NewsAllert :

  • 5 februarie 2023

ISSN 2457 - 3973

DSP Neamţ: Anul trecut, 23 cazuri de cancer de piele în judeţ! Protecţia solară, un pas important spre sănătate!

“Protecția solară – un pas important spre sănătate! – august 2022

Direcţia de Sănătate Publică Neamț organizează în luna august 2022, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța protecției solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost

descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

În județul Neamț, în anul 2021, au fost înregistrate în cabinetul de oncologie 23 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8 din mediul urban și 15 din mediul rural), mai multe decât în anul 2020 când au fost înregistrate 14 de cazuri noi cu același diagnostic (6 în mediul urban și 8 în mediul rural).

În primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate în cabinetul de oncologie 16 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8  din mediul urban și 8 din mediul rural).

Scopul campaniei este reducerea incidenţei cancerelor de piele, în mod special a me-lanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete.

Obiectivul principal al campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

Mesaje cheie

  • Staţi la soare în siguranţă! Nu uitaţi – pălăria şi ochelarii de soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecţie solară!
  • Respectaţi orarul corect de expunere la soare! Evitați expunerea la soare între orele 10.00 – 16.00! Alegeţi umbra!
  • Controlaţi pielea dumneavoastră şi a copiilor dumneavoastră pentru a observa orice schimbare! Diagnosticul precoce al cancerelor de piele salvează vieţi!
  • Ţineţi copiii în siguranţă la soare! Acordaţi atenţie deosebită protejării copiilor – pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulţilor!

La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către

reţeaua medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;

  • activităţi de informare-educare în comunități derulate de asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • activități de informare și educare a populației desfășurate în colaborare cu medicii dermatologi în Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materiale-

lor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Bucuraţi-vă în siguranţă de soare!

Nu uitaţi – pălăria şi ochelarii de soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecţie solară!

Articolul anterior

Primarul Andrei Carabelea: „Decizia de a închide puntea de la Ștrand este despre responsabilitate”

Articolul următor

O maşină a căzut „în cap” de pe un pod la Pipirig

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *