ISSN 2457 - 3973

Finanțare de peste 14 milioane de euro pentru județul Neamț prin PNDL 2

Președintele Consiliul Județean Neamț, Ionel Arsene a semnat, joi, noi contracte care finanțează prin Programul Național de Dezvoltare Locală II obiective de pe teritoriul județului. Evenimentul are loc după doar două luni de la parafarea  unor contracte anterioare, care erau în valoare de circa 83 milioane de euro.

Din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a participat secretarul de stat Adrian Gâdea.

În bugetul anului 2017, au fost alocate sume pentru 97 de obiective de investiții, vizând în principal dezvoltarea infrastructurii rutiere precum și realizarea/dotarea unităților sanitare, fiind demarate procedurile de întocmire a documentațiilor tehnico-economice și propuse spre finanțare prin Programul național de dezvoltare locală.

”Am semnat astăzi, în prezența secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Adrian Gâdea, contracte de aproape 70 de milioane de lei în domeniile infrastructurii rutiere și de sănătate. Cea mai mare parte din acești bani, peste 50 de milioane, sunt destinați Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamt, în vederea construirii pavilionului secții medicale, o construcție ce va asigura aproape 300 de paturi și care va adăposti secțiile ce acum funcționează în Spitalului Vechi și care nu mai prezintă siguranță pentru pacienți și cadrele medicale. Îi felicit de asemenea pe primarii din Piatra Neamț, Zănești, Bârgăoani, Rediu, Țibucani, Mărgineni, Borca, Grumăzești, Piatra Șoimului, Tașca, Dochia, Gârcina, Bălțătești, Dămuc, Bahna și Brusturi, care au semnat astăzi contracte pentru finanțarea de proiecte ce vor conduce la dezvoltarea și modernizarea localităților pe care le conduc. Prin implementarea proiectelor din Neamț care au obținut finanțare, județul nostru va trece cu adevărat la un alt nivel. Aceste proiecte vor asigura premisele necesare unei dezvoltări economice durabile, vor transforma județul într-unul în care nemțenilor să le placă să trăiască, iar pentru investitori va deveni mult mai atractiv”, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

În luna noiembrie 2017, în prezența vicepremierului Paul Stănescu, au fost semnate contracte de finanțare de peste 83 milioane de euro, iar astăzi a continuat semnarea altor 13 obiective propuse de Consiliul Județean Neamț, după cum urmează:

  • în domeniul Sănătății – Pavilion secții medicale, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care va avea un total de 294 de paturi;  valoarea investiției este de circa 54 milioane de lei – 11,612 milioane de euro, din care 51 milioane lei provin de la bugetul de stat și diferența de la bugetul local. După realizarea acestui nou pavilion vor fi mutate în el toate secțiile care funcționează acum în cadrul Spitalului Vechi, clădire care nu mai prezintă siguranță în exploatare, conform datelor din expertizele existente.
  • În domeniul Infrastructurii rutiere, s-au semnat 12 contracte – unul pentru drumul județean care leagă comunele Mărgineni și Dochia – și alte 11 contracte de reabilitare/modernizare poduri, care prezintă deficiențe grave în exploatare. Aceste poduri se regăsesc pe drumurile județene de pe teritoriul comunelor Tazlău (2 poduri), Stănița (2 poduri), Valea Ursului (1 pod), Bozieni (1 pod), Bahna (1 pod), Borca (4 poduri).

În perioada următoare vor fi supuse licitației publice execuția obiectivelor finanțate prin PNDL, celelalte care nu au fost cuprinse până în prezent, dar care au întocmite documentațiile tehnico-economice din bugetul local. Acestea vor fi incluse în program, în funcție de importanța lor și în limita diferențelor financiare neutilizate în urma licitațiilor publice. De asemenea, se are în vedere contractarea unui împrumut de pe piața bancară, pentru a duce la îndeplinire întregul program de dezvoltare a infrastructurii rutiere a județului Neamț.

Tot astăzi, 16 unități administrativ-teritoriale din județul Neamț au semnat, prin reprezentanții lor, contractele de finanțare pentru obiective care beneficiază de finanțare în cadrul PNDL 2017-2020. Au participat reprezentanții municipiului Piatra Neamț și ai comunelor Zănești, Bârgăoani, Rediu, Țibucani, Mărgineni, Borca, Grumăzești, Piatra Șoimului, Tașca, Dochia, Gârcina, Bălțătești, Dămuc, Bahna și Brusturi..

Contractele semnate joi, 25 ianuarie, sunt în valoare de 67 milioane de lei, ceea ce înseamnă 14,5 milioane de euro.

Read Previous

Descinderi la traficanți de droguri din Neamț, Cluj și Bistrița-Năsăud

Read Next

Deputatul Mugur Cozmanciuc (președintele PNL Neamț) a fost ales în funcţii de conducere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europe

One Comment

  • Piatra – Bicaz si podul surpat de la Pangarati ne fac de tot rasul .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *