NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

29 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Dumitru Nastasă despre alcool și femei!

  • Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii

Specialiştii au evidenţiat diferenţe esenţiale între sexe privind consumul de alcool şi efectele lui fizice. La vârste şi la cantităţi egale de alcool consumat, alcoolemia femeii este mai mare decât alcoolemia bărbatului. Acest aspect se explică prin faptul că enzima implicată în degradarea (metabolizarea) alcoolului (alcooldehidrogenaza) are o activitate mai mică la femei. În plus, cantitatea de apă conţinută de corpul femeii fiind mai mică, concentraţia în alcool în ţesuturi şi sânge creşte mai repede la femei decât la bărbaţi. Apoi, fluctuaţia hormonilor ovarieni în timpul ciclului menstrual, eventualele contraceptive orale administrate şi starea de menopauză, măresc sensibilitatea femeii la consumul de alcool.

Se estimează că bărbaţii tolerează mai bine decât femeile o mare cantitate de alcool consumată într-o zi. Astfel, pentru un bărbat, consumul a 50 g de alcool pur pe zi sunt suficiente pentru a deveni alcoolic în timp ce pentru o femeie sunt suficiente 30 g alcool pur pentru a deveni alcoolică. Se pare că acest lucru se datorează şi faptului că femeile sunt mai mici (ca masă şi volum) decât bărbaţii, încât o aceeaşi cantitate de alcool ingerată provoacă la femei alcoolemii mai mari.

Din statistici, reiese că ciroza apare mai repede la femei (după 10 ani de consum de alcool) faţă de bărbaţi (după 15 ani) la acelaşi consum zilnic de alcool.

Un număr mai mare de femei alcoolice mor din cauza cirozei ficatului decât cel de bărbaţi. Se presupune că hormonii estrogeni cu alcoolul sunt mai periculoşi pentru ficat. Din aceste cauze şi din multe altele, femeile trebuie să fie mai prudente la consumul de alcool, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

Tot statisticile ne confirmă că numărul deceselor în legătură cu alcoolismul este net superior la bărbaţi (7%) comparativ cu cel al femeilor (2%).

În afara celor arătate mai sus, nu sunt de neglijat următoarele aspecte certe:

  • consumul cronic de alcool măreşte riscul cancerului de sân;
  • o intoxicaţie cronică cu alcool poate fi sursa unei sterilităţi la femei;
  • anxietatea şi depresia se întâlnesc la peste 80% dintre femeile alcoolice, care-şi justifică consumul de alcool prin existenţa problemelor psiho-afective;
  • 50% dintre femeile alcoolice au avut cel puţin o tentativă de sinucidere; anumite categorii de femei par a fi mai susceptibile, cele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, femeile singure şi femeile divorţate.

Şi statutul socio-cultural creează diferenţe între bărbaţi şi femei: dacă un bărbat tânăr consumă alcool, se consideră ca o consolidare a imaginii masculine, a virilităţii şi maturităţii, iar dacă o femeie bea mult, ea este dezaprobată social, fapt ce o determină să ascundă dificultăţile prin care trece şi să nu solicite ajutor calificat.

Ca o concluzie: pentru ca o femeie să evite distrugerea sănătăţii proprii, ea trebuie să fie mai prudentă faţă de alcool decât un bărbat.alcool-si-femei1

  • Sindromul alcoolismului fetal

Organismul femeii nu poate prezenta nici o „barieră” care să se opună pătrunderii alcoolului prezent în sângele mamei, către făt (viitorul nou-născut). Alcoolul prezent în sângele viitoarelor mame trece în sângele fătului, astfel că, în câteva ore, alcoolemia fătului este egală cu alcoolemia mamei !

Consumul de alcool în timpul sarcinii este foarte periculos, întrucât poate provoca o boală gravă „sindromul alcoolismului fetal” (SAF), boală care este a treia mare cauză a „retardării mentale congenitale” în lume (În America de Nord, SAF este considerată principala cauză !).

Sindromul alcoolismului fetal este asociat cu:

  • malformaţii cranio-faciale, cu deficienţe ale feţii: ochi mici, buză superioară subţire sau aplatizată;
  • întârzierea creşterii: copilul este mult mai mic decât copilul normal;
  • anormalităţi în sistemul nervos;
  • malformaţii ale organelor interne şi externe.

Dacă femeia însărcinată nu va consuma băuturi alcoolice, ea va da naştere la copii sănătoşi. Atunci când o femeie s-a hotărât să aibă un urmaş, ea nu mai trebuie să consume băuturi alcoolice; dacă are dificultăţi în întreruperea consumului de alcool, ea trebuie să se adreseze clinicilor de specialitate, pentru ajutor calificat.

Întrucât nu se precizează o cantitate de alcool care ar putea fi consumată fără pericol de o femeie gravidă, este de preferat să nu se consume alcool deloc pe timpul gravidităţii.

Nou-născuţii expuşi la mari cantităţi de alcool înainte de naştere, pot prezenta o perioadă de sevraj (tulburări organice datorate lipsei de alcool) în primele săptămâni din viaţa lor. Tulburările datorate lipsei alcoolului (sevraj) se manifestă de multe ori înainte de părăsirea maternităţii şi cuprind:

  • o instabilitate extremă cu proastă dispoziţie,
  • tremurături,
  • tulburări ale poftei de mâncare,
  • diaree,
  • tulburări de ritm cardiac,
  • tulburări de respiraţie,
  • tulburări de digestie.

Unele din aceste tulburări pot să continue câţiva ani.

Simptomele „sindromului alcoolismului fetal” durează toată viaţa, dar se pot schimba în funcţie de vârsta copilului.

Copiii mici atinşi de SAF sunt hiperactivi, incapabili să respecte directive simple, mult prea amicali cu persoanele străine şi cu dezvoltarea întârziată.

Copiii de vârstă şcolară cu SAF prezintă tulburări în pregătire (de exemplu la citit), tulburări de atenţie în casă, tulburări de comportament în clasă, rămânere în urma colegilor la asimilarea cunoştinţelor.

Adolescenţii şi adulţii atinşi de SAF prezintă tulburări de sănătate mentală, comportament sexual necuviincios, experienţe negative la şcoală, probleme cu respectarea legii, alcoolism sau toxicomanie.

Dacă un copil atins de SAF este supus unor programe de ajutorare de către specialişti, el va avea mai puţine probleme la adolescenţă şi maturitate.

Viitoarele mame care consumă băuturi alcoolice sunt supuse şi altor condiţii nefaste ca: o proastă alimentaţie, sărăcie, fumat, folosire de droguri ilicite, violenţă, neînţelegeri cu părinţii etc.

În multe cazuri, când avem informaţii despre tată, acesta este descris ca beţiv, violent – dependent de alcool, factori care contribuie la sănătatea copilului.

Indiferent ce măsuri ar lua societatea pentru protecţia viitoarelor mame şi a copiilor cu SAF, cea mai eficientă măsură rămâne abstinenţa totală a femeilor de vârstă productivă.

alcool

ALCOOLUL  ŞI  TINERII

„Vinul plăteşte totdeauna pentru găzduirea lui”

(proverb englez)

 

Sunt foarte numeroşi tinerii care cresc într-un mediu în care consumul de alcool este considerat normal, este considerat legitim, agreabil şi considerat chiar că ar avea proprietăţi terapeutice ! Se ajunge până acolo încât, în unele regiuni, se serveşte vin cald copiilor la micul dejun !

Sunt foarte multe studiile care prezintă tabloul toxicomaniei în rândul tinerilor, cu precizarea drogurilor pe care le consumă cu precădere tinerii.

Adolescenţii sunt oamenii experienţelor, îşi aprofundează identitatea şi au un apetit crescut pentru risc. De foarte multe ori, adolescenţii consideră consumul de alcool un fel de rebeliune împotriva societăţii, unii consideră că-şi măresc prestigiul în faţa colegilor şi mai ales a… colegelor, alţii caută plăceri  inedite, îşi omoară cu alcool plictiseala, îşi satisfac curiozităţi sau încearcă să uite problemele zilnice, dar cei mai mulţi consumă alcool pentru că toată lumea consumă alcool, instituindu-se astfel un spirit de „grup” sau de „turmă”. Consumul de alcool sau alte droguri în comun, cu colegii sau cu alte persoane, „întăresc” legăturile de grup, membrii grupului „solidarizându-se”, de cele mai multe ori, împotriva ordinii sociale.

La toate aceste cauze amintite, putem să adăugăm terenul ereditar de tradiţii pro alcoolice, exemplul idolilor, conflicte cu părinţii, educatorii, mediul social, teama de ziua de mâine (când vor fi maturi) şi, într-o măsură foarte mare, lipsa de informare în domeniul drogurilor.

De multe ori, sfaturile împotriva consumului de alcool sau tutun pot deveni arme cu două tăişuri, adolescenţii înţelegând că aceste droguri sunt rezervate doar adulţilor, „sfătuitorii” fiind consideraţi ipocriţi şi sfaturile neluate în seamă.

Consumul de alcool şi alte droguri legale a cunoscut o recrudescenţă după 1990, studii de specialitate evidenţiind, în toate ţările, scăderea vârstei la care tinerii fac cunoştinţă cu alcoolul, aceasta situându-se cam la 10-11 ani ! La vârste de 13-14-15 ani, tinerii au deja experienţe de beţii, stări de ebrietate şi alte consecinţe ale consumului de alcool ! Toate cele relatate mai sus caracterizează atât pe băieţi cât şi pe fete ! Pentru o mare parte din tineri, ebrietatea este consecinţa unui consum excesiv de alcool, datorată lipsei de experienţă, considerând că, după ce vor căpăta experienţă, stările de ebrietate vor fi mai rare sau vor dispărea !

Studii de specialitate efectuate în perioada 1999-2000 în România, arată că din rândul elevilor născuţi în 1983, 83% consumaseră băuturi alcoolice, 43% ajungând în stare de ebrietate. Peste 45% dintre tinerii de 13 ani au consumat vin, 28,7% au băut bere şi 14,3% au băut băuturi tari. Majoritatea dintre tineri au descoperit plăcerea de a bea în primul rând în familie (la ei acasă), urmând apoi grupurile de prieteni şi în localurile unde accesul nu este restrictiv.

Situaţiile îngrijorătoare de mai sus, se menţin în ciuda apariţiei unor acte legislative care restricţionează comercializarea şi publicitatea băuturilor alcoolice (Hotărârea de Guvern nr. 128/1994 unde sunt prevăzute măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor, Legea 148/2000 care interzice publicitatea produselor alcoolice în şcoli, în unităţi sanitare şi la mai puţin de 200 de metri de acestea; distanţa de 200 m devine nesemnificativă pentru tineri, înzestraţi cu vedere bună, deoarece panourile publicitare pentru băuturile alcoolice sunt mari, luminoase şi pot fi percepute de la distanţe mult mai mari).

Statisticile şi sondajele sunt îngrijorătoare prin situaţia relevată, dar acestea nu spun totul despre gravitatea alcoolismului la noi. Consumul de alcool este acceptat în societatea noastră mai ales ca o modalitate de a sărbători un eveniment. Nimeni nu ţine cont că un tânăr de 13 ani poate deveni alcoolic după un consum de numai 6 luni de băuturi alcoolice, în comparaţie cu un adult care devine alcoolic după un consum cronic de alcool de aproximativ 5 ani. Grav mai este faptul că peste 7% dintre tinerii de 15-16 ani consumă săptămânal peste 21 unităţi de alcool (o unitate de alcool echivalează cu 2 pahare de băutură tare). Peste 30% dintre accidentele rutiere mortale din rândul tinerilor sunt cauzate de alcool şi mai mult de 50% din decesele la tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani sunt legate de consumul de alcool.

„Cunoașterea ne face liberi și sănătoși” !

 Dumitru-Nastasa-150x150

Nastasă Dumitru

Farmacist primar de farmacie generală și toxicologie sanitară

Articolul anterior

Un deputat din Neamț susține că există denunțuri la DNA potrivit cărora Vasile Blaga a primit bani din afacerea Microsoft

Articolul următor

CJ Neamț ar putea cumpăra stațiunea Oglinzi de la SIF Transilvania! Uite cum s-a pierdut pachetul majoritar de acțiuni!

Un comentariu

  • Un articol foarte amplu şi interesant despre problema consumului excesiv de alcool şi in mod repetat în cadrul societăţii .
    Realitatea socială din jurul nostru ne pune în faţa unei drame îngrijorătoare: consumul de alcool a crescut în ultimul timp ca volum şi frecvenţă, iar vârsta de la care se începe consumul alcoolului a scăzut!
    Frica, este poate una din cauzele care conduc la un consum mic de alcool, apoi devine o obisnuinţă, apoi pur şi simplu o cale deja învăţată să scapi de ceva ce nu poţi singur să gestionezi. Frica de părerile celorlalţi, frica de eşec, frica de a spune lucrurilor pe nume, frica de a lua viaţa de la capăt, frica de respingere al unui nou partener, frica că dacă arăţi lumii cine eşti, te vor batjocori. Nu cred că există mai adâncă rană emoţională, decât să ştii că ai venit pe lume din cauza unui act sexual sub influenţa alcoolului, aproape de un viol „tacit”, să creşti într-o atmosferă unde tatăl este mai tot timpul plecat şi atunci când vine acasă te blesteamă şi induce o teroare până în adâncul sufletului, când nu reueşeşti să dormi noaptea din cauza urletelor de durere, înjurăturilor şi uşilor trântite. Sunt familii care au trecut ani de zile prin această teroare, fără ca nimeni să facă nimic. Pur şi simplu nu au ştiut de unde să înceapă, de frică!
    Atunci când problemele nu se pot rezolva prin comunicare, negociere şi mai ales o doză mare de sinceritate, alcoolul nu face decât să le dea o amploare de neimaginat. Atunci când o persoană este sub influenţa alcoolului , pot spune că este cu totul o persoană diferită. Uneori poate simţul umorului ai vrea să-l întâlneşti şi atunci când nu este beat, dar de cele mai multe ori agresivitatea şi depresia este cea care îşi face prima simţită apariţia.
    Alcoolismul este considerat o boală de familie pentru că suferă mai întâi cel care este consumator şi dependent de alcool, iar apoi, în egală măsură sau mai mult, suferă partenerul de căsnicie, soţul sau soţia, şi nu în ultimul rând copiii. Copiii părinţilor consumatori de alcool, încă de la naştere vin pe lume cu un organism slăbit, predispus la îmbolnăvire. Această lege a eredităţii ruinează familiile, generaţiile şi poate distruge un întreg popor. Consumul de alcool în perioada copilăriei, perioadă de dezvoltare, este o adevărată crimă. În anii critici ai adolescenţei, când organismul se dezvoltă în forţă, alcoolul face ravagii în sistemul muscular, nervos şi osos, dar o influenţă tot atât de nefastă o are şi asupra energiei spirituale, puterii voinţei şi formării caracterului. O veche zicală spune: „Oamenii nu mor, ci se autodistrug”. După toate cele spuse se poate aprecia incorectitudinea unor obiceiuri, când înşişi părinţii dau copiilor băuturi alcoolice, nu din rea-voinţă, dar din ignoranţă.
    Există situaţii diverse ÎNCĂ în societatea noastră şi că alcoolul este doar o fantomă care urmăreşte cuplul, familia atunci când este un factor important , însă despre care nu se discută cu deschidere şi sinceritate. Nimeni nu te obligă să bei, să ajungi în comă alcoolică, însă cred că această decizie în primul rând ţine de fiecare persoană.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular