmbătă, pentru ”salvarea culturii”.

Liviu Timuș arată negru pe alb cum primarul Dragoș Chitic a autorizat adunarea publică în fața Teatrului Tineretului fără să consulte pe nimeni din conducerea instituției de cultură, în condițiile în care la ora 19,00 este programată o premieră. Timuș explică totodată cum s-a încercat ”încă o dată înșelarea opiniei publice” prin faptul că adunarea manifestanților ar avea loc mai devreme cu o oră față de ora începerii spectacolului. Ceea ce în opinia organizatorilor și a celor care au aprobat manifestarea ar însemna că spectatorii fie se teleportează în sala de spectacole, fie vin de la ora 17.00 ca să nu fie nevoiți să facă slalom printre manifestanți.

Liviu Timuș a mai adăugat că intervenția rapidă și fermă a prefectului Vasile Panaite a pus capăt situației iar actul de cultură (piesa de teatru) se va desfășura în condiții normale.

Pentru a nu fi acuzați că interpretăm tendențios declarația lui Liviu Timuș, o vom reda mai jos în integralitatea sa. Mai adăugăm faptul că protestul ar urma să se desfășoare în apărarea lui Liviu Timuș care …. nu a cerut acest lucru! Și, în plus, faptul că se protestează împotriva rezultatelor evaluărilor față de foștii manageri, adică ”strada” are competențe să evalueze ”în orb” activitatea unor directori din instituțiile publice.

În final adăugăm că reprezentanții Primăriei Piatra Neamț susțin că au autorizat, în cele din urmă, această adunare, pentru ziua de sâmbătă, de la ora 18,00 dar în fața Casei de Cultură din Piatra Neamț.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Teatrul Tineretului a descoperit cu stupoare, în cursul după-amiezei de joi, 11 mai, că primarul Municipiului Piatra Neamț, dl Dragoș Chitic, a aprobat din nou organizarea unei adunări publice (protest) în fața sediului – fără să ne consulte, fără să ne informeze – la solicitarea dlui Andrei Carabelea.

Mitingul era programat sâmbătă, 13 mai 2017, în intervalul orar 18 – 20. S-a încercat încă o dată înșelarea opiniei publice printr-un tertip, anume că manifestanții se strâng fix la ora 18, iar după 15-20 minute pornesc fără întârziere în marș pe străzile orașului. Pregătirea spectacolului programat la ora 19 începe însă cu peste două ore înainte, iar spectatorii nu sosesc instantaneu când bate gongul.

Încălcarea restricțiilor conținute de art. 2 din Legea nr. 60/1991, care prevede că adunările publice nu pot stânjeni funcționarea instituțiilor de cultură, este evidentă.

În iarnă am avut noroc de prietenia arătată de Poliție și Jandarmerie. Au organizat traseul de deplasare a manifestanților în așa fel încât întoarcerea să se producă după terminarea spectacolelor. Întâmplător, durau puțin peste o oră. Ce ne facem acum cu premiera „Revizorul” de N.V. Gogol, care ține peste 2h30min?

Astăzi, în urma adreselor înaintate către primar și Instituția prefectului, am avut noroc cu dl prefect Vasile Panaite. Domnia sa a intervenit ferm și, în exercitarea prerogativelor privind verificarea legalității actelor administrative, l-a convins pe primar să respecte legea. Adunarea publică se va desfășura în altă parte.

Regret că în acest ultim comunicat de presă a trebuit să prezint o asemenea situație.Nici eu și nici colectivul teatrului nu îndrăznim să combatem dreptul cuiva de a manifesta, de a protesta public, dar este legitim să pretindem ca respectul exprimat de noi să fie răsplătit cu respect față de noi.

Folosesc acest prilej pentru a vă îndemna să aveți încredere și să o sprijiniți cu prietenie și generozitate pe domnișoara Gianina Cărbunariu, director general – manager interimarla TT, un real câștig pentru viitorul teatrului nostru.

Liviu Timuș

Articolul anterior

Previzibil! PNL Piatra Neamț îl susține pe Ludovic Orban pentru preşedinția partidului!

Articolul următor

Consilierii PNL, cu tema neînvățată la ședința Consiliului Județean! Arsene: ”Lăsați gargara politică, haideți să facem mai multe pentru cetățeni!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.