Proiectul ERAMUS de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț continuă acţiunile de conştientizare a importanţei … liliecilor! În urma celor două reuniuni transnaţionale organizate în România (Piatra-Neamţ, decembrie 2014) şi în Franţa (Rethel, februarie 2015), cele trei echipe de profesori implicate în proiectul ERAMUS + Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver! au stabilit coordonatele acţiunilor principale ale programului de parteneriat strategic şcolar. În cadrul celor trei instituţii partenere, Lycée d’Enseignement Général Technologique Agricole (Rethel, Franţa), Istanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi (Balikesir, Turcia) şi Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ, au fost planificate acţiuni specifice (antrenament artistic, creare şi instalare de adăposturi în liceul francez, documentare şi vizitare de grote populate de lilieci în liceul turc şi creare, interpretare de scenarii tematice în limba franceză sub coordonarea unei regizoare din Franţa, publicarea de legende reinventate ale originii liliecilor şi explorarea rezervaţiei Cheile Şugăului, identificarea speciilor de lilieci din Peştera Munticelu – în seria activităţilor derulate de liceul pietrean).
”Prima acţiune de amploare a proiectului a fost reuniunea echipelor de elevi şi profesori la Balikesir, în Turcia, în perioada 25-29 mai 2015. Reprezentaţii liceului din Piatra-Neamţ au fost doamnele profesoare Alina Baluş – coordonator de proiect – şi Ana-Raluca Ciocan şi 10 elevi, în mare parte membri ai clubului EUROFAN, selectaţi din echipa elevilor ce au intervenit în atelierele proiectului. În urma prezentării rezultatelor demersurilor specifice fiecărei şcoli, elevii au format grupe de lucru coordonate de doi artişti francezi, André Mandarino şi Sibille Planques, în vederea antrenamentului artistic pentru spectacolul comun programat să aibă loc în Franţa, la sfârşitul anului. Atelierele au cuprins exerciţii de tehnică corporală specifice acrobaţiilor aeriene şi dansului contemporan, precum şi elemente practice de improvizaţie teatrală şi coregrafică, contribuţia fiecărui paticipant oferind nuanţele unei idei artistice ce va pune în lumină specificitatea unui animal atât de controversat, cu implicare majoră în buna funcţionare a ecosistemului”, a declarat, pentru newsallert.ro, Marian Paleu, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț.
În urma celor cinci zile de antrenament, un număr de elevi din fiecare echipă de proiect a fost selectat în vederea integrării în grupul de lucru pentru spectacolul final din Rethel. Aceştia vor fi prezenţi la finele lunii septembrie la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamţ în vederea participării la cea de a doua etapă internaţională de activităţi de învăţare propuse în cadrul proiectului.
Proiectul de parteneriat strategic între şcoli ERAMUS + Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver! este finanţat de Comisia Europeană.
(Gabriel APETRII)
Un comentariu
Ineditul acestui proiect pe tema protecţiei mediului este că, în final, toate demersurile teoretice şi practic-aplicative ale echipei franco-româno-turce vor căpăta expresie artistică prin montarea unui spectacol având ca temă LILIACUL şi însumând: acrobaţii aeriene, crearea decorului, a costumelor şi a fondului sonor.