ISSN 2457 - 3973

Emilia Arcan (PRO România Neamț): Avem nevoie de un buget focusat pe investiții greenfield.

Județul Neamț are nevoie, mai mult ca oricând, de o prognoză bugetară multianuală, de un plan financiar care să se întindă pe următorii 10 ani, care să aibă în prim-plan investițiile și să creeze cadrul necesar pentru atragereainvestitorilor.

“Autoritățile trebuie să gândească în perspectivă, să dezvolte parteneriate cu mediul de afaceri, să caute soluții concrete pentru crearea unui mediu de investiții de tip greenfield, cu scopul de a crește economia județului nostru’’, afirmă senatorul Emilia Arcan, candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț.

,,Nu avem timp de pierdut. Suntem într-o competiție directă cu județele din regiune pentru atragerea investițiilor. Oamenii trebuie să știe că, fără investiții, creșterea nivelului de trai, a salariilor, crearea de locuri de muncă mai bine plătite este o misiune imposibilă’’, spune Arcan.

,,În ultimii ani, din păcate, Neamțul a rămas în urmă din punct de vedere economic, de vină fiind conducătorii acestui județ care n-au știut să creeze un cadru economic favorabil, n-au știut să atragă investitori, să stea de vorbă cu oamenii de afaceri, să caute soluții pentru a fi create locuri de muncă. Ne vom focusa pe investițiile greenfield, pe cele care crează lanțuri economice, care au nevoie de furnizorii locali, care vin să dezvolte o structură de business la nivel local’’, a mai spus senatorul Pro România.

REFORMA ADMINISTRAȚIEI, ÎN PRIM PLAN

Potrivit senatorului, Neamțul are nevoie de o reformă reală în administrația publică, pentru a eficientiza relația dintre stat și contribuabili, persoane fizice și juridice.

,,Trecem printr-o perioadă de austeritate, cu o perspectivă îngrijorătoare în privința colectării taxelor și impozitelor în 2021. Imediat după alegeri trebuie să construim un buget predictibil, care să ia în calcul toate scenariile posibile, la nivel județean și local. Vom discuta cu toți primarii din județ, cu toate instituțiile abilitate, pentru a ne pregăti din toate punctele de vedere pentru a putea asigura plata tuturor serviciilor publice, pentru a asigura asistența socială în toate localitățile și pentru a găsi resurse, în special din zona fondurilor UE, pentru a reporni motorul investițiilor. Nu vom avea timp de pierdut și, împreună cu echipa mea de specialiști, cu consilierii județeni de la Pro România, avem deja un proiect pregătit pentru a fi pus în practică’’, a mai spus Arcan.

Pe lista investițiilor prioritare se află modernizarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență, digitalizarea administrației publice, amenajarea Cheilor Bicazului, dezvoltarea unei infrastructuri turistice și un mecanism de sprijinire a producătorilor nemțeni.

,,Sunt proiecte la cheie, pe care le-am pregătit pentru a le pune rapid în practică. Avem nevoie de o administrație suplă, pe care să o poți accesa inclusiv printr-o aplicație de telefon mobil, avem nevoie de o platformă de comunicare online cu cetățenii, cu oamenii de afaceri prin intermediul căreia să identificăm rapid problemele și să dezvoltăm soluțiile. Vrem o administrație transparentă, cu targeturi, cu obiective asumate, cu termene de punere în practică, cu un exercițiu bugetar transparent în care accesul la banii publici să fie realizat pe criterii de performanță, nu pe bază de clientelă politică’’, a mai spus candidatul Pro România la președinția Consiliului Județean Neamț.

Așa cum a arătat Institutul pentru Politici Publice într-un studiu lansat recent, rezolvarea problemelor comunităţii depinde indubitabil de nivelul resurselor disponibile, de calitatea managementului acestor fonduri dar şi de cooperarea între diverse structuri ale administraţiei locale.

Realitatea arată că datorită lipsei cooperării între membrii aceluiaşi palier, pe de o parte, dar şi între diferite paliere, pe de altă parte, plecând adesea de la rivalităţi politice, apar consecinţe grave în planul calităţii managementului unităţilor administrativ-teritoriale. Această cooperare ar trebui să îmbrace un caracter permanent, de la etapa de prognozare a activităţilor pe termen mediu şi lung până la cea de implementare a deciziilor financiare. Ea are un rol foarte important, în condiţiile descentralizării unor activităţi noi pe care primăriile nu le pot gestiona în acest moment corespunzător şi pe fondul unui buget naţional auster.

,,Împreună cu parlamentarii, cu instituțiile specializate, vom dezvolta un grup de cooperare, de guvernare la nivel local, al cărui scop va fi să găsească soluții practice, să facă lobby pentru județul Neamț’’, a mai spus Arcan.

 

Articolul anterior

Explozie urmată de incendiu într-o locuință din Piatra-Neamț. Doi bătrani au suferit arsuri.

Articolul următor

Ministrul Economiei: ”Ajutăm mediul de afaceri din Neamț!” Mugur Cozmanciuc: ”Dezvoltam 3 parcuri industriale!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *